Οι 21 σταθμοί της ΑΕΚ σε 88 χρόνια ιστορίας


1. Στις 13 Απριλίου του 1924 παίρνει σάρκα και οστά η ιδέα μίας παρέας φίλων, για την ίδρυση μίας ομάδας που θα συγκεντρώνει κάτω από τον δικέφαλο αετό όλους τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους που προέρχονται απο την Κωνσταντινούπολη. Το όνομά της; Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. Τα χρώματά της; Το χρυσό και το μαύρο. Όλα....
φυσικά είχαν ως πηγή έμπνευσης την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, για αυτό και αρχικά το σωματείο βολεύτηκε πρόχειρα στα γραφεία του ΧΑΝ, επί της Μητροπόλεως, που παραχωρήθηκε απο τον καθηγητή του Athens College, Νίκο Ελεόπουλο. Στις 29 Μαΐου εξελέγη το πρώτο Δ.Σ με πρόεδρο τον δημοσιογράφο Κώστα Σπανούδη, μετέπειτα βουλευτή και υπουργό στην κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Το πλαισίωναν οι Νίκος Ελεόπουλος (αντιπρόεδρος), Τιμολέων Τάγαρης, Μενέλαος Καροτσιέρης, Μίλτος Ιερεμιάδης, Κωνσταντίνος Δημόπουλος και Αμίλιος Ιωνάς.
2. Ο πρώτος τίτλος δεν άργησε να έρθει. Τη σεζόν 1931-32 η Ένωσα κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας, έχοντας ως αντίπαλο τον Άρη. Το 5-3 ήταν απλά η επιβεβαίωση οτι μία μεγάλη ομάδα είχε γεννηθεί. Μεγάλο της αστέρι, ο Κώστας Νεγρεπόντης, ο οποίος τις δύο προηγούμενες δεκαετίας αγωνιζόταν στην ελληνική Πέρα Κλουμπ της Πόλης, ενώ είχε και την κατάλληλη βοήθεια απο τους Μαρόπουλο, Δελαβίνια, Ρίμπα, Σκλαβούνο, Μανέττα, Τζανετή, Μάγειρα και Χατζησταυρίδη.
3. Το 1939 η ΑΕΚ στέφεται πρωταθλήτρια. Αυτός όμως δεν ήταν ο μοναδικός τίτλος της χρονιάς, καθώς την ίδια σεζόν αντιμετωπίζει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας τον ΠΑΟΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια και νικά με 2-1. Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ με τον Ιωαννίδη στο 31', όμως η Ένωση κατάφερε και έκανε την ανατροπή. Αρχικά με το γκολ του Χατζησταυρίδη στο 43' και στη συνέχεια με αυτό του Μανέτα στο 73'. Αξίζει να σημειωθεί πως οι "κιτρινόμαυροι" έγιναν η πρώτη ομάδα που καταφέρνει να κάνει δικά της και τα δύο τρόπαια της σεζόν.
4. Η Α' Εθνική μετράει ήδη 3 χρόνια ζωής και η ΑΕΚ παίρνει το πρωτάθλημα. Μεγάλος της αντίπαλος ήταν ο Παναθηναϊκός. Το τέλος του μπαράζ της Νέας Φιλαδέλφειας το 1963 βρίσκει τις δύο ομάδες ισόπαλες 3-3. Η διαφορά τερμάτων όμως ήταν υπέρ της Ένωσης και της χάρισε το πρωτάθλημα. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε απο τη στιγμή που στο ρόστερ των "κιτρινόμαυρων" υπήρχε απο τη προηγούμενη χρονιά ο μεγάλος Μίμης Παπαϊωάννου, μαζί με τους Νεστορίδη, Πετρίδη, Σεραφείδη, Σοφιανίδη, Σταματιάδη, Τσαχουρίδη, Κανελλόπουλο, Παπαποστόλου, Σκευοφύλακα. Όλοι αυτοί οδήγησαν την ΑΕΚ στην κορυφή με προπονητή των Ουγγρογερμανό, Γένε Τσάκναντι.
5. 4 Απριλίου του 1968 η ΑΕΚ γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ. Σε μία περίοδο μάλιστα, που το άθλημα δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό στη χώρα μας. Οι "κιτρινόμαυροι" μπροστά σε ένα ασφυκτικά γεμάτο Καλλιμάρμαρο Στάδιο (πάνω απο 80.000 θεατές) επικρατούν της Σλάβια Πράγας 89-82. Πρώτος σκόρερ ο Αμερικάνος με 29 πόντους, ενώ ακολούθησαν ο Τρόντζος με 24 και ο Ζούπας με 12.
6. Το 1974 η ΑΕΚ γυρίζει σελίδα δια χειρός Λουκά Μπάρλου, που αναλαμβάνει την προεδρία του συλλόγου. Ο "θείος Λουκάς", όπως έχει μείνει στη μνήμη όλων και ειδικά του Θωμά Μαύρου, φτιάχνει μία απο τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι αφίξεις παικτών είναι η μία καλύτερη απο την άλλη... Αρδίζογλου, Δέδες, Δομάζος, Σκρέκης, Νικολούδης, Μπάμπης Ιντζόγλου, Χρηστίδης, Μπάγεβιτς, Βιέρα, Βάγκνερ, Τσανλάιντερ, είναι μερικές απο αυτές, αλλά η ξεχωριστή ήταν αυτή του Θωμά Μαύρου. Ενός παίκτη που "μετακόμισε" στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1975, αλλά κατάφερε (λόγω της διαμάχης με τον Πανιώνιο) να παίξει το 1976.
7. Την σεζόν 1976-1977 οι "κιτρινόμαυροι" κάνουν μία άκρως θεαματική πορεία στην Ευρώπη και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Η ομάδα του Φράντισεκ Φάντροκ απέκλεισε κατά σειρά την Ντιναμό Μόσχας, την Ντέρμπι Κάουντι, τον Ερυθρό Αστέρα και την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς πριν αποκλειστεί από την μετέπειτα κάτοχο του τροπαίου Γιουβέντους.
8. Η "σκεπαστή" αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τον Λουκά Μπάρλο. Ο "έρωτάς" του με το αγγλικό ποδόσφαιρο τον έβαζε συνέχεια σε σκέψεις. Μία απο αυτές ήταν να μεταμορφώσει ακόμη περισσότερο το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Και τα κατάφερε... Έστω και αν τα οικονομικά του δεν ήταν και στο καλύτερο σημείο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να βάλει υποθήκη το σπίτι του. Το 1979 γίνονται τα εγκαίνια της "σκεπαστής", της πρώτης διπλής εξέδρας σε ελληνικό γήπεδο.
9. 18 Σεπτεμβρίου του 1985, η ΑΕΚ σημειώνει μία απο τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές νίκες στην ιστορία της. Αντίπαλος για το πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης (που στη συνέχεια κατέκτησε το τρόπαιο). Με το γρήγορο γκολ του Παπαϊωάννου η Ένωση παίρνει τη νίκη στο Ολυμπιακό Στάδιο και γινεται η πρώτη ελληνική ομάδα που τη νικάει. Η πρόκριση δεν ήρθε, καθώς στη ρεβάνς η "βασίλισσα" επικράτησε 5-0, αλλά η επιτυχία του πρώτου παιχνιδιού είναι γραμμένη με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου. Όπως και τα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2002-03 όπου οι "κιτρινόμαυροι" δεν έχασαν ούτε σε ένα. Στο "Νίκος Γκούμας", αν και βρέθηκαν μπροστά στο σκορ στο 8ο λεπτό με 2-0 (6' Τσιάρτας, 25' Μαλαδένης) και 3-1 στο 28' (Νικολαΐδης), ο Ζιντάν και η παρέα του κατάφεραν να πάρουν την ισοπαλία. Στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" ο άθλος ήταν πιο μεγάλος. Η Ένωση έχανε 2-0, όμως Κατσουράνης (74') και Σεντένο (86') έδωσαν ένα μαγικό βαθμό στην ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς.
10. Ένα απο τα πιο "γλυκά" πρωταθλήματα στην ιστορία της ΑΕΚ είναι αυτό του 1989. Ο Ολυμπιακός του Λάγιος Ντέταρι και Ένωση παίζουν ένα πρωτάθλημα σε έναν αγώνα στο "Σπύρος Λούης". Οι "ερυθρόλευκοι" κυριαρχούν στο παιχνίδι και χάνουν τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Ο νόμος του ποδοσφαίρου όμως είναι γνωστός και ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος τον...εφάρμοσε. Με μία απίστευτη ντρίπλα στο 83' και ένα ψύχραιμο σουτ χρίζει την Ένωση πρωταθλήτρια.
11. Η δεκαετία του '90 κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η δεκαετία των τίτλων για την ΑΕΚ. Αφετηρία αποτέλεσε το πρωτάθλημα του 1992, στο οποίο η Ένωση είχε μία άκρως θεαματική ομάδα με παίκτες όπως ο Σαβέβσκι, ο Μανωλάς, ο Δημητριάδης, ο Σαββίδης και ο Παπαιωάννου, με αποτέλεσμα να κατακτήσει την κορυφή και τις δύο επόμενες σεζόν, έχοντας πλέον στη κεφαλή της το διοικητικό δίδυμο των Μελισσανίδη και Καρρά. Ακολούθησε η διετής κυριαρχία στο Κύπελλο 96-97, κόντρα σε Απόλλωνα και Παναθηναϊκό.
12. Στις 7 Απριλίου του 1999 το όνομα της ΑΕΚ έγινε γνωστό σε όλο το κόσμο, χάρη στο ταξίδι ειρήνης στο Βελιγράδι. Μία πόλη που δοκιμαζόταν απο τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον Δημήτρη Μελισσανίδη να το οργανώσει και να ανταποκριθεί σχεδόν όλη η ομάδα της Ένωση και πλήθος φιλάθλων. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε πρόωρα απο την είσοδο των Σέρβων φιλάθλων (ακολούθησαν και οι Έλληνες) που ήθελαν να αγκαλιάσουν τα "αδέλφια" τους. Άλλωστε υπήρχε και άλλος ένας σοβαρός λόγος για να τελειώσει γρηγορότερα το ματς. Η ώρα είχε περάσει, νύχτωνε, οι καθημερινοί πλέον βομβαρδισμοί πλησίαζαν και το ΝΑΤΟ δεν παρείχε καμία εγγύηση στην κιτρινόμαυρη αποστολή.
13. Το 2000 το βόλεϊ της ΑΕΚ, για τα δεδομένα του έφτασε σε μία μεγάλη επιτυχία. Έχοντας στο τιμόνι της τον Στέλιο Προσαλίκα φτάνει στην κορυφαία στιγμής της. Αυτή είναι το Final Four του Κυπέλλου Κυπελλούχων, το οποίο μάλιστα διεξάγεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο κλειστό των Νέων Λιοσίων στις 9-10 Μαρτίου. Η αντίπαλος στον ημιτελικό, Κούνεο, δεν αφήνει και πολλές ελπίδες πρόκρισης, κάτι που επιβεβαιώνεται και στον αγώνα, τον οποίο η Ένωση χάνει. Κερδίζει όμως 3-1, στον μικρό τελικό την Γαλατασαράι και καταλαμβάνει την 3η θέση.
14. Ο δεύτερος ευρωπαϊκός τίτλος της ΑΕΚ κατακτήθηκε επί ελβετικού εδάφους στις 11 Απριλίου του 2000. Και συγκεκριμένα στην Λωζάνη, όπου ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και η παρέα των Χατζή, Κακιούση, Τσακαλίδη και Μπούι πήραν το Κύπελλο Σαπόρτα, επικρατώντας της Κίντερ Μπολόνια με 83-76, μπροστά σε 1.500 "κιτρινόμαυρους".
15. Το πρωτάθλημα μπάσκετ του 2002 δικαίως χαρακτηρίζεται ως το πιο αντρίκειο. Άλλωστε δεν υπάρχει άλλη ομάδα στην ιστορία της Α1 που να έχει ανατρέψει το εις βάρος της 2-0, στη σειρά των τελικών. Η ΑΕΚ όμως το κατάφερε, έχοντας μάλιστα ως αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα ήταν φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα. Μετά τις δύο ήττες στα πρώτα παιχνίδια (ΟΑΚΑ και ΣΕΦ) βρήκε το σθένος και τη δύναμη, χάλασε τη φιέστα των "ερυθρόλευκων" στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και σήκωσε το κούπα  στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.
16. 3 Μαΐου του 2003. Μια ημερομηνία σταθμός για την ΑΕΚ. Μία ημέρα, που εκ των υστέρων, κανένας φίλος της ομάδας δεν θα ήθελε να έρθει, καθώς διεξήχθη το τελευταίο παιχνίδι (κόντρα στον Άρη) στο "Νίκος Γκούμας" πριν γκρεμιστεί απο τον Γιάννη Γρανίτσα. Τότε όλοι ήταν χαρούμενοι (μέσα στη ρομαντική θλίψη τους) γιατί στη θέση του θα χτιζόταν ένα νέα υπερσύγχρονο γήπεδο. Έχουν περάσει 9 χρόνια απο τότε και εκεί υπάρχουν μόνο μπάζα και χόρτα.
17. Το 2004 αποτελεί τη χρονιά ορόσημο για την ΑΕΚ. Η προσπάθεια του Ντέμη Νικολαΐδη και των συνεργατών του για εξυγίανση της ομάδας, αφού πέρασε απο χίλια κύματα τελικά "καρποφόρησε" με την είσοδο της ομάδας στο περιβόητο άρθρο 44. Αυτό όμως που μέτρησε περισσότερο ήταν η απίστευτη συσπείρωση του κόσμου, γύρω απο έναν άνθρωπο. Τον Ντέμη Νικολαΐδη, ο οποίος άφησε την Primer Division και την Ατλέτικο Μαδρίτης προκειμένου να γυρίσει στην αγαπημένη του ΑΕΚ.
18. Η ΑΕΚ κλείνει τα 80 χρόνια ζωής και η διοίκηση Νικολαΐδη αποφασίζει να τα γιορτάσει στη Πόλη. Η φράση του Βαρθολομαίου "η ΑΕΚ είναι ιδέα και η ιδέες δεν αποθνήσκουν", ηχεί ακόμη στα αυτιά όσων ήταν εκείνη την ημέρα στο Πατριαρχείο. Την επόμενη διοίκηση, τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές πήγαν στην Αγια Σοφιά, ενώ οι εκδηλώσεις εορτασμού των 80 χρόνων από την ίδρυση της ΑΕΚ ολοκληρώθηκαν με τον φιλικό αγώνα Γαλατάσαραϊ - ΑΕΚ (2-1).
19. Στις 21 Νοεμβρίου του 2006 η ΑΕΚ κατάφερε να σημειώσει μία ιστορική νίκη κόντρα στην Μίλαν, χάρη σε δύο ανθρώπους. Τον Στέφανο Σορεντίνο που σε κάθε προσπάθεια των "ροσονέρι" είχε υψώσει ένα μεγαλοπρεπέστατο "Stop" και στον Ζούλιο Σέζαρ, ο οποίος με την μαγική εκτέλεση φάουλ άφησε άγαλμα τον Ντίντα. Κρίμα για εκείνη την Ένωση που δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση.
20. Η σεζόν 2007-2008 υπό κανονικές συνθήκες θα σηματοδοτούσε την επιστροφή στους τίτλους για την ποδοσφαιρική ΑΕΚ, μετά το Κύπελλο του 2002. Το 4-0 επί του Ολυμπιακού ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα, όμως η απόφαση του CAS για την τιμωρία του Ρομάν Βάλνερ άλλαξε τα δεδομένα. Η Ένωση του Ριβάλντο, όχι μόνο δεν κατάκτησε το πρωτάθλημα, αλλά τέθηκε εκτός και των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Της έμεινε απλά η γλύκα για τη μεγάλη νίκη επί των "ερυθρόλευκων".
21. Στις 31 Μαρτίου του 2009 η ΑΕΚ παίρνει σε ομαδικό επίπεδο τον πρώτο της τίτλο μετά το 2002. Αυτός είναι στο χάντμπολ, όπου στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας επικρατεί του Φίλιππου Βέροιας 33-31, έχοντας την συμπαράσταση τουλάχιστον 1000 φίλων της, που είχαν κατάληψη στο κλειστό των Σερρών. Η σύνθεση της Ένωσης, με προπονητή τον Γιάννη Αρβανίτη: Κουλούρης, Στράμπατς 5, Μπακαούκας 9, Σαμλίδης 5, Κούτσης, Βελιτσιάνος 4, Ανδρώνης, Γερουλάνος, Παπαδόπουλος 5, Παπαδόπουλος Γ., Ασαρίδης 4, Τσαούσης 1, Κρεμόνας. Πέρυσι δε, με τη νίκη 3-0 στον επεισοδιακό τελικό του κυπέλλου με τον Ατρόμητο, επέστρεψε και στους ποδοσφαιρικού τίτλους.


Contra.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια