Το πολυνομοσχέδιο προκαλεί χάος στην κυβέρνηση "συνεργασίας" - Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ καταψηφίζουν πολλά από τα άρθρα

Η πιθανότητα να μην περάσουν άρθρα που έχει επιβάλλει η τρόικα θα δημιουργήσει μείζον πολιτικό θέμα
Βουλευτές της ΝΔ (δικηγόροι στο επάγγελμα) αποχώρησαν για να μην αναγκαστούν να ψηφίσουν το άρθρο 6
Βάσω Παπανδρέου, Γιάννης Βούρος και Λούκα Κατσέλη οι πρώτοι "αντάρτες" του ΠΑΣΟΚ
Το ΛΑΟΣ καταψήφισε το άρθρο Λοβέρδου και η Νέα Δημοκρατία δήλωσε παρών....
Ένταση επικρατεί στη Βουλή, καθώς η ονομαστική ψηφοφορία για συγκεκριμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου, εξελίσσεται σε κόλαφος τόσο για την κυβέρνηση και την εύρυθμη λειτουργία της όσο και για τη σύνθεση της Βουλής, όπως τώρα την ξέρουμε. 

Το κυβερνητικό σχήμα του Λουκά Παπαδήμου με τα τρία κόμματα να το στηρίζουν φαίνεται πως δέχεται εντονότατους κλυδωνισμούς, καθώς ουσιαστικά η έννοια συνεργασία είναι για μάτια του κόσμου και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. 

Κάποια άρθρα που έχουν λάβει αρκετές αρνητικές ψήφους είναι άρθρα που έχει επιβάλλει η τρόικα στο πλαίσιο των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για να δώσουν το πράσινο φως για τη νέα δανειακή σύμβαση και η καταψήφισή τους σημαίνει μείζον πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα για τον τόπο. 

Παρά την βελτιωτική αλλαγή την οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος προκειμένου, όπως υποστήριξε, να αντιμετωπιστούν τα έντονα προβλήματα που εμφανίστηκαν από «πρακτικές δύστροπες ορισμένων φαρμακευτικών συλλόγων», τα κόμματα της αριστεράς ζήτησαν την πλήρη απόσυρση της διάταξης αναφέροντας ότι ανοίγει ο δρόμος για να μπουν στην λιανική πώληση του φαρμάκου οι πολυεθνικές εταιρίες. Αντίθετα, ΝΔ και ΛΑΟΣ πρότειναν να αποσυρθεί η βελτιωτική διατύπωση και να επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να δοθεί χρόνος για καλύτερη επεξεργασία της.

Ο κ. Λοβέρδος δεν δέχτηκε να αποσύρει το άρθρο το οποίο τελικά μπήκε και αυτό σε ονομαστική ψηφοφορία με αίτημα του ΚΚΕ, η οποία είναι σε εξέλιξη. Στην ονομαστική ψηφοφορία ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν ενώ η ΝΔ ψήφισε "παρών". 

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη, Βάσω Παπανδρέου και Γιάννης Βούρος δήλωσαν επίσης "παρών".

Πάντως, τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ο εισηγητής του κόμματος Νάσος Αλευράς αλλά και οι βουλευτές του κόμματος Απόστολος Κακλαμάνης και Χάρης Καστανίδης κάλεσαν τον κ. Λοβέρδο να λάβει υπόψη του τις αντιδράσεις των βουλευτών και των κομμάτων.

Εκτός από το άρθρο του κ. Λοβέρδου, θρίλερ υπάρχει και για το άρθρο 6 που αφορά στις δικηγορικές εταιρείες, καθώς 15 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δικηγόροι στο επάγγελμα, όταν είδαν πως το άρθρο δεν καταψηφίζεται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έφυγαν από την αίθουσα για να μην αναγκαστούν να το ψηφίσουν, (όπως ήταν η γραμμή της ΝΔ) και έτσι "περάσει" με τη δική τους ψήφο.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΑΡΘΡΑ:

Άρθρο 4: επιβάλλει αντικειμενικά κριτήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες και ρυθμίζει οικονομικές εκκρεμότητες των δήμων.
Άρθρο 5: καταργείται στις 29 Φεβρουαρίου 2012 η παράταση που είχε δοθεί για την απελευθέρωση των φορτηγών δημόσιας χρήσης.
άρθρο 6 παρέχεται η δυνατότητα για την δημιουργία δικηγορικών εταιριών σε όλη την επικράτεια.
Άρθρο 7: δημιουργία Ταμείου αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας 
Άρθρα 16- 19: προβλέπει καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων. Όλες οι θυγατρικές εταιρίες του ΕΟΜΜΕΧ καταργούνται και απολύονται ταυτόχρονα όλοι οι εργαζόμενοι.
Άρθρο: Προβλέπει περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για όσους παίρνουν σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών.
Άρθρο 28: Εμπορικά ακίνητα που ανήκουν σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να παρατείνουν την μίσθωση για ένα χρόνο με μηδενικό μίσθωμα.
newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια