Μπάχαλο με την εφεδρεία - Συναγερμός στο υπ. Εσωτερικών!


'Ενα e-mail έφυγε το πρωί από το γραφείο του Δ.Ρέππα με παραλήπτες όλους τους συναδέλφους του υπουργούς. Τους επισημαίνει τα αυτονόητα: ότι σήμερα λήγει η προθεσμία για το πρώτο κύμα της εφεδρείας και ότι πρέπει να δείξουν προσωπικό ενδιαφέρον...


Εντωμεταξυ, η εφεδρεία....
που ανακοινώθηκε σήμερα είναι επι της ουσίας εφεδρεία - μαιμού, αφού αφορά εκείνους που είναι λίγο πριν την σύνταξη!
Από το υπουργείο Εσωτερικών εκδόθηκε και ακόμα μια εγκύκλιος. Με αυτή ζητείται να τηρηθούν οι καταληκτικές ημερομηνίες για την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων έναρξης της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.


Το απόλυτο μπάχαλο


Εύκολα μπορεί να εξηγήσει κανείς γιατί όλη αυτή η πρεμούρα από το υπουργείο Εσωτερικών.
Η κατάσταση έχει ως εξής: Αρκετοί υπάλληλοι έχουν αρνηθεί να καταθέσουν στις διευθύνσεις προσωπικού υπεύθυνες δηλώσεις με την προϋπηρεσία τους και είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής προϋπηρεσία των υποψηφίων για την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.


Επίσης, είναι ακόμα στην προσπάθεια υπουργεία και οι διοικήσεις περίπου 40 οργανισμών που καταργούνται ή συγχωνεύονται, προκειμένου τις επόμενες δύο ημέρες να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες μεταφοράς προσωπικού.
Στις 30 Νοεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία, όπως προβλέπει ο νόμος 4024/2011, διαφορετικά όσοι οργανισμοί δεν έχουν ολοκληρώσει τη μεταφορά των υπαλλήλων κινδυνεύουν με "λουκέτο" και το σύνολο των εργαζομένων θα τεθεί σε εφεδρεία.


Στους συγκεκριμένους οργανισμούς περιλαμβάνονται ο ΟΔΔΥ, ο ΟΣΚ, η Θέμις Κατασκευαστική, το ΙΓΜΕ, ο ΕΟΜΜΕΧ και άλλοι φορείς που απασχολούν περίπου 3.500 εργαζομένους. 


Εξαιρείται από το χρονοδιάγραμμα η ΕΡΤ, που τελεί υπό ανασυγκρότηση.


Εάν δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα μέχρι και την 31-12-2011, τότε ο νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να τεθεί σε εφεδρεία το σύνολο των υπαλλήλων Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του φορέα υποδοχής. Οι "έφεδροι" θα αμείβονται για 12 μήνες με το 60% του βασικού μισθού και θα καταταγούν σε πίνακες του ΑΣΕΠ για να διεκδικήσουν μετάταξη ή θέση εποχικού προσωπικού στο Δημόσιο.


Kαι εγκύκλιος από Ρέππα


Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι "προκειμένου να μην υπάρξουν προσκόμματα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι αρμόδιες διευθύνσεις διοικητικού να αποστείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία άμεσα και όχι μετά τις 28 Νοεμβρίου 2011, αναλυτικές καταστάσεις με τα στοιχεία του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετεί στο φορέα τους και έχει γεννηθεί κατά τα έτη 1958 και προγενέστερα και ενδέχεται να πληροί τα, κατά περίπτωση, έτη ασφάλισης για την ένταξη στην εργασιακή εφεδρεία".


Πηγές από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δήλωναν κατηγορηματικά ότι μέχρι στιγμής δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση και πως στις προθέσεις του υπουργείου είναι να μην υπάρξει καμία εξαίρεση.
Βεβαίως, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο, ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είναι και ο καθ΄ ύλην αρμόδιος, να επανεξετάσει ορισμένες περιπτώσεις που έχουν σχέση με την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, όπως στις μεταφορές.


20.000 υπάλληλοι στην έξοδο


Όπως έχει γίνει γνωστό, εκτός δημοσίου αναμένεται να βρεθούν σήμερα περίπου 20.000 δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς 16.000 υπάλληλοι θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, που έχουν συμπληρώσει 33 χρόνια υπηρεσίας και είναι κατ΄ ελάχιστο 53 ετών και περίπου 4.000 υπάλληλοι σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση, που είναι 55 ετών και έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια.


Οι 16.000 υπάλληλοι θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού που λάμβαναν με το παλαιό μισθολόγιο, μέχρι και 24 μήνες, ενώ δεν θα ενταχθούν σε πίνακες του ΑΣΕΠ, προκειμένου να διεκδικήσουν την απασχόλησή τους σε θέσεις εργασίας του δημοσίου, όπως όσοι θα ενταχθούν στην εργασιακή εφεδρεία. 


Σημειώνεται δε ότι με την ολοκλήρωση της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας θα συνταξιοδοτηθούν λαμβάνοντας πλήρη σύνταξη.


Για ορισμένους από τους 20.000 αυτούς υπαλλήλους έχουν, ήδη, εκδοθεί οι απαιτούμενες διαπιστωτικές πράξεις για την απομάκρυνσή τους, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις εργαζομένων που αναμένουν εντός της ημέρας να λάβουν τις διαπιστωτικές πράξεις.


Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στελέχη της ΑΔΕΔΥ εκτιμούν ότι τη φετινή χρονιά θα υπάρξει νέο, μεγαλύτερο από πέρσι, κύμα συνταξιοδοτήσεων στο δημόσιο και πως μαζί με τους δημόσιους υπαλλήλους που θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, θα ξεπερνούν τις 55.000 αποχωρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν το 2010.


Επίσης, ακόμη 12.000 υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου θα τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα από την 1/1/2012.


Σημειώνεται ότι από την εργασιακή εφεδρεία εξαιρούνται:


- Εκπαιδευτικοί, ερευνητές, ειδικοί επιστήμονες.


- Ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό.


- Υπάλληλοι διπλωματικού κλάδου.


- Καλλιτεχνικό προσωπικό της Ορχήστρας Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.


- Θρησκευτικοί λειτουργοί.


- Φύλακες φυλακών και σωφρονιστικοί υπάλληλοι.


- Ένστολο προσωπικό της Πυροσβεστικής και προσωπικό της ΕΥΠ.


- Υπάλληλος προστάτης μονογονεϊκής οικογένειας.


- Υπάλληλος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος έχει ενταχθεί σε εφεδρεία.


- Υπάλληλος του οποίου ο σύζυγος ή η σύζυγος ή το τέκνο έχει αναπηρία τουλάχιστον 67 % ή ο ίδιος είναι ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67%, ή πολύτεκνος.
newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια