Πέθανε ο θρύλος του μποξ, Τζο Φρέιζερ (video Φρέιζερ vs Μοχάμεντ Άλι)


Η μάχη με τον καρκίνο ήταν εξαρχής άνιση. Τα ξημερώματα της Τρίτης, ο Φρέιζερ άφησε την τελευταία του πνοή, μόλις ένα μήνα αφότου οι γιατροί διέγνωσαν ότι πάσχει από καρκίνο. 



Πέθανε στο σπίτι του, στη Φιλαδέλφεια, σε ηλικία 67 ετών, έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του. 

Ήταν ο άνθρωπος που υποχρέωσε τον Μοχάμεντ Άλι στην πρώτη του επαγγελματική ήττα, το 1971, σε έναν αγώνα που ονομάστηκε «Η μάχη του αιώνα». 
Οι επόμενες δυο συναντήσεις τους εντός ρινγκ, βρήκαν τον Άλι νικητή. Μια από αυτές η επική αναμέτρηση «Thrilla in Manila» το 1975. 
Ο Φρέιζερ κατέκτησε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο το 1964 όταν πήγε στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως αντικαταστάτης του Μπούστερ Μάθις, ο οποίος είχε νικήσει τον Φρέιζερ στο προολυμπιακό!

Κέρδισε τον επαγγελματικό τίτλο των βαρέων βαρών το 1970, νικώντας τον Τζίμι Έλις στον τέταρτο γύρο του αγώνα στο Madison Square Garden. Υπερασπίστηκε τον τίτλο του τέσσερις φορές, πριν τον χάσει το 1973 από τον Τζορτζ Φόρμαν. 

 

Έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο στο συκώτι σε προχωρημένο στάδιο πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες και όλο αυτό το διάστημα «πάλευε» για τη ζωή του στο νοσοκομείο. «Ο Τζο ήταν ένας πραγματικός πρωταθλητής. Ήταν ένας θαυμάσιος μονομάχος, ένας εκπληκτικός πυγμάχος. Όταν ο «Smokin Joe» ανέβαινε στο ρινγκ ήξερες τι θα ακολουθήσει. Ο κόσμος έχασε έναν μεγάλο πρωταθλητή και άνθρωπο», δήλωσε για τον Φρέιζερ, με γραπτή του ανακοίνωση, ο μεγάλος του αντίπαλος (μόνο στο ρινγκ) Μοχάμεντ Αλι.

Ο Φρέιζερ, που μεγάλωσε σε οικογένεια 12 παιδιών και εγκατέλειψε το σχολείο στα 13 του, είχε 32 νίκες (με 27 με νοκ άουτ!) και μόλις τέσσερις ήττες (έχασε μόνο από τον Άλι και τον Φόρμαν) στη διάρκεια της καριέρας του. 

Οι θρυλικές μονομαχίες Φρέιζερ-Άλι 


Ο αγώνας του αιώνα 
Έτσι τον ονομάσαν και για πολλούς, ήταν κιόλας. 8 Μαρτίου 1971, στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης ο πρωταθλητής βαρέων βαρών Τζο Φρέιζερ και ο διεκδικητής του τίτλου Μοχάμεντ Άλι. Η απόλυτη τιτανομαχία! 

Και ποιος δεν ήταν εκεί, από τον Γούντι Άλεν μέχρι τον Φρανκ Σινάτρα και τον Νόρμαν Μέιλερ. Η αστυνομία προσπαθούσε να συγκρατήσει το πλήθος. 
Σχεδόν με την έναρξη του 15ου γύρου, ο Φρέιζερ με ένα εντυπωσιακό χτύπημα, έριξε στο δάπεδο τον Μοχάμεντ Άλι (του είχε συμβεί ως τότε μόλις τρεις φορές στην καριέρα του). Αλλά ο πρωταθλητής κατάφερε να σηκωθεί και να μείνει όρθιος παρά τα συνεχόμενα χτυπήματα του αντιπάλου του. Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, οι κριτές αποφάσισαν ομόφωνα: ο Φρέιζερ ήταν νικητής, ήταν πρωταθλητής και ο άνθρωπος που ανάγκασε τον μεγάλο Μοχάμεντ Άλι στην πρώτη επαγγελματική ήττα της καριέρας του. 

 

Η ρεβάνς: The Thrilla in Manilla

Το επόμενο ραντεβού τους δόθηκε στις Φιλιππίνες, την 1η Οκτωβρίου 1975. Ο Μεγαλύτερος (The Greatest) όπως ήταν το παρατσούκλι του Άλι και ο Smokin' Joe όπως ήταν εκείνο του Φρέιζερ. Η τρίτη και τελευταία αναμέτρησή τους. Για πολλούς ήταν ένας από τους σημαντικότερους αγώνες του 20ου αιώνα. 
«Τρόπαιο» ο τίτλος του πρωταθλητή βαρέων βαρών, τον οποίο ο Άλι είχε χάσει όταν αρνήθηκε να καταταγεί και να πολεμήσει στο Βιετνάμ. Μέχρι τον 10ο γύρο ο Φρέιζερ «κρατούσε», αλλά από τον 11ο γύρο και μετά, τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα για εκείνον. Τα δυνατά χτυπήματα του Άλι έρχονταν το ένα μετά το άλλο ώσπου ο προπονητής του Φρέιζερ, Έντι Φατς, δεν τον άφησε να συνεχίσει στον 15ο γύρο. 

 

«Τον θέλω αφεντικό» φώναζε ο Φρέιζερ, προσπαθώντας να πείσει τον προπονητή του να αλλάξει γνώμη και να τον αφήσει να συνεχίσει τον αγώνα. «Τελείωσε. Κανείς δε θα ξεχάσει τι έκανες σήμερα εδώ» ήταν η απάντηση του Φατς και όλα τελείωσαν. Ο Άλι νίκησε με τεχνητό νοκ άουτ. 

«Ο Φρέιζερ τα παράτησε λίγο πριν το κάνω εγώ. Δε νομίζω ότι μπορούσα να συνεχίσω άλλο», δήλωσε μετά ο Άλι και μερικά χρόνια αργότερα παραδέχτηκε ότι ο Φρειζερ «είναι ο σπουδαιότερος πυγμάχος όλων των εποχών μαζί με εμένα». 


 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια