Τα τρία σενάρια του ΓΑΠ για να μείνει προέδρος του ΠΑΣΟΚ


Τα τρια σενάρια του ΓΑΠ για να μείνει προέδρος του ΠΑΣΟΚΝέο… παπανδρεϊκής έμπνευσης σενάριο «σπρώχνουν» οι προεδρικοί του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ώρες, βλέποντας ότι η πρόταση του ΓΑΠ για διαρχία δεν πρόκειται να περάσει ούτε από το Πολιτικό Συμβούλιο της Παρασκευής ούτε από το Εθνικό Συμβούλιο του Σαββατοκύριακου....
 Την ίδια ώρα αυξάνονται οι υποψήφιοι για τον προεδρικό θώκο: Μετά τους θεωρούμενους ως σίγουρους Βαγγέλη Βενιζέλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης θα θέσει υποψηφιότητα εφόσον δεν πράξει το ίδιο ο Γιώργος Παπανδρέου ενώ και ένα ακόμη γνωστό ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται στην ίδια κατεύθυνση. Ο Χρήστος Παπουτσής κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου φέρεται να διστάζει. Σε κάθε περίπτωση αρκετά ονόματα πέφτουν στο τραπέζι και για λόγους προβολής («πρέπει να εκλεγούν και βουλευτές» όπως σχολίαζε έμπειρος κοινοβουλευτικός) ενώ όλα θα κριθούν από την στάση του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.


Η νέα φόρμουλα, θέλει τον Γιώργο Παπανδρέου να θέτει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, φυσικά με εκλογή από τη βάση.  «Αν απορριφθεί η πρόταση μου, τότε διατηρώ το δικαίωμα να είμαι υποψήφιος και εγώ» φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί σε συνεργάτες του. Η αρχική σκέψη Παπανδρέου ήταν να είναι ο ίδιος «αυτοδικαίως» πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές «για να υπερασπιστεί το έργο της διετίας» όπως λένε δικοί του άνθρωποι. Η πρόθεση του αυτή απερρίφθη διαρρήδην. Δεύτερος ελιγμός ήταν η υιοθέτηση της πρότασης Ρέππα για διαρχία, κάτι που δεν περπατάει όπως φάνηκε από τις δημόσιες αντιδράσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Τώρα πέφτει στο τραπέζι και το τρίτο σενάριο, να είναι τουλάχιστον «συνυποψήφιος» πρόεδρος. Στόχος να ασκήσει πίεση στους κορυφαίους οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι ασφαλώς δικαιούται να είναι υποψήφιος, εκτιμώντας φυσικά ότι δεν θα το πράξει τελικώς. Ως εκ τούτου, το αδιέξοδο μεγαλώνει καθώς ο Γ. Παπανδρέου φαίνεται να επιλέγει την «σκληρή γραμμή».


Στο ΠΑΣΟΚ πάντως όλοι μιλούν με όλους αυτά τα 24ωρα επιδιώκοντας την συμβιβαστική λύση. Η τριπλέτα των ιστορικών στελεχών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Ρέππας  που θα στηρίξουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έχουν αναλάβει πρωτοβουλία συνομιλώντας με τα περισσότερα στελέχη («παπανδρεϊκούς», «βενιζελικούς» και ανεξάρτητους).


Οι ίδιοι δηλώνουν ότι θα εργαστούν με γνώμονα την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Το επίσης ιστορικό στέλεχος Βάσω Παπανδρέου επιβεβαιώνει ότι «συζητώ με όλους μέχρι το εθνικό συμβούλιο για να μην τιναχθεί στον αέρα το πράγμα», ενώ διαψεύδει ότι υπάρχουν προτάσεις για εσωκομματικές εκλογές τον Μάρτιο.


Ωστόσο υπάρχουν κορυφαία στελέχη που εκτιμούν ότι η πρόταση Παπανδρέου για διαρχία – όσο και όλες οι παρεπόμενες αυτής-  συνιστούσε εξ’ αρχής «τέχνασμα». Η εξήγηση που δίνουν ήταν ότι ο Παπανδρέου έχει έρθει ήδη σε συμφωνία με τον Ευ. Βενιζέλο από τον περασμένο Ιούνιο! Η συμφωνία αφορά «αναίμακτο δαχτυλίδι και βελούδινη διαδοχή» ώστε μέσω συνεδρίου (και όχι εκλογών με κάλπη) ο Βενιζέλος να πάρει το «όλον ΠΑΣΟΚ». «Ο ΓΑΠ έβαλε τη διαρχία για να την πάρει πίσω» υποστηρίζουν τα στελέχη αυτά και θυμίζουν ότι στην εισήγηση του στο Πολιτικό Συμβούλιο ο Παπανδρέου μιλούσε για εκλογή υποψήφιου Πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ή από άλλο όργανο που θα αποφασιστεί. «Έπεσαν όλοι πάνω στη διαρχία και τους διέφυγε αυτή η "λεπτομέρεια"» λένε με έμφαση και εκτιμούν ότι τελικώς θα επέλθει συμβιβασμός για να επιστρέψουμε στον αρχικό στόχο: Παράκαμψη των καταστατικών διαδικασιών και εκλογή Βενιζέλου μέσω συνεδρίου. Γιατί να γίνει όλος αυτός ο ελιγμός; Είναι προφανές ότι αν ο Παπανδρέου πρότεινε συνέδριο για εκλογή αρχηγού θα δέχονταν αμέσως τα πυρά όσων ζητούσαν πιστή τήρηση του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ.


Πως θα ξεπεραστεί η καταστρατήγηση του καταστατικού; Πολύ απλά: Στο επικείμενο Συνέδριο (μάλλον Φλεβάρη) η πρώτη ψηφοφορία θα αφορά στην τροποποίηση του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ…


Η αμέριμνη απουσία του ΓΑΠ στο Λονδίνο τα τελευταία 24ωρα, μάλλον επιβεβαιώνει ότι δεν κατατρύχεται από ιδιαίτερο άγχος για το αποτέλεσμα των διαδικασιών.


Γιατί ο Γιώργος Παπανδρέου επιλέγει να παραδώσει το «δαχτυλίδι στον Ευ. Βενιζέλο; Φοβάται δύο πράγματα εφόσον αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: Αφενός ότι δεν θα υπερασπιστεί κανείς από τα στελέχη το έργο της διετίας, για το οποίο ο ίδιος «δυστυχώς πιστεύει ακόμη ότι έσωσε την Ελλάδα» όπως σημείωνε αιχμηρά πρώην «παπανδρεϊκός». Αφετέρου, ότι θα δεχθεί επιθέσεις τόσο ο ίδιος όσο και μέλη της οικογενείας του, όπως τα αδέλφια του Νίκος και Αντρίκος. Και όπως εκτιμούν έμπειρα κομματικά στελέχη, «μόνο ο Ευ. Βενιζέλος μπορεί να του προσφέρει την ασφάλεια που θέλει για την υστεροφημία του ίδιου και της οικογενείας του, σε πολιτικό αλλά και σε νομικό επίπεδο».


Πάντως, από το περιβάλλον του κ. Βενιζέλου όλα αυτά τα σενάρια περί ««δακτυλιδιού» απορρίπτονται κατηγορηματικά  και θεωρούνται εκτός πραγματικότητας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια