Π. Παυλόπουλος: Χρειάζονται λύσεις πολιτικές, και όχι κερκόπορτες κατάλυσης της Δημοκρατίας.


ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
του πρώην Υπουργού Εσωτερικών και Υποψήφιου Βουλευτή 
Α΄ Αθήνας  της ΝΔ 
Καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου
στην εφημερίδα «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ»
και στον δημοσιογράφο κ. Γιώργο ΦΡΑΓΚΟ


1. Η ΝΔ έθεσε από την αρχή της προεκλογικής περιόδου ως στόχο την αυτοδυναμία. Θεωρείτε ότι τελικά θα την επιτύχει;


Το επιβάλλει η κρισιμότητα της περίστασης. Τη Δευτέρα η Ελλάδα πρέπει να κυβερνηθεί. Και η Ν.Δ., υπό τον κ. Α. Σαμαρά, είναι η μοναδική αξιόπιστη και βιώσιμη κυβερνητική πρόταση, ανάμεσα σ’ ένα διαλυμένο ΠΑΣΟΚ, μια κατακερματισμένη δημαγωγούσα Αριστερά και ανθρώπους που δεν άντεξαν το ιστορικό φορτίο της μεγάλης μας Παράταξης. Βλέπετε άλλη λύση;  Μέρα με τη μέρα η συσπείρωση αυξάνεται. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τους ολέθριους κινδύνους που εγκυμονεί η ακυβερνησία. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι θα δώσουν στη ΝΔ ισχυρή εντολή ευθύνης. 




2. Η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πλήγωσε μια μεγάλη μερίδα της βάσης της ΝΔ. Τι απαντάτε στο κόσμο αυτόν;


Κατανοώ πλήρως ότι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου ερέθισε ευαίσθητες χορδές της εκλογικής και κοινωνικής βάσης μας. Δεν ήταν όμως προγραμματική σύμπραξη, πολλώ μάλλον πολιτική συμπόρευση. Ήταν ύστατη πράξη εθνικής ευθύνης, για ν’ αποτραπεί η πλήρης κατάρρευση από την παράνοια των χειρισμών Γ. Παπανδρέου, σε μια χρονική στιγμή που δεν μπορούσαν, δυστυχώς, να γίνουν εκλογές για ν’ αρθεί η δυσαρμονία της Βουλής με τη λαϊκή βούληση. Ήταν κατάσταση που επιβλήθηκε. Και τη δεχτήκαμε για να περισώσουμε ό,τι είχε απομείνει. Την υπομείναμε με μόνο γνώμονα τη σωτηρία της Ελλάδας. Ας μην την ερμηνεύσουν κάποιοι κακόβουλοι ως άφεση πολιτικών αμαρτιών ή ως προπομπό μελλοντικής συνεργασίας με τους βασικούς υπαίτιους της καταστροφής. Οι βαρύτατες ευθύνες του συστήματος ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν θα διαχυθούν, αλλά θα καταλογισθούν στο ακέραιο.


3. Αν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν δώσει αυτοδύναμη πλειοψηφία, ποιες κυβερνητικές συνεργασίες θα επιδιώξει η ΝΔ; Αποδέχεστε το ενδεχόμενο Πρωθυπουργού άλλου από τον Αντώνη Σαμαρά; Πώς αξιολογείτε το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών;


Διευκρίνισα και προηγουμένως ότι η εξασφάλιση κυβερνητικής σταθερότητας, με αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αποτελεί μέγιστο διακύβευμα. Ο Ελληνικός Λαός με την ετυμηγορία του –είμαι βέβαιος- θα μας απαλλάξει από το επώδυνο φορτίο να διαβουλευθούμε με φωνές λαϊκίστικες, αντιευρωπαϊκές και συνώνυμες αντεθνικών πολιτικών, όπως κι αν αυτές αυτοπροσδιορίζονται ιδεολογικά. Οι συνεργασίες ηχούν ευχάριστα, αλλ’ αποδεικνύονται σύντομα καταστροφικές.  Αντιθέτως, πώς εκφράζεται πρακτικά η δημοκρατική αρχή στο πολιτικό μας σύστημα; Με την πρωθυπουργοποίηση του Αρχηγού του πρώτου Κόμματος. Αυτό και μόνο μεταφράζει γνήσια και ανόθευτα τη βούληση του Λαού. Να δει Πρωθυπουργό τον αρχηγό του Κόμματος που κερδίζει τις εκλογές. Αυτό και πρέπει να γίνει. Ακόμη κι αν, παρ’ ελπίδα, δεν έχουμε αυτοδυναμία, πρέπει δοθεί, τουλάχιστον από το ΠΑΣΟΚ, «ψήφος ανοχής» στον κ. Αντώνη Σαμαρά. Να ζητήσουμε δηλαδή να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και να κριθούμε γι’ αυτό. Οι νέες εκλογές παρατείνουν και επιτείνουν το αδιέξοδο. Την Κυριακή χρειάζεται οριστική και βιώσιμη πολιτική λύση.  




4. Πώς ερμηνεύετε την εκτιμώμενη άνοδο της Ακροδεξιάς, ιδιαίτερα στην περιφέρεια στην οποία πολιτεύεσθε;


Δυστυχώς, το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό. Πανευρωπαϊκά, η δραματική έλλειψη ηγεσίας,  η κακή οικονομική συγκυρία και η πολιτική αδυναμία της Ε.Ε. να ενδυναμώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της, να θωρακίσει το κοινωνικό κράτος και να δώσει αποτελεσματικές πολιτικές λύσεις ενισχύουν τα άκρα. Στην Ελλάδα,  η έκρηξη της λαθρομετανάστευσης εντείνει την ακραία ρητορική και υποθάλπει πρακτικές βίας ως υποκατάστατο στο έλλειμμα κρατικής πρόληψης και καταστολής. Είμαι όμως βέβαιος ότι η δημοκρατική ευαισθησία του Ελληνικού Λαού θα την αποτρέψει. Θα δώσει ηχηρή απάντηση σ’ όσους όχι μόνο δεν σέβονται την αξία του Ανθρώπου, αλλά τολμούν ν’ αυτοπροσδιορίζονται ως «πατριώτες», την ίδια στιγμή που αμαυρώνουν τους διαχρονικούς αγώνες των Ελλήνων απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό. Χρειάζονται λύσεις πολιτικές, και όχι κερκόπορτες κατάλυσης της Δημοκρατίας.




5. Θητεύσατε ως κορυφαίος Υπουργός στις Κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή. Πώς κρίνετε την πρόσφατη ενεργοποίησή του στον εκλογικό αγώνα; Ποιο ρόλο πρέπει να έχει μετεκλογικά;


Ο κ. Κώστας Καραμανλής διαθέτει ανιδιοτελώς το μεγάλο πολιτικό του κεφάλαιο στη Χώρα και στην Παράταξη. Ως γνήσιος ηγέτης, δήλωσε παρών στη μεγάλη εθνική μάχη και ως απλός στρατιώτης συμπαρίσταται ολόπλευρα στον Πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια