Ο Χριστοδούλου ''έδωσε'' ξερά τον Παπακωνσταντίνου στην εξεταστική για το έλλειμμα....


Χριστοδούλου,Πυρά,Παπακωνσταντίνου,christodoulou,pyra,papakonstantinouΓια σειρά ατυχών δηλώσεων της πολιτικής ηγεσίας της πρώην κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την οικονομία, φέρεται να έκανε λόγο καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση του ελλείμματος του 2009 ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Πέτρος Χριστοδύλου, στρέφοντας....
κυρίως τα βέλη του κατά του πρώην Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. 


Καταθέτοντας στην εξεταστική ο κ. Χριστοδούλου έβαλλε κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι ήταν ατυχής η δήλωση του πρώην Υπουργού περί «τιτανικού». Ακόμα διατύπωσε την άποψη πως ενώ τον Απρίλιο του 2010 τα σπρεντς φαινόταν να είχαν "μαλακώσει" και άρα η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές, η πολιτική ηγεσία επέλεξε να δημοσιεύσει τα αναθεωρημένα στοιχεία τα οποια εμφάνιζαν αύξηση στο έλλειμμα με αποτέλεσμα να επηρεαστεί ο δανεισμός. «Ήταν το τελευταίο πράγμα που θέλαμε. Τον Απρίλιο του 2010 που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε βγάλει μία πολύ πετυχημένη έκδοση ομολόγων που ήταν πενταετίας, μία πολύ επιτυχημένη δεκαετίας και είχαν αρχίσει τα spreads να μαζεύουν στην Ελλάδα και ξαφνικά πληροφορούμαι ότι μέσα σ’ ένα μήνα θα έχουμε νέα αναθεώρηση και μου ήλθε ταμπλάς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδούλου. 


Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΔΗΧ καυτηρίασε και το ρόλο που έπαιξαν οι αναφορές της πολιτικής ηγεσίας στο ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ. «Οι αγορές ενώ άκουγαν ότι το χαρτί πάει καλά, τα spreads έπεφταν κ.λπ, ξαφνικά έλεγαν «καλά αφού αυτοί σήκωσαν λεφτά και πάνε πάρα πολύ καλά, γιατί συνεχίζουν και μας απειλούν ότι θα πάνε στο IMF; Μήπως υπάρχει κάτι που δεν βλέπουμε;». Και ξαφνικά φρίκαραν. Αρχίζουν και λένε ότι μήπως γίνεται κάτι; Αλλιώς τους περιμένουμε να συμπεριφέρονται και αλλιώς συμπεριφέρονται» δήλωσε ο κ. Χριστοδούλου. 


Προβλέψεις για το έλλειμμά κάνει μόνο το ΥΠΟΙΚ


Νωρίτερα καταθέτοντας στην επιτροπή ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Μανώλης Κοντοπυράκης, δήλωσε ότι η Στατιστική Υπηρεσία δεν είναι αρμόδια να κάνει προβλέψεις για το έλλειμμα αλλά αυτό το κάνει το Υπουργείο Οικονομικών. 


«Πρόβλεψη ελλείμματος καμία στατιστική υπηρεσία στον κόσμο δεν κάνει ούτε η δική μας, ούτε καμία άλλη Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ούτε καμία άλλη υπηρεσία στον κόσμο. Ακόμα και η EUROSTAT τις προβλέψεις τις οποίες παίρνει από τα κράτη-μέλη, τις διαβιβάζει ως έχει στις Βρυξέλλες χωρίς κανένα σχολιασμό ή παρατήρηση. Η EUROSTAT είναι στατιστική υπηρεσία, όπως και η ΕΣΥΕ τότε, τώρα είναι η ΕΛΣΤΑΤ. Είναι στατιστικές υπηρεσίες. Δεν ασχολούνται ποτέ. Η πρόβλεψη από πού εξαρτάται; Εξαρτάται από την πολιτική της κυβέρνησης, από το τι έχει σκοπό να κάνει, τι έργα, τι φόρους να βάλει, τι φόρους να εισπράξει, τι επιδόσεις να δώσει, τι πρόγραμμα θα ακολουθήσει. Η Στατιστική Υπηρεσία δεν έχει γνώση αυτών των πραγμάτων και δεν πρέπει να έχει. Είναι η Δημοσιονομική Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομίας που ασχολείται με αυτόν τον τομέα», κατέθεσε χαρακτηριστικά στην επιτροπή. 
Ερωτηθείς για το αν το έλλειμμα του 2009 παρουσιάστηκε υπερδιογκωμένο, ο κ. Κοντοπυράκης απάντησε ότι από τη στιγμή που τα στοιχεία έγιναν δεκτά από τη Γιούροστατ, τότε προφανώς και δεν τίθεται θέμα. «Πιστεύω πώς εφόσον έγιναν αποδεκτά από τη EUROSTAT αδυνατώ να πιστέψω ότι ήταν τίποτα παράνομο. Είναι το μόνο που μπορώ να πω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοπυράκης. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια