''Πόρτα'' από Αμερική και Ευρώπη σε Σκόπια και κυρίως στην Τουρκία που ήθελε ένταξη των Σκοπίων.


Σε προεκλογική ατμόσφαιρα για τις ΗΠΑ, η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Σικάγο. Εκτός ατζέντας η ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα μπορεί να αναδείξει το μεταναστευτικό 


Σε προεκλογική ατμόσφαιρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιείται στις 20 και 21 Μαΐου, στο Σικάγο του Ιλινόις, της πολιτείας από την οποία....
ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ο Πρόεδρος Ομπάμα, η σύνοδος κορυφής των 28 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, στην οποία η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τους υπηρεσιακούς, αλλά έμπειρους, Πέτρο Μολυβιάτη, στο υπουργείο Εξωτερικών και Φράγκο Φραγκούλη, στο υπουργείο Άμυνας.


Στην κορυφή της ατζέντας θα βρεθεί το Αφγανιστάν, δηλαδή η ομαλή μετάβαση της εξουσίας στους Αφγανούς μετά την αποχώρηση της στρατιωτικής δύναμης Isaf το 2014 και η οικονομική βοήθεια που θα τη στηρίξει, καθώς και η προώθηση της πολυσυζητημένης αντιπυραυλικής ασπίδας, η οποία αποσκοπεί στην αποτροπή πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν, αλλά αποτελεί την αιχμή της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα.


H οικονομική κρίση που βιώνουν τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλει ως παράμετρο των επιλογών της Ατλαντικής Συμμαχίας τη λιτότητα η οποία εκφράζεται κυρίως με τη λεγόμενη "έξυπνη άμυνα" που προβλέπει καλύτερη εκπαίδευση και στενότερη συνεργασία (pooling and sharing).


Στον… «πάγο» η ένταξη της ΠΔΓΜ


Ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών, το ανοιχτό θέμα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αναμένεται να μείνει "παγωμένο", στα ίδια δεδομένα της συνόδου του 2008 στο Βουκουρέστι, όταν οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι αποφάσισαν ομόφωνα ότι η γειτονική χώρα δεν πρόκειται να αρχίσει διαπραγματεύσεις αν δεν επιλυθεί με "αμοιβαία αποδεκτό τρόπο" το θέμα της ονομασίας.


   Πριν από λίγες μέρες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν επανέλαβε με σαφήνεια, ότι ναι μεν είμαστε ανοικτοί και θέλουμε την ΠΓΔΜ στους κόλπους μας, αλλά δεν πρόκειται να εκκινήσει η ενταξιακή διαδικασία αν δεν δοθεί λύση στο θέμα του ονόματος. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η δήλωση της επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λευκού Οίκου Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ, στις 16 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία θέμα διεύρυνσης δεν υπάρχει στην ατζέντα της συνόδου του Σικάγου.


   Κι αυτό, παρά τις συστηματικές προσπάθειες, του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι που έστειλε στις αρχές Μαΐου επιστολές σε όλους τους ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και κυρίως, παρά τις εντατικές προσπάθειες της Άγκυρας, η οποία ανέλαβε να προωθήσει την ατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, ζητώντας την άμεση ένταξή της, αλλά και της Βοσνίας, ενεργώντας ως ο μεγάλος φίλος και προστάτης των Δ. Βαλκανίων.


   Αφγανιστάν και μεταναστευτικό


   Μια ενδιαφέρουσα πτυχή αναδεικνύεται για την Ελλάδα και σε σχέση με το Αφγανιστάν. Η αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή, λόγω του πολέμου, έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση και τεράστιο κύμα προσφύγων.


Όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Σ. Δήμας στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο "μεγάλος αριθμός των προσφύγων καταλήγει στη χώρα μας, ζητώντας άσυλο, με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για την Ελλάδα και έχει μεγάλη σημασία η διεθνής κοινότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα". Το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί στη σύνοδο του Σικάγου, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές


   Οι είκοσι οκτώ αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που θα συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, αναμένεται γενικότερα, να κάνουν μια αποτίμηση των πεπραγμένων από το Δεκέμβριο του 2010, όταν στη Λισαβόνα αποφασίστηκε η υιοθέτηση νέου δόγματος, που προβλέπει νέες σύγχρονες δομές, ικανές να αντιμετωπίσουν τις "ασύμμετρες" απειλές και γεωγραφικό "άνοιγμα" του ΝΑΤΟ πέραν του Βορείου Ατλαντικού, με αντίστοιχη αναζήτηση εταίρων (partners).


   Σύμφωνα με το σχέδιο διακήρυξης που περιήλθε σε γνώση του ΑΜΠΕ, την πρώτη ημέρα 20 Μαΐου, οι πρωθυπουργοί θα εγκρίνουν ο λεγόμενο "αμυντικό πακέτο", περιλαμβανομένης της αντιπυραυλικής άμυνας, η οποία βρίσκεται στην ενδιάμεση φάση της υλοποίησής της.


    Θα υπάρξει επίσης συνάντηση των πρωθυπουργών και υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με όλους τους εμπλεκόμενους στο Αφγανιστάν, δηλαδή εκτός των συμμάχων, με τους ηγέτες της ευρύτερης περιοχής, με αντικείμενο τα οικονομικά και στρατιωτικά προβλήματα μετά το 2014.


   Προβλέπεται επίσης ένα τραπέζι συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών με τους απανταχού εταίρους (partners) που συμβάλλουν στις νατοϊκές επιχειρήσεις και μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών με τους εκπροσώπους των τεσσάρων υποψήφιων χωρών: Σερβίας, Μαυροβούνιου, Γεωργίας και ΠΓΔΜ.


   Στη λήξη των εργασιών, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Πρόεδρος Ομπάμα, θα παραθέσει γεύμα σε 13 αρχηγούς των κρατών που συνεισφέρουν στις κύριες ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις όπως στο Κόσσοβο, στην Active Endeavor για την προστασία της Μεσογείου από τις τρομοκρατικές απειλές και στην Ocean Shield, για την προστασία από την πειρατεία, στα ανοιχτά της Σομαλίας.


newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια