Χιόνι και παγετός σε όλη την Ελλάδα. Θερμοκρασίες και κάτω από το μηδέν αύριο στην Αττική....


Με τη Βόρεια Ελλάδα ντυμένη ήδη στα λευκά, με τον καιρό να θυμίζει επιτέλους χειμώνα, τα Χριστούγεννα έφτασαν στην... πόρτα μας και όσοι πρόκειται να τα περάσουν μακριά από τις μεγάλες πόλεις, ετοιμάζονται ήδη για τη μεγάλη φυγή. 


Προπαραμονή Χριστουγέννων και η έξοδος....
σιγά-σιγά ξεκινάει. Η Τροχαία έχει ήδη ανακοινώσει τα μέτρα που θα ισχύσουν στα εθνικά οδικά δίκτυα και παρακαλεί τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και κυρίως εξοπλισμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. 


Μέτρα φυσικά λαμβάνονται και για όσους πρόκειται να μείνουν στις πόλεις. Στην Αθήνα πεζές περιπολίες και η ομάδα ΔΙΑΣ θα βρίσκονται κοντά σε εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, σταθμούς λεωφορείων, τρένων και αεροδρόμια.


Όσο για τις καιρικές συνθήκες, μετά το κύμα κακοκαιρίας που σάρωσε τη χώρα το τελευταίο 24ωρο, το κρύο κατεβαίνει στα νότια, με βροχές, χιόνια γύρω από την Αττική και θερμοκρασίες που σε πολλές περιοχές θα πέσουν και κάτω από το μηδέν. 


Ήδη από την Παρασκευή, η Πάρνηθα έχει φορέσει τα... (γιορτινά) λευκά της, το χιόνι καλύπτει τα πάντα, η κίνηση από το Τελεφερίκ και πάνω γίνεται μόνο με αλυσίδες και όσοι... "το 'χετε" πάρτα στον ώμο τα σκι σας, φορέστε μπουφάν και σκουφιά και... φύγατε για σκι!


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Περιμένουμε σχετική βελτίωση στα δυτικά με λίγες νεφώσεις δηλαδή στην Ηπειρο και στο βόρειο Ιόνιο, αλλά στη δυτική Στερεά Ελλάδα και στη δυτική Πελοπόννησο περιμένουμε τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά των περιοχών αυτών αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη όμως χώρα περιμένουμε βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας χώρας όπου τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι και έντονα. Η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση από το απόγευμα και από τα βόρεια και από τη νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ στο Ιόνιο, 6 με 8 μποφόρ στο Αιγαίο και στο βόρειο Αιγαίο ακόμη και 9 μποφόρ με προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση, -4 εώς 5 με 6 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα, 0 εως 12 βαθμούς στα κεντρικά, 7 εώς 12 στα νοτιότερα.


ΑΤΤΙΚΗ
Περιμένουμε νεφώσεις και βροχές το πρωί, αρχικά στα βόρεια του νομού και αργότερα σε όλη την Αττική όπου μαλιστά τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα, στο Κιθαιρώνα, στην Πεντέλη ενώ από το βράδυ θα χιονίσει και στις βορειότερες περιοχές του νομού από τα 600 με 700 μέτρα υψόμετρο και πάνω ενώ θα έχουμε χιονόστρωση από τα 800 μέτρα και πάνω δηλαδή και στον Υμμητό θα έχουμε χιόνια και στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς κελσίου αλλά στα βόρεια προάστια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι βοριάδες θα εξασθενήσουν λιγάκι και θα φτάσουν στον Ευβοϊκό τα 7 μποφόρ ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν 5 με 6 μποφόρ.



ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Στη Χαλκιδική, στην ανατολική Θεσσαλία, στις βόρειες Σποράδες, στην ανατολική Στερεά, στην ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα περιμένουμε βροχές το πρωί και χιόνια στα ορεινά ενώ αργότερα το απόγευμα τα φαινόμενα και κυρίως οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές θα έχουμε κυρίως στα δυτικά και στα βόρεια ήλιο με δόντια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ ενώ στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα 7 και τα 8 μποφόρ, αλλά θα εξασθενήσουν το βράδυ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στη βόρεια Ελλάδα με -9 εως 4 βαθμούς στα βόρεια, από 4 εώς 10 βαθμούς στα κεντρικά και από 9 εώς 12 βαθμούς στα νοτιότερα.

ΑΤΤΙΚΗ
Περιμένουμε να περιοριστούν οι βροχές και το χιονόνερο και το μεσημέρι θα έχουμε ανοίγματα του καιρού κυρίως στις βορειότερες περιοχές. Χιόνια όμως θα έχουμε τη νύχτα και το πρωί που θα κατέβουνα ακόμη σε χαμηλότερα επίπεδα στα 400 με 500 μέτρα υψόμετρο. Η χιονόπτωση θα εξακολουθήσει να υπάρχει από τα 800 μέτρα και πάνω, δηλαδή στην Πεντέλη, στον Υμμητό και στην Πάρνηθα σχεδόν από το τελεφερίκ και πάνω. Η θερμοκρασία από 6 εως 10 βαθμούς ενώ οι άνεμοι μέχρι 7 μποφόρ με εξασθένιση από το μεσημέρι και μετά.

newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια