Αντ.Σαμαράς: "Στόχος μας να τα αλλάξουμε όλα" - "Δεν υπάρχει θέμα 13ου και 14ου μισθού" - "Μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις στο 15%"


"Η δόση των δανείων δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος". 
"Θα αποκαταστήσουμε τις πολύ χαμηλές συντάξεις και τα πολυτεκνικά επιδόματα με ισοδύναμα μέτρα". 
"Οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων με χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε να είναι απόλυτα σύννομο". 
Υποσχέθηκε να μειώσει τα υπουργεία σε 15 και μέχρι το τέλος της τετραετίας στα 10!
Την Πέμπτη οι προτάσεις για διακυβέρνηση, θεσμούς, Παιδεία, Υγεία, Σύνταγμα και Ασφάλεια. 


«Στόχος μας είναι να τα αλλάξουμε όλα.Το μοντέλο ανάπτυξης, και το σύστημα διακυβέρνησης. Όχι ένα από τα δύο. Και τα δύο».


Τα παραπάνω....
τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος εν όψει των εκλογών, τις οποίες χαρακτήρισε ως τις πιο κρίσιμες από το 1974.


«Στόχος μας είναι να τα αλλάξουμε όλα. Και το σύστημα διακυβέρνησης και το μοντέλο ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Σαμαράς, στην έναρξη της ομιλίας του, ενώ χαρακτήρισε τις εκλογές της 6ης Μαΐου τις πιο κρίσιμες από το 1974, γιατί κλείνουν, όπως είπε, την ιστορική περίοδο της μεταπολίτευσης.


"Μέχρι τώρα ξοδεύαμε δανεικά και χρεώναμε τα παιδία μας, παράγαμε όλο και λιγότερα και καταναλώναμε όλο και περισσότερα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Η δημοκρατία μας έχει πρόβλημα, τα δικαιώματα των πολλών καταπατούνται απο τα προνόμια των λίγων, οι κομματικοί στρατοί παλεύουν εναντίον του ιδιωτικού τομέα, οι συντεχνίες συντρίβουν εκείνους που προσπαθούν να ζήσουν από την αγορά. Η Ελλάδα έχει πλούτο, ο φυσικός πλούτος, ο ορυκτός τα ενεργειακά αποθέματα, αλλά και το δαιμόνιο του Έλληνα, αν τα αξιοποιήσουμε στις διεθνείς αγορές θα έχουμε ανάπτυξη" ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει θέμα με τον 13ο και 14ο μισθό και σε αυτό δεν διαπραγματευόμαστε είπε. Σε ότι αφορά τα αυθαίρετα είπε: "Οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων με χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε να είναι απόλυτα σύννομο". 


Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι μέσα σε έξι εβδομάδες μέτα τις εκλογές θα παρουσιάσει τέσσερα σημαντικά νομοσχέδια. 


1ον Ένα για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα επιδόματα κλπ.


2ον Ένα φορολογικό νομοσχέδιο για να αποκτήσουμε πια απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα.


3ον Ένα νομοσχέδιο για την περικοπή των δαπανών. Θα περιλαμβάνει μέτρα για την περιστολή της δημόσιας σπατάλης που παραμένει τεράστια.


4ον ένα πολύ-νομοσχέδιο για την Ανάπτυξη: που θα περιλαμβάνει αναπτυξιακές προτεραιότητες και θεσμικές παρεμβάσεις απαραίτητες για να ξεκολλήσει η Οικονομία από το τέλμα της γραφειοκρατίας και της θεσμοθετημένης διαφθοράς.


Και πρόσθεσε: "Πρώτα-πρώτα να το πω απερίφραστα: αποδεχόμαστε πλήρως το στόχο μείωσης του ελλείμματος. Αν είναι δυνατό και πιο γρήγορα… Όχι γιατί το επέβαλε η Τρόικα. Ήταν δική μας πολιτική, πριν ακόμα πάμε στο Μνημόνιο. Δεν μπορεί να βγαίνουμε κάθε τόσο «επαίτες» και να ζητάμε τη δόση μας. Επιτέλους, υπάρχει και αξιοπρέπεια…


Αποδεχόμαστε το στόχο μείωσης του χρέους. Γι’ αυτό και πρώτοι μιλήσαμε για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.


Αποδεχόμαστε τις βασικές πολιτικές των ιδιωτικοποιήσεων. Από την αρχή της υποστηρίξαμε κι είμαστε αποφασισμένοι να τις σπρώξουμε πιο γρήγορα.


Αλλά για να πετύχουμε μείωση του ελλείμματος και του χρέους, για να γίνει αξιοποίηση της περιουσίας και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, πρέπει να υπάρξει Ανάκαμψη, το ταχύτερο. Και να διορθωθούν ορισμένες ακραίες αδικίες για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στους δανειολήπτες και είπε ότι η δόση των δανείων δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος


“ Υπάρχουν τρόποι να ανακουφιστούν άμεσα, ιδιαίτερα όσοι πήραν στεγαστικά δάνεια και βρέθηκαν με λιγότερο εισόδημα ή έχασαν τις δουλειές τους. Άμεση ανακούφιση είναι ότι δεν μπορεί η δόση των δανείων να ξεπερνά το 30% από το μηνιαίο εισόδημά τους. Και υπάρχουν τρόποι αυτό να γίνει εφικτό και αποδεκτό απ’ όλους. Άλλωστε, αυτόν το κανόνα του 30% τον είχε αναφέρει η Τράπεζα Ελλάδος εδώ και χρόνια… Δεν πρέπει, ασφαλώς, να θέσουμε σε νέο κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα. Γιατί έτσι θα κινδύνευε η ρευστότητα, που είναι απαραίτητη στην Οικονομία.


Μπορεί να γίνει αυτό, χωρίς να υποστεί νέο μεγάλο πλήγμα το τραπεζικό σύστημα;


Βεβαίως και μπορεί: με το να νομοθετηθεί ρύθμιση για όσους έχουν τέτοιο πρόβλημα, να πληρώνουν μόνο τόκο για μια τριετία τουλάχιστον. Κι αν χρειαστεί, αργότερα αυτό να επεκταθεί.


Άρα είναι κάτι εφικτό. Θα πληρώνουν για ένα εύλογο διάστημα μόνον τόκους! Πράγμα που θα ανακουφίσει πραγματικά πολλά νοικοκυριά, αλλά δεν θα πλήξει τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος.”

Παρών στο Ζάππειο ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αλλά και άλλα κορυφαία στελέχη της παράταξης ακόμη και αυτοί που είχαν διαγραφεί. 
EUROKINISSI


EUROKINISSI
Σε ότι αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις είπε ότι δεν υπάρχει θέμα για τον 13ο και 14ο μισθό ενώ είπε ότι δεν πρόκειται να γίνουν ξανά τέτοιες οριζόντιες περικοπές: 


“Δεσμεύομαι να κάνω τα πάντα, ώστε να μην υπάρξουν τέτοιες οριζόντιες περικοπές ξανά. Γιατί θα επιδεινώσουν την ύφεση. Ενώ το ζητούμενο είναι να βγούμε από την ύφεση. Όχι να μπούμε πιο βαθιά. Δεσμεύομαι ότι θα κάνω τα πάντα, ώστε οι περικοπές δαπάνης να γίνουν από τη σπατάλη που υπάρχει παντού. Αλλά για να το αποφύγουμε οριστικά, πρέπει να αρχίσει η Ανάκαμψη της Οικονομίας. Από τις 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις που υπήρχαν το 2009, 250 χιλιάδες και πλέον έχουν ήδη κλείσει. Σήμερα άλλες 300 χιλιάδες επιχειρήσεις καθυστερούν τις πληρωμές τους. Και κινδυνεύουν κι αυτές άμεσα να κλείσουν. Αν αφήσουμε να συμβεί αυτό, η ανεργία θα οργιάσει. Ο κίνδυνος εδώ δεν είναι να μειωθούν οι μισθοί απλά, αλλά να βρεθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επί πλέον χωρίς δουλειά. Να χάσουν το εισόδημά τους! Αν υπάρξει Ανάκαμψη, τότε δεν θα μειωθούν άλλο οι μισθοί και σε λίγο θα αρχίσουν να προσλαμβάνονται άνεργοι και να ανεβαίνουν σιγά-σιγά οι μισθοί. Αν δεν υπάρξει Ανάκαμψη, τότε - ό,τι κι αν υπογράψουμε ό,τι κι αν αρνηθούμε να υπογράψουμε - η Οικονομία θα καταρρεύσει και τα εισοδήματα να μηδενιστούν. Αυτό πάμε να αποτρέψουμε!”


Είπε ακόμη ότι δεν γίνεται να κόβονται συντάξεις την ώρα που συνεχίζεται η σπατάλη σε ΔΕΚΟ που παράγουν περισσότερα ελλείμματα παρά δημόσιο όφελος. θα σωθούν τελικά θέσεις εργασίας.


“Τρένα και αστικές συγκοινωνίες παράγουν έλλειμμα πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο το χρόνο! Θέλω η Ελλάδα να έχει τα καλύτερα τραίνα. Θέλω να έχει τις καλύτερες αστικές συγκοινωνίες. Αλλά με τέτοια ελλείμματα δεν γίνεται δουλειά. Κόμπος που δεν λύνεται κόβεται.  Ασφαλώς τα δίκτυα και οι υποδομές θα μείνουν στα χέρια του δημοσίου. Αλλά η λειτουργία τους μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο. Μιλάω για το σιδηροδρομικό έργο, δηλαδή για τη μετακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων. Ήδη άλλωστε, από την αρχή του χρόνου, έχει απελευθερωθεί στην Ευρώπη η αγορά των σιδηροδρόμων. Κι αν δεν φροντίσουμε να ιδιωτικοποιήσουμε τώρα την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύντομα μπορεί να απαξιωθεί.  Κι ακόμα, ένα μέρος από την περιουσία του ΟΣΕ μπορεί να αξιοποιηθεί. Ώστε να φέρει επενδύσεις, θέσεις εργασίας και Ανάπτυξη. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο. Οι επενδύσεις στους σιδηροδρόμους είναι εργαλείο ανάπτυξης και για τα λιμάνια και για την προώθηση των εξαγωγών.”


Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε και για την ανάκαμψη η οποία θα ξεκινήσει πιο νωρίς:


-- Πρώτον, αξιοποιώντας τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, που περιμένουν αχρησιμοποίητα γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να τα αξιοποιήσει. Πόσα είναι αυτά; 14,5 δισεκατομμύρια! Τα οποία πρέπει να απορροφηθούν στα δύο-τρία επόμενα χρόνια! Ήδη ζήτησα τις πρώτες 100 μέρες να μου φέρουν τα επιμελητήρια από 2 έργα ΕΣΠΑ στην περιοχή τους. Δεν θα τα ξεμπλοκάρω μόνος μου. Θα τα ξεμπλοκάρουμε όλοι μαζί…


-- Δεύτερον, εξασφαλίζοντας ρευστότητα που το ΠΑΣΟΚ στέγνωσε από την αγορά. Πώς θα γίνει αυτό; Μετά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούν κι αυτές να επωφεληθούν από τις ενέσεις ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ακόμα από την επέκταση των προγραμμάτων για τους μικρομεσαίους και της ΕΤΕΑΝ. Και με συνεννόηση για την εξασφάλιση ενός «εργαλείου ρευστότητας» που ήδη συζητιέται από τους εταίρους μας. Αλλά με ρητή πρόβλεψη η ρευστότητα να καταλήγει στην πραγματική οικονομία.


-- Και τρίτον, επιστρέφοντας τα 6,5 δισεκατομμύρια που χρωστά το δημόσιο σε επιχειρήσεις. Που άντεξαν την κρίση, αλλά κινδυνεύουν να κλείσουν τώρα, γιατί το κράτος δεν τις πληρώνει. Μετά από δικές μας συνεχείς πιέσεις από πέρσι, η νέα δανειακή σύμβαση προβλέπει ότι θα αποπληρωθούν μέσα στη χρονιά τουλάχιστον τα 4,5!


Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι ως αυτοδύναμη κυβέρνηση θα προχωρήσει σε χρονοδιάγραμμα μείωσης των φόρων.


“Δεν μπορούμε να το κάνουμε άμεσα! Αλλά μπορούμε να το προγραμματίσουμε από τώρα, εφ’ όσον χτυπήσουμε, στο μεταξύ, αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή. Να ξεκινήσουμε με τη μείωση του φορολογικών συντελεστών των Νομικών προσώπων στο 15%. Πράγμα που θα αποτελέσει αληθινή επανάσταση στην Ελλάδα... Γιατί θα φέρει νέες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.”


Και είπε ότι προχωρήσει ακόμη πιο πέρα με την φορολογική αμνήστευση για επιστροφή καταθέσεων. Όπως έκανε το Βέλγιο και η Ιταλία.


“Θα αντικαταστήσουμε το περιβόητο «χαράτσι», με ένα ενιαίο νόμο για ακίνητη περιουσία όπως το ΕΤΑΚ. Που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάργησε! Ύστερα έφερε άλλο που δεν μπόρεσε να το εισπράξει! Ύστερα επανέφερε το ΕΤΑΚ, που κι αυτό δεν μπόρεσε να εισπράξει! Κι ύστερα έβαλε το «χαράτσι», που είναι, όμως μόνο προσωρινό. Το νέο ΕΤΑΚ θα είναι πιο δίκαιο, πιο ελαφρύ για όλους και πιο αποδοτικό για το κράτος. Χώρια που το χαράτσι έβλαψε και τις εισπράξεις της ΔΕΗ… Και βέβαια, οι αντικειμενικές αξίες δεν θα αυξηθούν! Πολύ περισσότερο που τώρα οι εμπορικές αξίες έχουν πέσει χαμηλότερα από τις αντικειμενικές…”
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προνανήγγειλε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα παρουσίασει το κυβερνητικό του πρόγραμμα για την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης.



newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια