Κάνουν ό,τι ...γουστάρουν τα καρτέλ των πολυεθνικών...


Ενα στα τέσσερα βασικά αγαθά νοικοκυριού πωλείται από ξένες εταιρείες leaders της ελληνικής και παγκόσμιας αγοράς ακόμη και σε διπλάσιες τιμές!
Σχεδόν ανύπαρκτη η παρουσία και η αποτελεσματικότητα της επιτροπής ανταγωνισμού.
Πεδίο κερδοσκοπίας λαμπρό βρίσκουν στην Ελλάδα τα καρτέλ των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Οι τιμές των προϊόντων τους, σύμφωνα με έρευνα του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι....
σε σχέση με άλλες χώρες της...Ευρωπαϊκής Ενωσης υψηλότερες έως και 96,5%.Την ίδια στιγμή το πρώτο πρόστιμο σε πολυεθνική επιχείρηση ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης. Πρόκειται, όπως ο ίδιος είπε, για την εταιρεία PHILIPS η οποία στο πλαίσιο των ελέγχων για τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές δεν υπέβαλε τα απαιτούμενα στοιχεία, κι επίσης όσα κατέθεσε ήταν ελλιπή. Η εταιρεία, κατά τον κ. Ξυνίδη θα τιμωρηθεί με πρόστιμο ύψους 930.000 ευρώ.
Τα στοιχεία
Το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας διενήργησε τιμοληψίες για 70 προϊόντα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία και τη Βρετανία διαπιστώνοντας πως ένα στα τέσσερα βασικά αγαθά νοικοκυριού πωλείται από ξένες εταιρείες leaders της ελληνικής και παγκόσμιας αγοράς ακόμη και σε διπλάσιες τιμές. Τα στοιχεία παρουσίασαν χθες στους δημοσιογράφους ο Σ. Ξυνίδης, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός και ο ειδικός γραμματέας Γ. Στεργίου κάνοντας γνωστό ότι η έρευνα αυτή, όπως και ειδική έκθεση για την πορεία των τιμών στη χώρα μας, έχουν παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Οι κ. Κομνηνός και Στεργίου επισήμαναν ότι «σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων υπάρχουν ενδείξεις για εναρμονισμένες πρακτικές και κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από επιχειρήσεις». Πρόσθεσαν δε, πως τα στοιχεία αυτά εστάλησαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η επιτροπή ερευνά τις κατηγορίες των προϊόντων, τα οποία πωλούνται στην Ελλάδα ακριβότερα σε σχέση με τις υπόλοιπες έξι χώρες της Ενωσης. Αυτές είναι τα είδη προσωπικής υγιεινής τα οποία πωλούνται με τιμές υψηλότερες έως και 96,5%, τα απορρυπαντικά που διατίθενται στην Ελλάδα ακριβότερα μέχρι και 44,2%, τα αναψυκτικά τα οποία οι Έλληνες πληρώνουν με τιμές υψηλότερες έως και 51,3%, τις μπίρες που είναι ακριβότερες μέχρι 38%, ενώ και τα δημητριακά έχουν τιμές υψηλότερες έως και 46,96%. Ο γενικός και ο ειδικός γραμματέας αναφέρθηκαν επίσης και σε σειρά πρωτοβουλιών που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για να ανοίξει η αγορά και να μειωθούν τα εμπόδια στη λειτουργία των επιχειρήσεων:


1. Θα καταργηθεί η υποχρέωση των επιχειρήσεων να υποβάλουν τιμοκαταλόγους στις υπηρεσίες. Έχει διαπιστωθεί πως με τον τρόπο αυτό συντηρούνται «πλασματικές» τιμές χονδρικής καθώς οι πραγματικές προκύπτουν μετά τις εκπτώσεις και τα πιστωτικά. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες τις διατηρούν τεχνητά σε υψηλά επίπεδα.


2. Ασκούνται πιέσεις στα συναρμόδια υπουργεία Μεταφορών και Υγείας να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο των μεταφορών και των αποθηκών (logistics). Το μεταφορικό κόστος επιβαρύνει κατά 10% με 15% τις τελικές τιμές των προϊόντων. Η μεταφορά ενός κυβωτίου προϊόντων από τον Πειραιά στην Κρήτη κοστίζει όσο η διακίνησή του από τον Πειραιά στην Ολλανδία.


3. Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν αποκλείεται σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ανοίξει το θέμα της διάρκειας ζωής του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος.


Οι φόροι «ψηλώνουν» τον πληθωρισμό


Στην 23η θέση ανάμεσα σε 30 χώρες της Ευρώπης βρίσκεται ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή της Ελλάδας. Για το Δεκέμβριο ήταν στο 2,4% κι αν αφαιρεθούν οι φόροι τότε πέφτει στο 1,15%. Ωστόσο, σε πολλές κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών διαπιστώνονται ανατιμήσεις και στη σχετική έκθεση στον πρωθυπουργό αναφέρονται τα εξής:


Στη διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, οι συνεχιζόμενες ανοδικές πιέσεις των τιμών οφείλονται:


Στις αυξήσεις του συντελεστή ΦΠΑ (από 11% σε 13% στα τρόφιμα από 01/01/2011 και από 13% σε 23% από 01/09/2011 στα μη αλκοολούχα ποτά).


Στις διεθνείς αυξήσεις των πρώτων υλών (ζάχαρη +21,5%, σιτηρά +34,9%, καφές +31,2%, λιπάσματα +17,7%, σε ετήσια βάση).


Στις εγχώριες αυξήσεις των τιμών παραγωγού (αγελαδινό γάλα +14,2% σε ετήσια βάση).


Στο αυξημένο κόστος μεταφοράς και διακίνησης των προϊόντων λόγω των τιμών των καυσίμων (πετρέλαιο BRENT +32,7%, σε ετήσια βάση).


Στην ανελαστικότητα της ζήτησης.


Στα αλκοολούχα ποτά & καπνός οι ανατιμήσεις οφείλονται αποκλειστικά στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.


Στη στέγαση και στις μεταφορές οι ανατιμήσεις οφείλονται αποκλειστικά στη ραγδαία αύξηση των τιμών των καυσίμων (θέρμανσης και κίνησης αντιστοίχως).


Εφοδος σε εταιρεία


Εξάλλου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πλαίσιο ελέγχων που κάνει για την ύπαρξη καρτέλ στην αγορά, έκανε στα γραφεία του συνδέσμου εταιρειών κλάδου των τροφίμων έφοδο καθώς η γενική γραμματεία Εμπορίου είχε γνωστοποιήσει στην αρμόδια αρχή στοιχεία για εναρμονισμένες πρακτικές. Επιπλέον, ελέγχθηκαν και εταιρείες - μέλη του συνδέσμου. Πληροφορίες λένε, ότι έχουν βρεθεί στοιχεία που οδηγούν στη σύσταση καρτέλ με σκοπό τον καθορισμό των τιμών.


Πτώση 8,9% στις λιανικές πωλήσεις


Nέα μεγάλη πτώση, κατά 8,9%, σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις το Nοέμβριο του 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της EΛ.ΣΤΑΤ. H νέα μείωση αντανακλά τη συνέχιση της συρρίκνωσης των μισθών και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος εξαιτίας των νέων φόρων. Xαρακτηριστικό είναι ότι και το συγκεκριμένο μήνα κινήθηκαν πτωτικά και οι πωλήσεις τροφίμων στα σούπερ μάρκετ, έναν από τους πλέον ανθεκτικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
O δείκτης του όγκου που μετρά τον κύκλο εργασιών σε σταθερές τιμές στο λιανικό εμπόριο, με τα καύσιμα, σημείωσε μείωση 8,9% το Nοέμβριο του 2011, σε σύγκριση με το δείκτη του Nοεμβρίου 2010, έναντι μείωσης 11,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2010 προς το 2009...
http://greece-salonika.blogspot.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια