Με σκυμμένο το κεφάλι οι Ολυμπιακοί για άλλη μια χρονιά....

Τα δύο προηγούμενα χρόνια ο Παναθηναϊκός έφευγε με σκυμμένο κεφάλι από τον τελικό του Κυπέλλου, αλλά φέτος δεν ήταν διατεθειμένος να επιτρέψει στον Ολυμπιακό να πανηγυρίσει ξανά. Ανατρέποντας διαφορά που έφτασε μέχρι και τους 13 πόντους, οι «πράσινοι»....
επικράτησαν 71-70 κι έφτασαν στον 13ο τίτλο στην ιστορία τους στο θεσμό. Συγκλονιστικό ματς με συνεχείς ανατροπές από δύο σπουδαίες ομάδες, που κρατούν ανοιχτούς λογαριασμούς για το πρωτάθλημα, ίσως και για το Final 4 της Ευρωλίγκας. 

Μετά το τρίλεπτο, «γκάζωσε» ο ΠΑΟ 

Δίχως ιδιαίτερες εκπλήξεις άρχισαν το παιχνίδι οι «αιώνιοι». Σπανούλης, Μάντζαρης, Παπανικολάου, Πρίντεζης και Ντόρσεϊ από τη μια, Διαμαντίδης, Καλάθης, Σάτο, Τσαρτσαρής και Μάριτς αντί του προερχόμενου από τραυματισμό Μπατίστ από την άλλη. Από το πρώτο δευτερόλεπτο το πάθος και η δύναμη ήταν χαρακτηριστικό του αγώνα και στο παρκέ του Ελληνικού έπεφταν κορμιά. Μετά από ένα «κλειστό» πρώτο τρίλεπτο, ο Παναθηναϊκός... άνοιξε το ματς. Με πρωταγωνιστή τον Μάριτς έτρεξε ένα επί μέρους σκορ 12-2 και ξέφυγε με 16-6. Τα δύο φάουλ του Καλάθη δεν στοίχισαν στους «πράσινους» τόσο, όσο τα ισάριθμα που έκαναν από πλευράς Ολυμπιακού γρήγορα Ντόρσεϊ, Σπανούλης, Παπανικολάου και Μάντζαρης, προκαλώντας διαμαρτυρίες από τον πάγκο και την εξέδρα. Οι «πράσινοι» έφτασαν μέχρι και στο +11, 19-8 από τρίποντο του Σάτο, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να περιορίσουν τη ζημιά με τα τρίποντα των Σλούκα και Άντιτς, εκμεταλλευόμενοι και την αστοχία του Γιασικεβίτσιους στις βολές (3/6). Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό μπροστά 25-17. 

Η επιστροφή του Ολυμπιακού 

Οι πρωταθλητές άρχισαν τη δεύτερη περίοδο με ένα 4-0 και προηγήθηκαν για πρώτη φορά με +12 (29-17), αλλά... παρασύρθηκαν στη δίνη των φάουλ από τον Ολυμπιακό και άρχισαν επίσης να φορτώνονται (από τρία Καϊμακόγλου και Τσαρτσαρής). Οι «ερυθρόλευκοι» παρότι είχαν νευρικό τον Σπανούλη (όπως και το αντίπαλο «δέος», Διαμαντίδης, για τον Παναθηναϊκό), κατόρθωσαν-με τη βοήθεια άμυνας ζώνης κατά διαστήματα και πολλά επιθετικά ριμπάουντ-να «ροκανίσουν» τη διαφορά αρχικά στους πέντε (31-26) με ηγέτη τον Άντιτς και λίγο αργότερα στον πόντο με δύο βολές του Γκετσεβίτσιους (34-33), προτού ολοκληρωθεί το ημίχρονο με το «τριφύλλι» στο +3, 38-35. Ένα πρώτο μέρος με κύριο χαρακτηριστικό τα φάουλ, 15 για κάθε ομάδα. 

Του ξέφυγε, αλλά τον έπιασε 

Το δεύτερο μέρος άρχισε με εξαιρετικά νέα για τον Ολυμπιακό και κάκιστα για τον Παναθηναϊκό. Οι «ερυθρόλευκοι» με ένα σερί 11-0 κι εκφραστές τους Πρίντεζη και Σπανούλη πέρασαν μπροστά με +8, 46-38, την ώρα που οι βραχυκυκλωμένοι στην επίθεση «πράσινοι» είδαν Τσαρτσαρή και Μάριτς να φορτώνονται με τέσσερα και τρία φάουλ αντίστοιχα. Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς κυριαρχώντας στο παρκέ έφτασε να προηγείται με 58-45, περίπου δύο λεπτά πριν την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου, την ώρα που τα τάιμ άουτ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν έφερναν την επιθυμητή για την ομάδα του μεταμόρφωση. Αυτή ήρθε στο φινάλε του δεκαλέπτου, όταν το τρίποντο του Γιασικεβίτσιους, το γκολ-φάουλ του Βουγιούκα και δύο προσωπικά καλάθια από Καϊμακόγλου και Διαμαντίδη έφεραν τους «πράσινους» με ένα σερί 10-0 στο -3, 58-55. 

Θρίλερ με πράσινο επίλογο 

Άντιτς με έμμεσο και Κέσελ με άμεσο τρίποντο ξεμπλόκαραν τον Ολυμπιακό και τον έφεραν στους εννέα (66-57) με την έναρξη της τέταρτης περιόδου. Ο Παναθηναϊκός, ωστόσο, επέστρεψε ξανά. Τα καλάθια των Σάτο και Βουγιούκα, καθώς και το τρίποντο του Τσαρτσαρή έφεραν την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε απόσταση βολής (68-66) στα μέσα του δεκαλέπτου, ενώ δύο βολές του Καλάθη ισοφάρισαν το ματς 2:57 πριν το τέλος. Ο αγχωμένος στην επίθεση Ολυμπιακός αδυνατούσε να βρει λύσεις στο σκοράρισμα και οι «πράσινοι» με 2/2 του Διαμαντίδη από τη γραμμή ολοκλήρωσαν ένα σερί 11-0 προσπερνώντας με 70-68! Ο Πρίντεζης απάντησε με τον ίδιο τρόπο μετά το τέταρτο φάουλ του Μπατίστ, αλλά η ομάδα του έχασε 71’’ για τη λήξη τον Ντόρσεϊ με πέμπτο φάουλ. Ο Διαμαντίδης στα 26,3’’ κέρδισε φάουλ από τον Παπανικολάου και με 1/2 έδωσε στην ομάδα του προβάδισμα με 71-70. Στην τελευταία επίθεση ο Παπανικολάου αστόχησε σε τρίποντο και ο Σάτο μάζεψε το ριμπάουντ «σφραγίζοντας» τη νίκη του Παναθηναϊκού (71-70). 

Δεκάλεπτα: 17-25, 35-38, 58-55, 70-71. 

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 11, Παπανικολάου, Άντιτς 13, Σπανούλης 12, Μάντζαρης2, Ντόρσεϊ 2, Κέσελ 7, Γκετσεβίτσιους 2, Σλούκας 4, Πρίντεζης 17. 

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Σμιθ, Καϊμακόγλου 8, Μάριτς 6, Περπέρογλου, Μπατίστ 9, Λόγκαν, Σάτο 10, Γιασικεβίτσιους 10, Τσαρτσαρής 5, Διαμαντίδης 9, Βουγιούκας 7, Καλάθης 7. 

Διαιτητές: Χριστοδούλου, Αναστόπουλος, Φούφης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια