Ντροπή! Τα 1900 ευρώ μέσος μισθός δεν ικανοποίησε τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ και ΑΠΕ!


ertΟ υπουργός Οικονομικών κατέθεσε σήμερα νωρίτερα τροπολογία στη Βουλή που ουσιαστικά εξαιρούσε τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ από το ενιαίο μισθολόγιο, κάτι που αποτελούσε και το βασικό τους αίτημα καθ’ όλη τη μακρά διάρκεια της απεργίας τους.
Ουσιαστικά η....
τροπολογία αφορούσε όλους τους δημοσιογράφους που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στο δημόσιο, δηλαδή στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ και στη ΓΓΕΕ. Όπως σημείωνε κατηγορηματικά και ο υπουργός στην ομιλία του “δεν μετατρέπονται σε δημόσιοι υπάλληλοι”. Άλλωστε, όπως ανέφερε “το ζήτημα που ρυθμίζεται με τον πρόσφατα ισχύοντα νόμο είναι το ζήτημα των αποδοχών των δημοσιογράφων κι όχι το ζήτημα της νομικής φύσης της σχέσης τους και τον όρο άσκησης του επαγγέλματος τους”.
Συγκεκριμένα η τροπολογία προέβλεπε μία συνολική μείωση του κόστους των αποδοχών των δημοσιογράφων κατά 35% απο αυτό του 2009 και έναν μέσο όρο μισθού 1900 ευρώ.
Να θυμηθούμε ότι μιλάμε για μία κατηγορία εργαζομένων που ευνοούνται από τους καλούς όρους του δημοσίου υπαλλήλου – δηλαδή την μονιμότητα – και που, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους , κάποιοι διατηρούν ακόμα και σήμερα περισσότερες από μία δουλειές, κάτι που μέχρι πρόσφατα ήταν καθεστώς. Για να μην αναφερθούμε και στα μυστικά κονδύλια της ΕΡΤ … που ένας θεός ( ο πολιτικός προϊστάμενος δηλαδή) ξέρει ποιοι και για ποιούς σκοπούς τα λάμβαναν …
Πρόκειται δηλαδή για δημοσιογράφους που έπαιρναν συχνά δύο ή τρεις μισθούς, έμπαιναν στο ψυγείο και δεν δούλευαν παρά μόνο λάμβαναν τον μισθό τους για χρόνια, εξυπηρετώντας κάποιες πολιτικές φιλίες, και φυσικά δεν τους κουνούσε κανείς από τη θέση τους!
Και μιλάμε φυσικά για μία εποχή που ο μισθός των 1900 ευρώ  για μόνιμη εργασία διατηρεί την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου και προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωήςΕνός εργαζόμενου βέβαια που βλέπει καθημερινά τους συναδέλφους του να απολύονται στα ιδιωτικά ΜΜΕ ή να δουλεύουν με μπλοκάκια για 400 και 500 ευρώ ανάλογα με τα κέφια του λογιστηρίου!
Και για να μεταφέρουμε την είδηση ως έχει, η τροπολογία του κ. Βενιζέλου προέβλεπε ότι αν το μεσοσταθμικό όριο των 1900 ευρώ είναι για κάποιους εργαζόμενους χαμηλότερο από την μείωση του 35%, τότε επικρατούσε το ευνοϊκότερο σενάριο για αυτόν.
ΝΔ, ΛΑΟΣ, Σύριζα και ΚΚΕ αντέδρασαν έντονα και δημοσιογράφοι συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή να διαμαρτυρηθούν. Τα δύο πρώτα κόμματα να θυμήσουμε – γιατί το ξεχνάνε – συμμετέχουν στην κυβέρνηση αυτή! Όσο για την Αριστερά.. έχει εδώ και καιρό ξεχάσει ποιανού τα συμφέροντα υποστηρίζει- του κεφαλαίου ή του εργαζόμενου; των υψηλά αμειβόμενων ή των χαμηλά αμειβόμενων;  Σήμερα λοιπόν στο όνομα των κρατικοδίαιτων δημοσιογράφων, είχαμε την πρώτη ενδοκυβερνητική δημόσια ρήξη με ένα μέρος της κυβερνητικής πολιτικής όπως αυτή εκφράστηκε από την τροπολογία του υπουργού Οικονομικών.
Ο υπουργός αναγκάστηκε λίγες ώρες μετά να αποσύρει την τροπολογία.
Γιατί οι δημοσιογράφοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα μάλλον έδειξαν   πως δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά τους. Γιατί όλοι οι πολιτικοί φοβούνται τους δημοσιογράφους αυτούς και τους χαϊδεύουν επί δεκαετίες. Γιατί οι ίδιοι αυτοί πολιτικοί έχουν συχνά προσλάβει τους δημοσιογράφους αυτούς στις θέσεις αυτές. Και γιατί – τελικά – οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, του ΑΠΕ και της ΓΓΕΕ δεν ενδιαφέρονται για τον διπλανό τους, τον άνεργο, τον free-lancer, τον χαμηλόμισθο. Δεν ενδιαφέρονται αν βγαίνει το ταμείο ή αν ετοιμάζεται το πλοίο να πέσει σε ξέρα. Αρκεί να μην πειράξουμε τους ίδιους και τους μισθούς τους. Αρκεί να μην χάσουνε το υπερ-προνομιακό τους καθεστώς. Γιατί αν όλα αυτά που μας τσαμπουνάνε τόσους μήνες οι δημοσιογράφοι που απεργούν δεν είναι ο ορισμός του “και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο”, τότε τι είναι;
Και αλήθεια αυτοί οι βουλευτές που αρνούνται μία τέτοια ευνοϊκή τροπολογία, τι ακριβώς θέλουν να εξασφαλίσουν για τους αγαπημένους τους δημοσιογράφους; Να μας το πουν ευθέως για να το ξέρουμε: ποιοι προστατεύουν ποιους και ποιοι αδιαφορούν για όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους! Δημοσιογράφους και μη!
Και τέλος, καλό είναι όλοι αυτοί οι δημοσιογράφοι όταν  θα λάβουν ότι ζητούν, να μην βγουν στα κανάλια και να συνεχίσουν να μας ζαλίζουν με τα προβλήματα των άνεργων και των χαμηλά αμειβομένων .. διότι μπορεί μια μέρα, αυτοί, οι μη προνομιούχου, η πλειονότητα των ελλήνων, μπορεί να αντιδράσει πολύ άσχημα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια