Τι έγινε σαν σήμερα....


Στις 2 Μαρτίου


Σαν σήμερα1865: Ο μεσσήνιος πολιτικός Αλέξανδρος Κουμουνδούρος σχηματίζει την πρώτη κυβέρνησή του. 


1900: Γεννήθηκε....
ο Κουρτ Βάιλ, γερμανός συνθέτης, γνωστός από τη συνεργασία του με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ. 


1917: Παραιτείται ο τσάρος Νικόλαος Β'. Η προσωρινή κυβέρνηση του πρίγκηπα Γκεόργκι Λβοφ κηρύσσει γενική αμνηστία, την αυτονομία της Φιλανδίας, την ανεξαρτησία της Πολωνίας, την κατάργηση της θανατικής ποινής και το εργασιακό οκτάωρο.


1928: Γεννήθηκε ο Ιωάννης Ρωμανίδης, ιερέας και από τους σημαντικότερος ορθόδοξους θεολόγους. 


1930: Πέθανε ο Ντέιβιντ Χέρμπερτ Λόρενς, βρετανός συγγραφέας. («Ο εραστής της λαίδης Τσάτερλι», «Μαντάμ Μποβαρί», «Ερωτευμένες Γυναίκες») 


1939: Πέθανε ο Χάουαρντ Κάρτερ, βρετανός αρχαιολόγος, που ανακάλυψε τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών. 


1942: Γεννήθηκε ο Λου Ριντ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Λούις Άλεν Ριντ, αμερικανός ρόκερ. 


1958: Μετά την αποχώρηση 15 βουλευτών από την ΕΡΕ, ανάμεσα στους οποίους είναι οι Γεώργιος Ράλλης και Π. Παπαληγούρας, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του. Προκηρύσσονται εκλογές για την 11η Μαΐου. 


1969: Ειδικοί ανθρωπολόγοι συμπεραίνουν από το κρανίο που βρέθηκε στο σπήλαιο των Πετραλώνων ότι η ανθρώπινη παρουσία χρονολογείται 100.000 χρόνια στη Χαλκιδική.


1972: Οι μητροπολίτες Κιτίου Άνθιμος, Πάφου Γεννάδιος και Κυρήνειας Κυπριανός ζητούν την παραίτηση του αρχιεπισκόπου Μακάριου από την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άμεση κινητοποίηση των υποστηρικτών του Μακάριου, οι οποίοι διαδηλώνουν υπέρ του αρχιεπισκόπου.


1990: Έπειτα από 27 χρόνια, ο Νέλσον Μαντέλα επιστρέφει στην ενεργό πολιτική δράση, καθώς εκλέγεται αντιπρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, την κύρια οργάνωση των μαύρων που αγωνίζεται για την ισότητα και την ισονομία στη χώρα.


2003: Πέθανε ο Χανκ Μπάλαρντ, αμερικανός τραγουδοποιός. Το 1958 έγραψε και τραγούδησε το τραγούδι The Twist, το οποίο τότε πέρασε απαρατήρητο. Ένα χρόνο αργότερα, το τραγούδησε ο Τσάμπι Τσέκερ και ξεκίνησε την τρέλα του χορού τουίστ τη δεκαετία του '60. 


Πηγή: sansimera.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια