Αντιμέτωπος με την πείνα και την εξαθλίωση ο Έλληνας.


Ενας στους τέσσερις ανασφάλιστος, στο 20% η ανεργία, πείνα & δυστυχίαΤην ώρα που η κυβέρνηση, η Τρόικα και οι κοινωνικοί εταίροι βρίσκονται στα χαρακώματα για τη διατήρηση ή μη του 13ου και 14ου μισθού καθώς και της κατώτατης αμοιβής, η πραγματικότητα στη χώρα είναι αμείλικτη....
Και αυτή λέει ότι οι άνεργοι έχουν φτάσει μια ανάσα από το ένα εκατομμύριο -οι μακροχρόνια άνεργοι έχουν ήδη φτάσει τους 350.000 χιλιάδες- και ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους να είναι ανασφάλιστος. Μάλιστα, σε 150.000 άτομα ανέρχεται ο αριθμός των μακροχρόνια ανασφάλιστων.

Επιπλέον, περίπου 300.000 πρώην έμποροι και επιχειρηματίες έχουν σημαντικές ασφαλιστικές οφειλές στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη.

Τις παραδοχές αυτές έκανε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φραγγίδη. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το πρώτο 9μηνο του 2011 τα κλιμάκια της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) πραγματοποίησαν 12.112 ελέγχους σε επιχειρήσεις σε όλη την ελληνική επικράτεια. 

Ο αριθμός των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν είναι 49.949 και ο αριθμός των ανασφάλιστων εργαζομένων που προκύπτει είναι 12.823. Δηλαδή, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι ανασφάλιστοι.
Από τους 12.823 ανασφάλιστους οι 5.623 είναι αλλοδαποί και αντιπροσωπεύουν το 38,3% σε σχέση με το συνολικό αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων ο οποίος ανέρχεται στους 14.681 για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκε οι έλεγχοι.
Επιπλέον, οι Ελληνες ανασφάλιστοι και μη καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού είναι 7.200 ποσοστό 24,6% των 29.268 συνολικά ημεδαπών εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν.

Το σύνολο των επιβληθέντων προστίμων που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία για το χρονικό διάστημα (Α' 9μηνο 2011) ανέρχεται στο ποσό των 7.891.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, ο κλάδος που παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας είναι τα επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια, ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης), βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, καθαριότητα, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες security.

Ιατρικός Σύλλογος και Αρχιεπισκοπή
Τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται μεγάλος αριθμός αστέγων και οικονομικά εξαθλιωμένων πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη καθώς χρωστούν στον ΟΑΕΕ και δεν μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρων.
Χθες, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας, για τη στήριξη των ανασφάλιστων, άστεγων, αδύναμων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, εγκαινιάζουν το πρώτο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, το οποίο θα στεγαστεί στα γραφεία του ΙΣΑ (Σεβαστουπόλεως 113) και θα λειτουργεί με εθελοντές ιατρούς, παρέχοντας Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στις λιγότερο ευνοούμενες κοινωνικές ομάδες και στους ανασφάλιστους πολίτες.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι ένας απάνθρωπος και παράλογος νόμος επιτάσσει για την έκδοση Βιβλιάριου Υγείας Απόρου να γίνει προσκόμιση του εκκαθαριστικού της εφορίας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια