Ώρα... Ράλι Ακρόπολις....


Η αντίστροφη μέτρηση για το 58ο Ράλι Ακρόπολις έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες, κάτι που έγινε με τη συνέντευξη Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής του αγώνα και των χορηγών την περασμένη Παρασκευή.


Ο εθνικός αγώνας της χώρας μας αποτελεί μια ευκαιρία για τους Έλληνες να ξεφύγουν λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας, ενώ μπορεί να δείξει πως η Ελλάδα είναι εδώ και ότι μπορεί να τα καταφέρει, όπως....
τόνισε ο Βασίλης Δεσποτόπουλος στη συνέντευξη Τύπου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν ιδέες, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για να υλοποιηθούν.


Χωρίς Αθανασούλα


Ας πάρουμε τα πράγματα, όμως, από την αρχή κι ας ξεκινήσουμε από τις συμμετοχές του φετινού «Ράλι των Θεών». Αυτές θα είναι 55 στον αριθμό, με όλους τους μεγάλους να είναι μέσα πλήν του Ντάνι Σόρντο. Επίσης, απών θα είναι ο κορυφαίος Έλληνας οδηγός, Λάμπρος Αθανασούλας, ο οποίος το 2009 τερμάτισε στην όγδοη θέση της γενικής κατάταξης. Το 2011 έκανε εκ νέου την προσπάθειά του, με την επιστροφή του αγώνα στο καλεντάρι, αλλά δεν κατάφερε να είναι μέσα στην πρώτη δεκάδα (19ος με χρόνο 4:39:58.7).


Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά θα έχει εφτά εκπροσώπους. Αυτοί θα είναι οι Λάμπρος Κύρκος, Δημήτρης Ψύλλος, Πάνος Κωνσταντάκος, Ιωάννης Ζούνης, Χάρης Καλτσούνης, Νίκος Μοσχόπουλος, ΡΟ-ΝΙ, ενώ θα υπάρχει και μια εκπροσώπηση από την Κύπρο, αυτή του Σπύρου Παυλίδη. Από την πλευρά του, κανονικά θα δώσει το παρών ο Γιαρί Ματί Λατβαλά, που ξεπέρασε τον τραυματισμό του που τον άφησε εκτός από το Ράλι Αργεντινής.


Φθιώτιδα... last year


Συνεχίζουμε με τις ειδικές διαδρομές, που θα φιλοξενήσουν φέτος τα αστέρια του WRC. Όπως γράψαμε και τη Δευτέρα, σε αυτές δε συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά ο Νομός Φθιώτιδας. Φέτος το Ακρόπολις θα υποδεχτούν οι Νομοί Κορινθίας, Βοιωτίας και Αργολίδας, με το κέντρο να είναι το Λουτράκι και τις ειδικές να είναι 22 στον αριθμό και συνολικής απόστασης 409,47 χιλιομέτρων.


Το WRC Academy


Σειρά έχει το WRC Academy. Πρόκειται για μια νέα κατηγορία, στην οποία θα συμμετάσχουν οδηγοί ηλικίας μέχρι και 25 ετών. Η εν λόγω κατηγορία δημιουργήθηκε πέρυσι και φέτος θα κάνει το ντεμπούτο της στο Ακρόπολις. Γι' αυτό και οι οδηγοί της κατηγορίας ακολούθησαν πριν από λίγες μέρες ένα πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε σπα, σάουνα και χαμάμ, με στόχο να μπουν στις συνθήκες του αγώνα.


«Αυτή είναι η Ελλάδα»


Ακολουθούν οι αναγνωρίσεις που έγιναν σε διάρκεια τριών ημερών. Η πρώτη περιελάμβανε τις ειδικές σε Άγιους Θεόδωρους, Νέα Πίσια, Αγία Μαρίνα, η δεύτερη σε Θήβα, Ελικώνα, Βωξίτες, Δροσοχώρι, Κατατακτήρια (shakedown), ενώ η τρίτη σε Κινέττα, που αποτελεί την πρώτη ειδική του αγώνα, και σε Κλένια-Μυκήνες, Γυμνό, Κεφαλάρι, Ζήρεια.


Οι οδηγοί έμειναν ικανοποιημένοι από αυτές, αν και είδαν ότι είναι αρκετά σκληρές, άλλες με πολλές πέτρες και άλλες με πολύ χώμα. Ωστόσο, παραδέχτηκαν πως έτσι είναι η Ελλάδα, αφού γνωρίζουν ότι το Ακρόπολις είναι από τους πιο απαιτητικούς και πιο δύσκολους αγώνες του WRC.


Οι νικητές


Όσον αφορά τους νικητές, που έχουν κερδίσει επί ελληνικού εδάφους, είναι... πολλοί και διάφοροι. Πρώτος ήταν ο Π. Περατικός το 1951 και τελευταίος ο Σεμπαστιάν Οζιέ πέρυσι, ενώ πολυνίκης είναι ο αείμνηστος, πλέον, Κόλιν ΜακΡέι. Επιπλέον, από το 1993, όταν ο διεθνής μας αγώνας συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στο WRC, έχουν ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου δέκα οδηγοί, χωρίς να υπολογίζεται το 1995, που ήταν εκτός Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι και που νικητής ήταν ο Άρης Βωβός.


Ακρόπολις με... ποδήλατα


Από εκεί και πέρα, σε μια πρωτοποριακή κίνηση προχώρησαν οι οργανωτές του αγώνα. Σε συνεργασία με την ελληνική εταιρίαρεία κατασκευής χειροποίητων αγωνιστικών ποδηλάτων, Fidusa, δημιούργησαν τρία ποδήλατα «ντυμένα» με τα χρώματα και τα λογότυπα των Citroen, Ford, Mini. Μάλιστα, αυτά θα εκτεθούν στο χώρο του Service Park στη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι, ενώ θα δημοπρατηθούν και στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας αγοραπωλησιών www.ricardo.gr.


Ξανά στο Ελληνικό Πρωτάθλημα


Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, έπειτα από δώδεκα χρόνια, το Ακρόπολις θα προσμετρήσει ξανά στο Ελληνικό Πρωτάθλημα. Πρόκειται για το πρώτο σκέλος του Σαββάτου και την Κυριακή, με 19 ακόμα Έλληνες, πέραν των εφτά του WRC, να δίνουν το παρών και το ελληνικό ενδιαφέρον να είναι ακόμα μεγαλύτερο.
gazzetta.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια