«ΕΝΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΠΛΑΝΑΤΑΙ...»


Του ΝΙΚΟΥ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Στον κόσμο των Μπάφετ και των Σόρος, στον κόσμο δηλαδή όπου εντός του 2011 από τα κοντά 5 δισεκατομμύρια του πληθυσμού των «αναπτυσσόμενων» χωρών το 60% δε διέθετε προϋποθέσεις στοιχειώδους υγιεινής, το 1/3 ζούσε χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό και το 1/4 κατοικούσε σε παραπήγματα.

Στον κόσμο των «Ροκφέλερ» και των «Ζήμενς», στον κόσμο δηλαδή όπου σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, εξαιτίας ενός.... και μόνο λόγου, των αυξήσεων των τιμών στα είδη διατροφής,  επιπλέον 70 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγήθηκαν μέσα στο 2011 σε κατάσταση ακραίας φτώχειας.
*
Στον κόσμο των Goldman Sachs, των ΔΝΤ και των Κομισιόν, στον κόσμο δηλαδή όπου το 2011 ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποσιτίζονταν.
*
Στον κόσμο της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, στον κόσμο δηλαδή μιας Αμερικής όπου 50 εκατομμύρια κάτοικοι των ΗΠΑ τρέφονται από τα συσσίτια και στον κόσμο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στον κόσμο δηλαδή της ΕΕ των 100 εκατομμυρίων φτωχών και ανέργων.
*
Στον κόσμο των Ομπάμα, των Μέρκελ, των Σαρκοζί, των Μόντι και των Παπαδήμων, στον κόσμο δηλαδή των μονοπωλίων, των «αγορών» και της πολιτικής που υπηρετεί μονοπώλια και «αγορές», έναν κόσμο όπου μέσα στο 2011 κάθε τρία δευτερόλεπτα και ένα παιδί πέθαινε από την πείνα.
*
Σε αυτόν τον κόσμο είναι που - μέσα στο 2011 - η αυτοκινητοβιομηχανία «Ρολς Ρόις» πέτυχε με το νέο μοντέλο της (το οποίο φέρει το όνομα «φάντασμα» και το οποίο κοστίζει από 250.000 έως 300.000 ευρώ), το υψηλότερο ρεκόρ πωλήσεων των υπερπολυτελών αυτοκινήτων της καθ' όλη την 107χρονη ιστορία της...
*
Σημειώστε ότι:
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις πωλήσεων σημειώθηκαν στη Γερμανία (εκεί όπου 16 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού)
στη Ρωσία (εκεί όπου τα 2/3 του πληθυσμού βιώνουν την «ελευθερία» του καπιταλισμού ζώντας στην ανέχεια),
στην Ασία και τον Ειρηνικό (όπου για τους λαούς ευδοκιμεί το μοντέλο του μηδενικού «κόστους εργασίας» που οι «σωτήρες» μας προωθούν και στην Ελλάδα) οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 47%,
στη Βρετανία (όπου ακολουθείται η στυγνότερη πολιτική λιτότητας από την εποχή του «δάκρυα και αίμα»)οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 30%...
***
Αυτός είναι ο κόσμος τους:
Ενας κόσμος που οι «ταπεινές απολαύσεις» των Κροίσων, οι «μικροχαρές» των πλουτοκρατών, δηλαδή η ξιπασιά των λίγων, αυτής της οικτρής μειοψηφίας των κεφαλαιοκρατών, θα μεγαλώνει, θα γιγαντώνεται και θα προκαλεί
όσο ακριβώς θα μεγαλώνει ο κατατρεγμός, η ανημπόρια, η δυστυχία των πολλών, δηλαδή η εκμετάλλευση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μισθωτών σκλάβων.
*
Αυτός, λοιπόν, είναι ο κόσμος τους:
Ενας κόσμος που οι αβυσσαλέες κοινωνικές ανισότητες θεριεύουν και θα θεριεύουν όσο η Γη θα συνεχίσει να περιστρέφεται με «άξονα» τη βασική και ανειρήνευτη αντίθεση,
την αντίθεση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία.
*
Και επειδή «έτσι είναι» φτιαγμένος ο καπιταλιστικός κόσμος τους, επειδή «αυτός είναι» ο ιμπεριαλιστικός κόσμος τους,
να η αιτία που η Ιστορία δεν τελείωσε και να γιατί - πράγματι -
«ένα φάντασμα πλανάται» πάνω από τον κόσμο τους.
Και δεν είναι το «φάντασμα» της «Ρολς Ρόις»...
******
Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ κ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ
Θα παρακαλούσαμε τον ελληνικό λαό να μη φέρνει σε δύσκολη θέση τον κ. Καψή, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο του κ. Παπαδήμου.
Οπως εξομολογήθηκε προχτές ο κ. Καψής, με αυτά που κάνουν και ζητούν οι εργαζόμενοι, έρχονται μετά οι «κακοί» της τρόικας, παίρνουν «αέρα», θέτουν ερωτήματα, «πέφτουν τα μούτρα» των συγκυβερνώντων, τους κολλάνε οι τροϊκανοί στον τοίχο και οι «δικοί μας» δεν έχουν να απαντήσουν τίποτα.
Για παράδειγμα, παρουσιάζεται η τρόικα και ρωτάει - έτσι είπε ο κ. Καψής: Γιατί εσείς στην Ελλάδα, που είστε μια οικονομία υποδεέστερη της Ισπανίας, έχετε κατώτατο μισθό υψηλότερο κατά 150 ευρώ από τον αντίστοιχο της Ισπανίας;
Τι να τους απαντήσεις, μονολόγησε ο κ. Καψής...
***
Πρώτον, κατανοούμε την αδυναμία του κ. Καψή να απαντήσει και στο παραπάνω, όπως και σε άλλα... ευκολότερα «αινίγματα».
*
Δεύτερον, κατανοούμε επίσης το παιχνιδάκι του εκπροσώπου της κυβέρνησης, η οποία - κατά Παπαδήμο - έχει για «κόκκινη γραμμή τη σωτηρία της χώρας».
Μάλιστα, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση Καψή, η «σωτηρία» θα έρθει άμα το μηνιάτικο των 750 ευρώ (μεικτά) του κατώτατου μισθού του εργαζόμενου γίνει 600 ευρώ (μεικτά)...
*
Τρίτον, κατανοούμε το παρεμφερές παιχνιδάκι να το παίξουν «σωτήρες» του κατώτατου μισθού. Πώς; Μα ρίχνοντας τους πάντες στα όρια του κατώτατου, τον οποίο προηγουμένως θα τον έχουν φυσικά «διασφαλίσει», μιας και θα τον έχουν κάνει κατώτερο κι από τον... κατώτατο.
*
Τέταρτον, κατανοούμε το παιχνιδάκι (αυτό κι αν το κατανοούμε) μεταξύ κυβέρνησης, πλουτοκρατίας, τρόικας, που ο ένας τα ρίχνει στον άλλο, ώστε όλοι μαζί να φέρουν σε πέρας τη βρωμερή και από κοινού προαποφασισμένη και προμελετημένη «δουλειά» τους.
*
Πέμπτον, ας μην ταλαιπωρεί ο κ. Καψής το μυαλό του με έννοιες όπως «μέσος μισθός», ή «κόστος ζωής», ή «πόσα παίρνω - πόσα δίνω» για να συγκρίνει καταστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας ή Ελλάδας και οποιουδήποτε άλλου μέρους του κόσμου.
Αυτά είναι δύσκολα πράγματα και ο κ. Καψής δε θα τα καταφέρει...
*
Εκτον, άμα τον ξαναρωτήσουν οι της τρόικας τον κ. Καψή (ή κανέναν άλλον από την κυβέρνηση) να τους απαντήσει:
«Και στην Ισπανία που είναι ο κατώτατος μισθός 150 ευρώ λιγότερα από την Ελλάδα, γιατί η ισπανική οικονομία δεν "σώθηκε" και γιατί "μεγαλουργεί" η ισπανική κοινωνία της ανεργίας του 25%;»...
*
Εβδομον, πριν καταβληθεί από το «άγχος» τι θα απαντήσει ο κ. Καψής στην τρόικα, καλό θα είναι να «αγχωθεί» με το να δώσει μια εξήγηση στον ελληνικό λαό:
Γιατί ενώ ο λαός λιώνει στη λιτότητα, γιατί ενώ του κόβουν το μισθό (και του λένε ότι «πρέπει» να του τον κόψουν κι άλλο!), εντούτοις οι τιμές ανεβαίνουν, είναι στα ύψη, ο πληθωρισμός τρέχει με 5% και τα μονοπώλια θησαυρίζουν;...
*
Ογδοον - και με αφορμή ότι ο κ. Καψής όσα είπε περί «νοικοκυρέματος» τα είπε στο «Mega»:
Πώς γίνεται να ξεκινάει κανείς από τους κατώτατους μισθούς για να «σώσει» τη χώρα, και να «ξεχνάει» ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν καταφέρει να έχουν εξασφαλίσει στους πολυσχιδών δραστηριοτήτων εργολάβους και υπερεργολάβους «σκανδαλώδεις υπερκοστολογήσεις των δημοσίων έργων κατά 90%»(«Ελευθεροτυπία», 26/2/2011), τις οποίες προφανώς κάποιος τις πληρώνει; Πάει το μυαλό του κ. Καψή ποιος τις πληρώνει;...
***
Και κάτι τελευταίο που προέκυψε από το γεγονός ότι στην ίδια συνέντευξη ο κ. Καψής ενημέρωσε ότι άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του ως κυβερνητικού εκπροσώπου... «δεν έχω ρωτήσει τι μισθό θα πάρω».
*
Αναγνωρίζοντας και «επενδύοντας» στην ανιδιοτέλεια και στο αίσθημα προσφοράς που αναδύεται από τη δήλωση του κ. Καψή,
προτείνουμε:
Ας παραιτηθούν οι κύριοι της κυβέρνησης, των κομμάτων της συγκυβέρνησης, τα μέλη του ΣΕΒ και κάθε άλλου... ιδρύματος, τα μέλη που θέλουν να «σώσουν» τη χώρα, από τα εισοδήματά τους. Από τις καταθέσεις και τις περιουσίες τους.
Κι ας ζήσουν με το βασικό μισθό του εργαζόμενου (χωρίς μάλιστα περικοπές).
Γιατί δεν το δοκιμάζουν;...
Ριζοσπάστης
Share on Google Plus

About zouzouni zou

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...