110.000 Προεκλογικοί διορισμοί ανέργων για πέντε μήνες....


Προγράμματα στήριξης της απασχόλησης και «κοινωνικής εργασίας» με... έντονο προεκλογικό άρωμα ξεκινά το υπουργείο Εργασίας. Πατώντας στην ανάγκη των ανέργων για δουλειά, το υπουργείο δημιουργεί μια νέα ομάδα ομήρων - συμβασιούχων, καθώς οι νέες θέσεις απασχόλησης θα είναι πεντάμηνης διάρκειας και με....
αντίτιμο «ένα κομμάτι ψωμί», αφού ο μισθός θα είναι στα 625 ευρώ, δηλαδή κάτω και από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Κατά τη χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και τους περιφερειάρχες, έγινε γνωστό ότι τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε 110.000 ανέργους συνολικά, με το κόστος να ανέρχεται περίπου στα 350.000.000 ευρώ.

Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για τα ίδια προγράμματα που είχαν εξαγγελθεί τον περασμένο Απρίλιο από την τότε υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, με τη δέσμευση ότι θα ξεκινήσουν να λειτουργούν, εντός του καλοκαιριού, για να αποτελέσουν ανάχωμα στην αύξηση της ανεργίας. Βέβαια, η υλοποίησή τους πήγε το λιγότερο οκτώ μήνες πίσω, καθώς η αρχική πρόταση για συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αναγκάζοντας το υπουργείο Εργασίας να προτιμήσει τη λύση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, με τη δημιουργία μιας επιτροπής, στην οποία θα προεδρεύει ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και θα συμμετέχουν ανώτατοι δικαστικοί.

Ηδη το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, που αφορά 57.000 ανέργους, ύψους 188.000.000 ευρώ, έχει ξεκινήσει και μέχρι τέλους του μήνα θα έχουν προωθηθεί όλες οι προσκλήσεις προς τους δικαιούχους. Η διαδικασία ξεκίνησε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ενώ εντός της βδομάδας θα ανακοινωθούν ανάλογες προσκλήσεις ενδιαφέροντος, για το βόρειο και το νότιο Αιγαίο αλλά και για την Ηπειρο. Οσοι προσληφθούν σε αυτό, ύστερα από επιλογή θα προσφέρουν εργασία σε δήμους (π.χ. καθαριότητα σε πάρκα, πλατείες, παραλίες) μόνο για πέντε μήνες και ακολούθως θα βγαίνουν και πάλι στην ανεργία.

Τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ) βρίσκονται στη φάση της υπογραφής σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Στόχος είναι να αξιοποιηθούν από 30.000 πολίτες, ενώ θα υπάρξει ξεχωριστό πρόγραμμα, ύψους 60.000.000 ευρώ, για τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Υστερα από αίτημα των περιφερειών, στα προγράμματα αυτά θα μπορούν να συμμετέχουν και οι αναπτυξιακές επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) β΄ βαθμού.

Το νέο πρόγραμμα είναι αυτό που θα προκύπτει μέσω Επιταγής Ενταξης (voucher), δηλαδή θα μπορεί ο άνεργος να επιλέγει τον φορέα κατάρτισής του και το υπουργείο θα προσφέρει το ανάλογο επίδομα, που πλέον θα ανέρχεται στα πέντε ευρώ την ώρα, από δύο ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος.
dimokratianews
Share on Google Plus

About THE FUN BANK

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...