Ναι μεν, αλλά από το ΠΑΣΟΚ Καθαρή νίκη της Ν.Δ., στο «αντάρτικο» ο ΣΥΡΙΖΑ


Η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας έφερε και τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα από το εξωτερικό, με το ΔΝΤ να δηλώνει έτοιμο να συνεργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και τον Γερμανό υπουργό των Οικονομικών Β. Σόιμπλε να ξεκαθαρίζει πως θεωρείται βεβαία η επιμήκυνση....
του χρόνου μείωσης του ελλείμματος από την Ελλάδα. 


Αν και το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας δικαιολογημένα να αποφαίνεται στο Ζάππειο πως «ο ελληνικός λαός ψήφισε σήμερα την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και την παραμονή μας στο ευρώ και ψήφισε εκείνες τις πολιτικές που θα φέρουν δουλειές, ανάπτυξη, δικαιοσύνη και ασφάλεια για τον Έλληνα πολίτη», αυτό αμφισβητήθηκε από την πρώτη στιγμή από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής του Αλέξη Τσίπρα. 


Την ώρα που ο κ. Σαμαράς υποσχόταν πως «δεν θα υπάρξουν νέες περιπέτειες, δεν θα τεθεί σε αμφιβολία η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, δεν θα κυριαρχήσει ο φόβος και θα πιάσουν τόπο οι θυσίες του λαού», καθώς «θα σεβαστούμε ασφαλώς την υπογραφή και τις υποχρεώσεις της χώρας. Η Ελλάδα έχει συνεχεία, συνέπεια και αξιοπρέπεια», ο κ. Τσίπρας πρώτα από την Κουμουνδούρου και μετά από τα Προπύλαια, σε πανηγυρική συγκέντρωση, όχι μόνο απέρριπτε κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση συνεργασίας με πυρήνα τη ΝΔ, αλλά και ξεκινούσε μια «κινηματική», όπως ανέφερε, αντιπολίτευση. 


Μάλιστα, με νωπή την λαϊκή ετυμηγορία, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως για δεύτερη φορά ο λαός απέρριψε το μνημόνιο, ενώ αμφισβήτησε και την ύπαρξη λαϊκής νομιμοποίησης. 


Μίλησε για «ανίερη συμμαχία των δυνάμεων του χθες», για «μια πρωτοφανή επίθεση εκβιασμών και τρόμου» και υποσχέθηκε πως «από Δευτέρα θα συνεχίσουμε το αγώνα, έχοντας την πεποίθηση ότι το μέλλον δεν ανήκει στους τρομοκρατημένους, αλλά στους κομιστές της ελπίδας» - υποστήριξε δηλαδή πως ψήφισαν οι… τρομοκρατημένοι. 


Κατά την εμφάνισή του στα Προπύλαια, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην κυβέρνηση, ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία «κάποιοι  νομίζουν ότι κέρδισαν τις εκλογές, όμως, τις κέρδισε ο λαός γιατί δεν μπορούν να προχωρήσουν τα Μνημόνια». 


Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε «έναν δρόμο χωρίς επιστροφή και όσοι νομίζουν ότι θα μας βάλουν στο περιθώριο γελιούνται», κάνοντας αναφορά στην πορεία της ΕΔΑ! 


Παράλληλα, υποσχέθηκε και τον… μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του – και ενώ ο κ. Σαμαράς μίλησε για την ανάγκη άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης – ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, επέμεινε πως προτείνει κυβέρνηση που πρέπει να συγκροτηθεί τουλάχιστον από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, διότι όπως τόνισε καμία σοβαρή απόφαση και συμφωνία δεν μπορεί να χαραχτεί και να εφαρμοστεί «χωρίς εθνική συστράτευση και με κάποιους να περιμένουν στη γωνία ως αντιπολίτευση». 


Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν νωρίτερα και αναφορές της Άννας Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να πει «ναι» σε κυβέρνηση συνεργασίας, εάν στο σχήμα δεν μπει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ερώτηση αν θα πάει η χώρα σε νέες εκλογές, η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης ανήκει στα δύο μεγάλα κόμματα και ας αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές. Είπε επίσης ότι το σχήμα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να λειτουργήσει ξανά, διότι το «τσάκισε» ο λαός και πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε να κυβερνηθεί η χώρα από το 41% του εκλογικού σώματος, έχοντας απέναντι το 59%. 


Ωστόσο, σε συζήτηση με δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματος σε μια κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει στο γενικό διαπραγματευτικό πλαίσιο. 


Ειδικότερα, τόνισε ότι όλοι πρέπει «να βάλουν νερό στο κρασί τους», προκειμένου να μην υπονομευτεί «με το καλημέρα», η διαπραγματευτική προσπάθεια της νέας κυβέρνησης. Αιτιολογώντας την παραπάνω θέση, η κ. Γεννηματά υπενθύμισε ότι ο κ. Βενιζέλος έχει μιλήσει για «διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης», διαφοροποιώντας την έννοια αυτή από το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας. Διευκρινίζοντας περαιτέρω, είπε ότι κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης τους, ακόμα και εάν δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση. 


Στις προ των εκλογών απόψεις του επέμεινε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης, που είπε πως θα προσέλθει στις συζητήσεις των διερευνητικών εντολών «χωρίς λευκή επιταγή σε κανέναν», για μία κυβέρνηση «με προοδευτικό πρόγραμμα και φερέγγυα πρόσωπα». 


Πάντως, η εξασφάλιση 129 εδρών από τη Ν.Δ. (με τον ΣΥΡΙΖΑ στις 71, το ΠΑΣΟΚ στις 33, τους Ανεξάρτητους Έλληνες στις 20, τη Χρυσή Αυγή στις 18, τη ΔΗΜΑΡ στις 17 και το ΚΚΕ στις 12), είναι σαφές πως κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί και να εργαστεί – αρκεί να βρεθεί τρόπος να εξασφαλιστεί και η κοινωνική ειρήνη στη χώρα....
Σοφία Βούλτεψη
elzoni.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια