Τουρισμός: «Μποϊκοτάζ» από Γερμανία - Ολλανδία


Κατάδυση... χωρίς αναπνευστήρα κάνει από τις αρχές του έτους ο ελληνικός τουρισμός, που δεν μπορεί πια να ελπίζει για «οξυγόνο» ούτε στους Γερμανούς και στους Ολλανδούς, δηλαδή στους άλλοτε πιο πιστούς τουρίστες της. Και οι δύο αγορές κινδυνεύουν... με εξαφάνιση, όπως πιστοποιούν έρευνες του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για το....
Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) και της GfK Travel Insights. Στη δεύτερη εκτιμάται ότι η «αιμορραγία» τουριστών προς τους ανταγωνιστές μας (Τουρκία κ.α.) θα μεταφραστεί για την Ελλάδα σε 27,4% λιγότερα έσοδα από Γερμανία και -13,7% από Ολλανδία.

«Παράλληλα με την καθίζηση του εσωτερικού τουρισμού εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης και της διακοπής προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, ο εισερχόμενος τουρισμός. ιδιαίτερα από Γερμανία, Ολλανδία και σκανδιναβικές χώρες, επηρεάστηκε αρνητικά από την πολιτική αβεβαιότητα, τα δυσφημιστικά σχόλια των ΜΜΕ και τον κίνδυνο εξόδου μας από την ευρωζώνη» λέει ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης. Η έρευνα του ΙΤΕΠ για το πρώτο πεντάμηνο του 2012 και οι εκτιμήσεις για το καλοκαίρι και το σύνολο της χρονιά, σφύζουν... αρνητικών προσήμων: Μειωμένες αφίξεις, λιγότερες διανυκτερεύσεις, άφαντες προκρατήσεις, πτώση στις τιμές των καταλυμάτων. Και η απογοητευτική εκτίμηση για το έτος αναφέρει πτώση τουλάχιστον 10% στις πληρότητες και 15%-20% στα έσοδα.

Σε πέντε μήνες καταγράφτηκε πρωτοφανής μείωση (συνολικά) 60% των διανυκτερεύσεων, ενώ ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι σαν να μην... υπήρξαν! Μεγάλοι χαμένοι ήταν η Ζάκυνθος, η Μύκονος, η Ρόδος και το βόρειο Αιγαίο. Και ενώ οι ξενοδόχοι έριξαν τις τιμές (-15% σε ξενοδοχεία 4-5 αστέρων και -23% στις χαμηλότερες κατηγορίες), τα τηλέφωνά τους δεν χτύπησαν. Οι προκρατήσεις για Ιούνιο-Σεπτέμβριο μειώθηκαν συνολικά 32,5%, ενώ μεγάλο «χαστούκι» δέχτηκαν οι Κυκλάδες, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, η βόρεια Ελλάδα, η Στερεά και η Θεσσαλία.

«Η περίοδος αστάθειας στην Ελλάδα συνέπεσε με τις μέρες που οι ξένες αγορές αναζητούν τον προορισμό των θερινών διακοπών. Μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου παρατηρήθηκε ανάσχεση του αρνητικού κλίματος» προσθέτει ο κ. Τσακίρης. Μόλις την επομένη της (δεύτερης) κάλπης, στις 18 Ιουνίου, σημειώθηκε... ρεκόρ κρατήσεων κυρίως από ΗΠΑ, Αγγλία, Ιταλία και Γαλλία!


Ελένη Ευαγγελοδήμου
dimokratianews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια