Είρθε η ώρα για ξεκαθάρισμα στην Κυβέρνηση Παπαδήμ(ι)ου


Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών με το πιστόλι στον κρόταφοΜε την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται πλέον ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, καθώς η Τρόικα απαιτεί την πλήρη συμφωνία των τριών κομμάτων για τα νέα μέτρα, μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου να δώσει πράσινο φως για να προχωρήσει το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση.


Όπως ξεκαθάρισαν επισήμως....
οι ευρωπαίοι εταίροι μας κατά την Σύνοδο Κορυφής, οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τα νέα μέτρα που απαιτεί πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι αυτήν την Παρασκευή. Σε αυτό το απελπιστικά ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, καθώς το ομόλογο των 14 δισ. ευρώ λήγει το Μάρτιο -και ως γνωστόν χρήματα δεν υπάρχουν- ο Λουκάς Παπαδήμος αναμένεται να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε νέα σύσκεψη το αργότερο μέχρι αύριο, προκειμένου να συναποφασίσουν για το τι θα απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους.


Ουσιαστικά, τα περιθώρια ελιγμών της κυβέρνησης και των κομμάτων που την στηρίζουν είναι ανύπαρκτα. Η Τρόικα φέρεται να δέχεται κάποιες από τις «κόκκινες γραμμές», όπως στο θέμα του 13ου-14ου μισθού για το οποίο ο Πολ Τόμσεν δείχνει να υπαναχωρεί, αλλά δεν δείχνει πρόθυμη να διαπραγματευτεί το... τσεκούρι στους κατώτατους μισθούς και τη δραστική μείωση του Δημοσίου.


Με αυτά τα δεδομένα, οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να βάλουν την υπογραφή τους (μεταφορικά προς το παρόν, αλλά και κυριολεκτικά στο μέλλον, όπως άφησε να εννοηθεί στις προχτεσινές δηλώσεις του ο Λουκάς Παπαδήμος) σε μέτρα-φωτιά προκειμένου να ξεμπλοκάρει το PSI. Αν επιτευχθεί συμφωνία με την Τρόικα μέχρι την Παρασκευή, τότε θα συγκληθεί νέo Eurogroup την επόμενη εβδομάδα όπου θα επικυρωθεί το νέο πακέτο λιτότητας και θα δοθεί πράσινο φως για να ανακοινωθεί επίσημα η συμφωνία με τις τράπεζες για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. Αυτή η συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, έχει ουσιαστικά «κλείσει» με επιτόκιο των νέων ομολόγων στο 3,6 με 3.7% και απώλειες της τάξης του 70% για τις τράπεζες.


Ωστόσο, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δημιουργεί πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση διαφωνούν σε επιμέρους κομμάτια της συμφωνίας:


Το ΠΑΣΟΚ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχτεί ανακαφαλαιοποίηση των τραπεζών με προνομιούχες μετοχές (όπως προτείνει το ΔΝΤ για να μην κρατικοποιηθούν) αλλά επιμένει να πάρει το κράτος κοινές μετοχές σε αντάλλαγμα για το ρευστό που θα δοθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να κρατικοποιηθούν στην πράξη.
Η Νέα Δημοκρατία, αλλά και το ΛΑΟΣ, διαφωνούν με τη μείωση ή την πλήρη κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε σε αυτό το ζήτημα και βρήκε υποστηρικτή τον Γιώργο Καρατζαφέρη. 
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, και των άλλων κομμάτων, έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν μέτρα μείωσης του κατώτατου μισθού
Σε κάθε περίπτωση, επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι η τελική απόφαση για το τι θα γίνει με τους μισθούς, αλλά και γενικότερα με τα νέα μέτρα λιτότητας, είναι να βγει από την σύσκεψη με κοινή απόφαση των τριών πολιτικών αρχηγών, ώστε να μην μπορεί μετά το κάθε κόμμα να υποστηρίζει ότι διαφώνησε σε κάποιο ζήτημα αλλά και για να δοθεί στους εταίρους το μήνυμα ότι τα κόμματα όντως δεσμεύονται στο Νέο Πρόγραμμα Στήριξης.
iefimerida.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια