Βρώμικα παιχνίδια με δημοσκοπήσεις-μαϊμού


"Σύγχυση στη κοινή γνώμη έχουν προκαλέσει ύποπτες διαρροές στοιχείων δημοσκοπήσεων που φέρονται να έχουν διενεργηθεί τις τελευταίες ημέρες", αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ευρήματα δήθεν μετρήσεων είδαν το φως της δημοσιότητας ενώ "κρυφές δημοσκοπήσεις δίνουν....
και παίρνουν.
Μάλιστα, όπως σημειώνει η εφημερίδα, αρκετά είναι τα μέσα ενημέρωσης που υπονόησαν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων χωρίς όμως να αναφέρουν ονόματα εταιρειών που υποτίθεται ότι διεξήγαγαν τις έρευνες.
Χαρακτηριστικό, τονίζει, είναι πως ειδησεογραφικός ιστότοπος ανέφερε τη Πέμπτη ότι Η ΝΔ είναι κοντά στην αυτοδυναμία ενώ σε άλλον γινόταν αναφορά για δημοσκοπική κατάρρευση της ΝΔ και αύξηση συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ.
Ίδια η εικόνα και για τα μικρότερα κόμματα. Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλού αναφέρεται ως η έκπληξη των εκλογών που κυνηγά τη δεύτερη θέση και την ίδια στιγμή αλλού περιγράφεται ως ένα κόμμα που παλεύει για διψήφιο ποσοστό.
Όπως σημειώνουν οι δημοσκόποι η εν λόγω κατάσταση οφείλεται κυρίως στην απαγόρευση δημοσίευσης μετρήσεων 15 μέρες πριν τις εκλογές. Εάν δεν αλλάξει η νομοθεσία η κατάσταση αυτή θα επαναλαμβάνεται σε κάθε εκλογική διαδικασία, τονίζουν.
Παράλληλα, πολιτικοί αναλυτές λένε πως την εικόνα θολώνουν και τα ίδια τα κόμματα εκμεταλλευόμενα τον εν λόγω νόμο διοχετεύοντας επιλεκτικά non paper σε στελέχη τους, παρουσιάζοντας ποσοστά που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια