Κ. Τζαβάρας: "Σκέφτομαι να μην ψηφίσω"


Δεν έχει εισαχθεί τίτλοςΣυνέντευξη βόμβα στην εφημερίδα metro από τον βουλευτή της ΝΔ. Τι δηλώνει για το νέο μνημόνιο.


Για αστοχία του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, κάνει λόγο ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ., Κώστας Τζαβάρας, σχολιάζοντας στη «metro» την απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου να απορρίψει....
το ερώτημα του πρώτου για αντικατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων. Παράλληλα, ο «γαλάζιος» βουλευτής Ηλείας αφήνει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το νέο Μνημόνιο, ενώ εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από τους χειρισμούς της ηγεσίας του κόμματος στη διάρκεια των σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα νέα μέτρα.


- Πώς κρίνετε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου να απορρίψει το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης για αντικατάσταση των 2 οικονομικών εισαγγελέων;




Θεωρώ ότι ήταν άστοχη η ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης να ζητήσει την αντικατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα που διεξήγαν σε σοβαρές υποθέσεις οικονομικής εγκληματικότητας. Ειδικότερα, δε, όταν στα πλαίσια αυτών των ερευνών είχαν ανακύψει στοιχεία που οδηγούσαν σε πολιτικά πρόσωπα. Μετά την απόφαση αυτή, οι οικονομικοί εισαγγελείς πρέπει να περιοριστούν στην άσκηση των καθηκόντων τους και η πολιτική ηγεσία να σταματήσει κάθε προσπάθεια παρέμβασης στο χώρο της Δικαιοσύνης.


-  Ποια είναι η άποψή σας για τις συζητήσεις αναφορικά με τα μέτρα που θα συνοδεύσουν τη νέα δανειακή σύμβαση;


Θα έπρεπε προηγουμένως να έχει ενημερωθεί επαρκώς ο λαός και οι πολιτικοί να είχαμε εξηγήσει το μέγεθος της καταστροφής που απειλούσε τον τόπο, εάν δεν είχαμε οδηγηθεί στη λήψη σκληρών μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, το ανησυχητικό είναι ότι μετά από τρεις μήνες θα επανέλθει η συζήτηση για επιβολή νέων περικοπών στα εισοδήματα. Άρα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φαύλο κύκλο λιτότητας και ύφεσης, που φοβάμαι ότι δεν θα έχει τέλος. Από δω και πέρα, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.


- Είστε ικανοποιημένος από τη στάση του Αντ. Σαμαρά και του κόμματος έναντι των απαιτήσεων που πρόβαλαν οι εκπρόσωποι των δανειστών;


Είμαι σε πολύ έντονο προβληματισμό. Είμαι στην εκλογική μου περιφέρεια, όπου συνεχώς επικοινωνώ με τους πολίτες και βλέπω ότι πράγματι υπάρχει ένα ζοφερό κλίμα. Από κει και πέρα, βέβαια, προσπαθώ κι εγώ να λύσω τους λογαριασμούς με τη συνείδησή μου και την ευθύνη που μπορεί να αναλάβει ένας πολιτικός απέναντι σε καταστάσεις που δεν έχει καμία συμβολή όσον αφορά τη διαμόρφωσή τους.


- Σκέφτεστε να καταψηφίσετε το νέο Μνημόνιο;


Αυτό δεν μπορώ να το πω από τώρα. Δεν θέλω να προεξαγγείλω τι θα κάνω. Όταν θα έλθει η στιγμή να δώσω την ψήφο μου, θα την αντιμετωπίσω με σοβαρότητα και ευθύνη, όπως επιβάλλει η κρισιμότητα των στιγμών.


- Φοβάστε τυχόν λαϊκές εξεγέρσεις;


Αυτή τη στιγμή εδώ, στον Πύργο, βρίσκομαι σε επαφή με οικογένειες υπαλλήλων της Εργατικής Εστίας, οι οποίοι βρίσκονται πραγματικά σε απόγνωση, καθώς αντιμετωπίζουν αξεπέραστα προβλήματα, λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν έστω και στα στοιχειώδη. Σ' αυτούς τους ανθρώπους τι πρέπει να πούμε; Όλα αυτά είναι εύκολο να τα σχεδιάζουμε στο χαρτί, αλλά είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσεις την αναγκαιότητα τέτοιων σκληρών μέτρων σε ανθρώπους που βλέπουν τη ζωή τους να ανατρέπεται.


- Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να προχωρήσει τη δεδομένη χρονική στιγμή σε πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την ΕΛΣΤΑΤ;


Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί μ' αυτού του είδους τις κινήσεις να προλάβει τις εξελίξεις και, επειδή τώρα διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θεωρεί πως θα μπορέσει να συγκαλύψει τις ευθύνες που πραγματικά έχει ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Παπανδρέου. Όμως αν η Ολομέλεια της Βουλής αποφασίσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, οι συνάδελφοι που θα τη συγκροτήσουν πιστεύω πως θα αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη έρευνα με πολύ μεγάλη ευθύνη. Εξάλλου, εν μέσω των συνθηκών που όλοι βιώνουμε, είναι αδήριτη ανάγκη να σταματήσει αυτό το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο να δημιουργούνται επιτροπές - είτε κοινοβουλευτικές είτε μη κοινοβουλευτικές - και στο τέλος να καταλήγουμε πάντα στο ότι δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο.


- Θα συνεχίσετε τις κοινές πρωτοβουλίες με τα άλλα στελέχη της λεγόμενης ομάδας των «5» (σ.σ. Τζαβάρας, Μαρκόπουλος, Γκιουλέκας, Βόζενμπεργκ και Κόλλια;)


Έχω ξαναπεί πως δεν πρόκειται για ομάδα, αλλά για μια φιλική συντροφιά. Κατά τ' άλλα, συζητάω με πολλούς συναδέλφους μου και θα συνεχίσω να το κάνω. Άλλωστε, μέσα από τέτοιες συζητήσεις θα προσεγγίζουμε με καλύτερο τρόπο τα προβλήματα και θα καταφέρνουμε να βρίσκουμε αποτελεσματικές λύσεις. 

metrogreece.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια