Όλες οι δηλώσεις μελών του Σύριζα για την οικονομία.

Σε κραυγαλέες αντιφάσεις πέφτουν τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα αν το κόμμα  έχει οικονομικό πρόγραμμα και τι περιλαμβάνει αυτό,  δημιουργώντας αρνητικές εντυπώσεις στους εργαζόμενους και αναταραχή στην εγχώρια αγορά. Με τον τρόπο....
αυτό γίνεται αντιληπτή η απουσία συμπαγούς και ολοκληρωμένης πρότασης που θα συνοδεύει επάξια την βασική επιδίωξη – σύνθημα του κόμματος για κατάργηση των μέτρων του μνημονίου.
Πρόβλημα που έχει εντοπίσει η ηγεσία της Κουμουνδούρου γι’ αυτό και έχει ζητήσει από το οικονομικό επιτελείο να εξειδικεύσει τις θέσεις προκειμένου το επόμενο διάστημα να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο οικονομικό μανιφέστο με θέσεις, προτάσεις και διεξόδους από την κρίση. Πέραν τούτων όμως και έως να παρουσιαστεί το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ , οι επίσημες τοποθετήσεις μελών του οικονομικού του επιτελείου αλλά και άλλων προβεβλημένων στελεχών εξακολουθούν να προκαλούν εντύπωση.   
Ειδικότερα:
- Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδιος επί των οικονομικών του κόμματος κ. Γιώργος Σταθάκης απαντώντας  σε ερώτηση για τον τρόπο κάλυψης των αναγκών της χώρας σε περιπτώσεις όπως η διακοπή της χρηματοδότησης των δανειστών προς την Ελλάδα εξήγγειλε έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ! Προσδιόρισε ως πηγή περίπου 600.000 με 700.000 νοικοκυριά τα οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε έχαιραν έως τώρα φοροασυλίας. Εκτίμησε δε ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπερκαλυφθούν ανάγκες της τάξης των 1,7 δισ. ευρώ, ενώ ξεκαθάρισε ότι το μέτρο δεν θα αφορά μισθωτούς. Συνολικά η εισφορά, σύμφωνα με τον ίδιο, εκτιμάται ότι θα αποδώσει 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δισ. ευρώ με βάση τα σημερινά δεδομένα.
- O υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός προανήγγειλε φόρο 1% σε όλες τις μικρές, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, είτε έχουν ζημίες είτε κέρδη. Επισήμανε ότι θα αυξηθεί η φορολογία των πλουσίων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Όταν όμως του επισημάνθηκε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν κέρδη, εξήγησε ότι θα φορολογηθούν όλες με συντελεστή 1% επί του τζίρου τους και πρόσθεσε πως "Επιδιώκουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα ελαφρύνει την επιβάρυνση των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων και θα μεταφέρει τα βάρη στους έχοντες και κατέχοντες. Το 2011 οι φόροι που μάζεψε το κράτος ήταν 48 δισ. ευρώ και από αυτά 3,7 δισ. ευρώ προσέφεραν τα νομικά πρόσωπα, όλες οι επιχειρήσεις", σημείωσε. Υποστήριξε δε ότι "οι 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις έχουν τζίρο όσο το μισό ΑΕΠ".
- Πρόταση για εσωτερικό δανεισμό της χώρας από τους πολίτες της, ο οποίος θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για τα υψηλότερα εισοδήματα, παρουσίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εμβληματική μορφή της Αριστεράς Μανώλης Γλέζος. O κ. Γλέζος ανέφερε ότι αυτό το δάνειο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ τον χρόνο και εθελοντικό για τους πολίτες με χαμηλότερα εισοδήματα. Ο ίδιος τόνισε ότι θα μπορούσαν οι έχοντας να δίνουν 100 ευρώ τον μήνα για αυτόν τον σκοπό.
- Εκμετάλλευση των τραπεζικών καταθέσεων των πολιτών προκειμένου να επιτευχθεί ανάπτυξη πρότεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, δήλωση που προκάλεσε ισχυρές σφοδρές αντιδράσεις. Συγκεριμένα ο κ. Στρατούλης είπε “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι η επιλογή του είναι μέσα στο ευρώ. Θα προβούμε και σε δημόσιο έλεγχο των τραπεζών. Έχουμε δώσει ή θα δώσουμε ως ελληνικός λαός, 200 δισ. στις ελληνικές τράπεζες για να τις σώσουμε τα οποία ανήκουν στο λαό.
Επομένως με  το δημόσιο έλεγχο θα εγγυηθούμε καταθέσεις και θα έχουμε χρήματα για την ανάπτυξη Και το τρίτο άμεση κατανομή του πλούτου για να έχουμε ανάπτυξη και να δώσουμε μισθούς και συντάξεις που πρέπει να αποκατασταθούν" συμπλήρωσε πως "Οι τράπεζες έχουν, ήδη, 165 δισ. σε καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών. Αυτές είναι δικές μας, όχι των τραπεζών", και αποκάλυψε ότι: "Με άμεσο δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, εγγυόμαστε τις καταθέσεις των πολιτών και χρησιμοποιούμε αυτά τα χρήματα για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας".



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια