Το βενιζελικό σενάριο για «κυβέρνηση προθύμων»


Ο Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνήσει σε ένα «οδικό χάρτη» με τον ΓΑΠ, που προβλέπει την αποχώρησή του και την ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης από εκείνον. Βέβαια το Μαξίμου επιμένει ότι ο Γιώργος «δεν συζητά να παραιτηθεί», αλλά ο καθένας....
κάνει τους σχεδιασμούς του.
Ο Βενιζέλος σχεδιάζειQ
- σήμερα ψηφίζει τον ΓΑΠ και του παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης
- μέσα στο Σαββατοκύριακο ο ΓΑΠ παραιτείται δρομολογώντας εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα
- ο Βενιζέλος αναλαμβάνει την κυβερνητική ευθύνη και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
- την κυβέρνηση Βενιζέλου στηρίζουν «το όλον ΠΑΣΟΚ», ο Καρατζαφέρης, η Ντόρα και
- από το ΠΑΣΟΚ λένε ότι θα καλέσουν να συνεργαστούν και τους πέντε βουλευτές της ΝΔ που συζήτησαν με τον Βρεττό κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας
Το σχέδιο Βενιζέλου αποτελεί δηλαδή το εναλλακτικό σενάριο στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Έτσι από το «κόμμα των προθύμων» περνάμε στην «κυβέρνηση των προθύμων».
Συνάντηση των βενιζελικών βουλευτών πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ. Η συνάντηση έγινε ύστερα από εντολή του Βενιζέλου και μάλιστα προσήλθε και ο ίδιος. Συμμετείχαν πάνω από 10 βουλευτές, οι οποίοι πήραν το «καθαρό» μήνυμα του Βενιζέλου: «ψηφίζουμε».
Και αυτό αφορά και τον Λυντζέρη και την Μερεντίτη και την Καϊλή ( η οποία άλλωστε δήλωσε ότι  θα ψηφίσει πριν απο λίγο)
Μόνο για την Βάσω δεν βάζει κανείς το χέρι του στη φωτιά. Γιατί η Βάσω δεν είναι βενιζελικιά.
Το μεσημέρι έγινε και άλλη συνάντηση 10 – 15 βουλευτών με τον Βενιζέλο, στην οποία συμμετείχαν και παπανδρεϊκοί. Και εκεί ο Βενιζέλος είπε να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης που, σύμφωνα με τους βουλευτές, θα «διαρκέσει» μέχρι τον Φεβρουάριο, οπότε το ΠΑΣΟΚ θα πάει σε εκλογές, πιθανότατα με άλλη ηγεσία. Ο Βενιζέλος είπε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας φθάνουν μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη, αλλά «όταν έχεις λευκές απεργίες, καταλήψεις, απεργίες, υπουργούς και γενικούς γραμματείς να ασχολούνται με άλλα τότε το πράγμα δυσκολεύει περισσότερο».
Στη συνάντηση μεταξύ άλλων ήταν οι βουλευτές Παντούλας, Μαγκούφης, Φαρμάκη, Ρήγας, Θ. Οικονόμου, Βλαντής, Τσώνης και ο πρώην υπουργός Γιώργος Ρωμαίος.
Τι θα κάνει ο ΓΑΠ;
Ουσιαστικά ο ΓΑΠ θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης για να ανοίξει ο δρόμος για την αποχώρησή του.
Μετά τον Λοβέρδο και ο Κρεμαστινός δηλώνει ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.Και ο Πέτρος Ευθυμίου δήλωσε ότι «χρειάζεται επειγόντως, επιτακτικά κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης» για 3 – 5 μήνες
Το άμεσο αίτημα είναι να δεσμευτεί ο ΓΑΠ ότι θα το κάνει. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, ο Παπανδρέου μπορεί να μιλήσει νωρίτερα από τις 11.30 το βράδι στη Βουλή, προκειμένου να παράσχει την δέσμευση.
Το πρόβλημα είναι ότι ο ΓΑΠ δεν συζητά καν το ενδεχόμενο να φύγει, και αυτό το επιβεβαιώνουν οι στενότεροι συνεργάτες του. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης και μετά θα δει τι μπορεί να κάνει, ξεκινώντας ίσως μία μακρόσυρτη διαδικασία διαλόγου με την ΝΔ. Αυτό το έχει απορρίψει η ΝΔ, αλλά δεν ικανοποιεί και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Άρα ο ΓΑΠ θα πρέπει να βρει την διατύπωση που θα ικανοποιήσει αφενός την ΝΔ και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και αφετέρου τα προσωπικά του σχέδια.
Με βάση τις διαρροές του Μαξίμου ο Παπανδρέου θα προσπαθήσει να σύρει τη ΝΔ σε ένα ατέρμονα δημόσιο διάλογο με προτάσεις και αντιπροτάσεις, προκειμένου να μην υπάρξει καθαρή λύση. Γνωρίζοντας ότι ο Σαμαράς ζητά παραίτηση Παπανδρέου και μεταβατική κυβέρνηση 6 εβδομάδων με τεχνοκράτες, προκειμένου η χώρα να πάει ομαλά σε εκλογές, ο ΓΑΠ μπορεί να προτείνει:
-κυβέρνηση πολιτικών προσώπων
-διάρκεια κυβέρνησης 4 – 6 μήνες.
-ο πρωθυπουργός θα είναι κοινής αποδοχής, με τον ΓΑΠ να διαπραγματεύεται αν θα είναι πολιτικό πρόσωπο.
-κάθε κόμμα θα ορίσει από ένα αντιπρόεδρο με αρμοδιότητα την οικονομία.
http://www.antinews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια