Video και φωτό από την σύλληψη του Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι....


Καλυμμένος με άμμο, έκανε τον αθώο οδηγό καμήλας. Ντυμένος σαν βεδουίνος, προσπαθούσε να διαφύγει στο Νίγηρα. Όπως και ο πατέρας του, δεν πρόλαβε.
Ο πρωτοτόκος γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο στα χέρια των ανταρτών. Ήδη, το πρώτο βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης του κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Μόλις ο Σαΐφ αλ Ισλάμ συλλαμβάνεται, οι αντάρτες αποφασίσουν να τον μεταφέρουν σε άλλη πόλη, εκεί όπου κρατείται μέχρι....
να αποφασιστεί η τύχη του. Ένα ημιφορτηγάκι τον περιμένει. Όπως τον περιμένουν και εκατοντάδες Λίβυοι.

Το πλήθος τον ρίχνει στην καρότσα του αυτοκινήτου και τον ξυλοκοπά με χέρια και πόδια. Σταματούν μόνο όταν το αυτοκίνητο ξεκινά και απομακρύνεται.



«Όταν τον πιάσαμε μας είπε ότι το όνομά του ήταν Αμπτούλ Σαλεμ και ήταν φύλακας καμήλων», είπε ο Αχμέντ Αμουρ, στρατιωτικός που ήταν μπροστά στη σύλληψη. Η μονάδα του έκανε περιπολίες στο νότιο τμήμα της ερήμου γιατί τους είχε δοθεί η πληροφορία πως ο Σαΐφ αλ Ισλάμ βρισκόταν κοντά στην πόλη Ομπαρι, μια πόλη που βρίσκεται πάνω στο δρόμο που οδηγεί στην Αλγερία και το Νίγηρα.


Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, η περίπολος είδε δυο τζιπ να βγαίνουν στο δρόμο που οδηγεί στο Νίγηρα. Αμέσως, πυροβόλησαν στον αέρα και τα αυτοκίνητα σταμάτησαν. Ο Σαΐφ και οι συνοδοί του κατέβηκαν. Μόλις οι αντάρτες πλησίασαν, ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι (και ο άνθρωπος που ετοιμαζόταν να τον διαδεχτεί) έπεσε στο έδαφος και άρχισε να τρίβει το πρόσωπο του στην άμμο.



Ο Αμουρ που τον διέταξε να σηκωθεί, είδε ότι απέναντί του είχε τον Σαΐφ αλ Ισλάμ. Εκείνος βέβαια το αρνήθηκε, αλλά δεν έπεισε. «Μας είπε: πυροβολήστε. Αλλά οι αντάρτες αρνήθηκαν. Και τους είπε: ΟΚ, πυροβολήστε με ή πηγαίνετέ με στη Ζιντάν». Έτσι έγινε, μεταφέρθηκε εκεί. 
Καθώς το αεροσκάφος που τον μετέφερε έφτασε στην Ζιντάν, σε βίντεο που βγήκε στο ιντερνετ, ακούγεται ο Σαΐφ να λέει πως «το ήξερα ότι θα είχε μαζευτεί μεγάλο πλήθος. Θα μείνω εδώ. Τη στιγμή που θα βγω, θα αδειάσουν τα όπλα τους πάνω μου», είπε στους αντάρτες που βρίσκονταν μαζί του. 

Όταν οι φρουροί του άναψαν τσιγάρο μέσα στο αεροπλάνο, διαμαρτυρήθηκε. Κι όταν ένας του πρότεινε να ανοίξουν την πόρτα για να μπει καθαρός αέρας –την ώρα που το οργισμένο πλήθος χτυπούσε το αεροπλάνο και απαιτούσε να δει τον Σαΐφ- άλλαξε γνώμη. «Δεν έχω ανάγκη από καθαρό αέρα» είπε...

Στις φωτογραφίες του κρατούμενου –πια- Σαΐφ αλ Ισλάμ μπορεί κάνεις να διακρίνει πως τα δαχτυλιά του ενός χεριού του είναι μπανταρισμένα με επιδέσμους. Σύμφωνα με εκείνον, το χέρι του τραυματίσθηκε σε αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ.

Λίβυος μαχητής, όμως, είπε ότι άλλοι μαχητές έκοψαν τρία από τα δάκτυλα του Καντάφι.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από μαχητές στην πόλη Ζιντάν, όπου κρατείται ο Σαΐφ αλ Ισλάμ, εμφανίζεται ο ίδιος να λέει πως "αφού αφήσαμε το Μπάνι Ουάλιντ, χτυπηθήκαμε από τους σταυροφόρους του ΝΑΤΟ. Είκοσι έξι δικοί μας έπεσαν ως μάρτυρες. Οι υπόλοιποι τραυματίσθηκαν όλοι. Χτυπήθηκα κι εγώ. Συνέβη κοντά στο Ουάντι Ζαμζάμ πριν από περίπου ένα μήνα", πρόσθεσε.

Σε μια εκπομπή που μεταδόθηκε από τη λιβυκή τηλεόραση, ένας από τους μαχητές που συνέλαβαν τον Σαΐφ αλ Ισλάμ είπε ότι είδε ο ίδιος έναν άλλο μαχητή να του κόβει τα δάχτυλα, επειδή ο Σαΐφ αλ Ισλάμ τους έδειξε με το δάχτυλό του με απειλητικό τρόπο.



ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: REUTERS

newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια