Δεν πληρώνουν κανέναν μόνο μισθούς συντάξεις και εκλογές.


Σήμα κινδύνου στην αγορά αλλά και στις φοροεισπρακτικές υπηρεσίες να βάλουν τέλος στο «πάρτι» φοροδιαφυγής που έχει στηθεί  προεκλογικά, επιχειρεί να στείλει ο υπουργός Οικονομικών καθ. Γιώργος Ζανιάς, που μεταβαίνει σήμερα στο επιτελείο του ΣΔΟΕ, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς και να αναστρέψει την....
κατάρρευση στην είσπραξη εσόδων που αγγίζει ή και ξεπερνά αυτόν το μήνα το 25%!


Το  μήνυμα που βγαίνει από τα στοιχεία του υπουργείου είναι πως όσο συνεχίζονται τα... κινήματα «δεν πληρώνω» και «δεν εισπράττω», η επόμενη κυβέρνηση που θα εκλεγεί δεν θα βρει τίποτα στα κρατικά ταμεία για να διαχειριστεί.


Ενόσω η αγορά έχει παγώσει, αποδείξεις δεν κόβονται και πολλοί περιμένουν να περάσουν οι εκλογές για να δουν αν θα πληρώσουν και τι από τα μέτρα του Μνημονίου, η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναγκάζεται να δώσει αγώνα δρόμου ακόμα για τις τρέχουσες εισπράξεις του μηνός (πχ από ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ). Η «χαλάρωση» αυτή όμως, λένε στο οικονομικό επιτελείο, είναι πολύ επικίνδυνη και θα γυρίσει «μπούμερανγκ» αφού πλέον στα αλήθεια «το ταμείον είναι μείον» .


Υπό τις συνθήκες αυτές όμως, μέχρι τις εκλογές τουλάχιστον θα πληρώνονται κατά απόλυτη προτεραιότητα μόνον οι μισθοί, οι συντάξεις και οι δαπάνες για την διενέργεια των εκλογών. Και τα λεφτά αυτά όμως εξαντλούνται σε δύο μήνες το πολύ, ενώ όποιος άλλος «έχει λαμβάνειν» από το δημόσιο (προμηθευτές, νοσοκομεία, φαρμακεία κλπ)  μάλλον θα πρέπει να περιμένει για μετά τις εκλογές -και εφόσον όλα κυλήσουν «ομαλά» ως τότε.


Αυτό θα είναι και η χαριστική βολή στην παραπαίουσα αγορά, που έχει στερηθεί ήδη 7 δισ. ευρώ που της χρωστά το δημόσιο και ενώ δεν διαφαίνεται πια προοπτική αποπληρωμής –επειδή «πάγωσαν» οι δόσεις της Τρόικα- τα «φέσια» θα συνεχίζουν να αυξάνονται για λόγους «ανωτέρας βίας».


Παράλληλα τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης σχεδιάζουν νέο τσεκούρωμα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά περίπου ένα δισ. ευρώ, στερώντας και πάλι χρήμα από την αγορά αλλά και υποδομές παιδείας και μικρά και μεγάλα έργα στην περιφέρεια.


protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια