Παραμονή στο ευρώ ακόμη και με θυσίες

Την παραμονή της χώρας στο ευρώ ζητεί η πλειοψηφία των πολιτών, έστω και αν απαιτηθούν οικονομικές θυσίες που θα επηρεάσουν τα προσωπικά και οικογενειακά εισοδήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το 52,2% των ερωτηθέντων....

τάσσεται υπέρ της διατήρησης στο ευρώ, ακόμη και με σκληρές νέες επιβαρύνσεις, έναντι του 28,8% που ζητεί ριζική αλλαγή της πολιτικής του μνημονίου, έστω και υπό τον κίνδυνο να επιστρέψει η χώρα στα δραχμή.



Η συντριπτική πλειοψηφία των υποστηρικτών της ΝΔ (80,7%) , του ΠΑΣΟΚ (76,5%) και της ΔΗΜΑΡ (66,3%), αλλά και το 51,4% της Χρυσής Αυγής θέλουν την παραμονή στο ευρώ με οποιοδήποτε τίμημα, ενώ διχασμένοι είναι οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι – σε ποσοστά 48,7%, 46,8% και 45,1% αντίστοιχα – ζητούν απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο, ακόμη και αν αυτή η εξέλιξη οδηγήσει καις ε επιστροφή στη δραχμή.

Παρά τη ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό, οι πολίτες σε ισχυρό ποσοστό (56,5%) δεν θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, έσω κι αν οι περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες (53,5%) βλέπουν μπροστά τους ανοιχτό το φάσμα της χρεωκοπίας.



Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί, αφού από τον Μάιο του 2011 η εκτίμηση για το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της χώρας βαίνει συνεχώς μειούμενη, με εξαίρεση τον Φεβρουάριο του 2012, οπότε είχε χτυπήσει κόκκινο, φθάνοντας σε ποσοστό 71,9%.

Στην αμέσως προηγούμενη μέτρηση, τον Μάρτιο του 2012, το ποσοστό των πολιτών θεωρούσε από αρκετά έως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της ελληνικής οικονομίας βρισκόταν στο 63,2%.

Ωστόσο, αντίστροφη πορεία ακολουθεί ο δείκτης αισιοδοξίας των πολιτών, καθώς το 94,5% πιστεύει ότι τα πράγματα γενικά στη χώρα θα πάνε από αρκετά έως πολύ άσχημα. Με βάση τα διαχρονικά στοιχεία, από τον Φεβρουάριο του 2011, το ποσοστό αυτό είναι δεύτερο χειρότερο, μετά το 95,1% που είχε καταγραφεί στη μέτρηση του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν παιζόταν η υπογραφή του δεύτερου μνημονίου.





real.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια