Το μπάχαλο μας σώζει


Θυμάστε εκείνον το νεαρό με τα γιαπωνέζικα χαρακτηριστικά, τον Φίλιπ Ρέσλερ, που, όταν ήρθε προ καιρού στην Αθήνα, έσπευδαν οι υπουργοί μας να του ανοίξουν τις πόρτες καθώς εκείνος περνούσε κοιτώντας πάνω από τα κεφάλια τους;
Ε, αυτός ο Γερμανο-βιετναμέζος (υιοθετημένος από ένα ζευγάρι Γερμανών το 1973 από ορφανοτροφείο....
της Σαϊγκόν), ο εκλεκτός της κ. Μέρκελ, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησής της (και μπράβο του που έφθασε τόσο ψηλά), φιλελεύθερος μέχρι το κόκαλο, μιλώντας προχθές για το ελληνικό πρόβλημα, σε συνάθροιση μεγαλοεπιχειρηματιών, βγήκε από τα ρούχα του. Αφού δήλωσε ενοχλημένος για τις συνεχιζόμενες απεργίες στη χώρα μας, είπε: «Πήγαμε στην Ελλάδα με πρόθεση να προωθήσουμε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, αλλά τι να κάνεις όταν δεν έχουν ούτε Κτηματολόγιο!».
ΜΕ ΛΙΓΑ λόγια, παραδέχθηκε ότι τα βρήκε σκούρα στην Αθήνα. Νόμιζε πως θα του ανοίγαμε τα μπαούλα με τα τιμαλφή, να δει τι μπορεί αμέσως να εκποιηθεί. Εφριξε βλέποντας την ακαταστασία μας και αναφώνησε: «Να μην έχουν ούτε Κτηματολόγιο;».
ΝΑΙ, «η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση», φράου Μέρκελ. Και, τελικά, ευτυχώς που δεν έχει Εθνικό Κτηματολόγιο, γιατί έτσι η περιουσία της δεν θα καταστεί εύκολη λεία για όσους την ορέγονται. Θα φτάσουμε να μακαρίζουμε αυτούς που έφαγαν τα λεφτά και δεν ολοκληρώθηκε το Κτηματολόγιο. Οσο για το ελληνικό σύστημα διάλυσης και δημοσιοϋπαλληλικής ραστώνης, ίσως αποδειχθεί τώρα σωτήριο. Γιατί αν ξέραμε τίνος είναι τι, πιθανώς να μην έμενε τίποτα όρθιο. Θα έβγαινε όλη η περιουσία του Δημοσίου στο σφυρί. Παραλίες, βουνά και δάση, όλα τα φιλέτα της ελληνικής γης θα ήταν υπό διαπραγμάτευση.
«ΕΧΕΤΕ χάσει την εθνική σας κυριαρχία», μας επαναλαμβάνουν σαδιστικά οι δανειστές μας. Κι εμείς τους απαντάμε με κάποιες διόλου ηρωικές πολιτικές τσιριτσάντζουλες: «Μολών λαβέ» -σε σύγχρονη ελεύθερη μετάφραση, «ελάτε, κι αν βρείτε κάτι, πάρτε το».
ΕΔΩ και μήνες όμως (από τον περασμένο Φεβρουάριο) έχει αρχίσει μια συντονισμένη προσπάθεια στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την καταγραφή των περίπου 6.000 ακινήτων (γεωτεμάχια και επικείμενες κατασκευές, όπως κτήρια και μνημεία) ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΤ. Ανάμεσά τους, 360 της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης, δηλαδή από τα παλιά «Ξενία» μέχρι σπήλαια. Στο πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου καταγράφονται ακόμη οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ζώνες προστασίας και οι ιστορικοί τόποι με συγκεκριμένες συντεταγμένες.
ΚΑΘΕ εβδομάδα εξετάζονται πολλές τέτοιες υποθέσεις στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με στόχο τον ανακαθορισμό των ορίων τους επί το ορθολογικότερο, ώστε να γνωρίζει κάθε ιδιώτης που γειτνιάζει με τέτοιους χώρους τα δικαιώματά του. Ο σκοπός δηλαδή είναι αγαθός. Μήπως όμως τώρα που χάσαμε την «εθνική μας κυριαρχία», πρέπει να σταματήσουμε κι αυτή την καταγραφή ή έστω να καταχωνιάσουμε τα στοιχεία της στα υπόγεια του ΥΠΠΟΤ; Γιατί, σκέψου αύριο να μας ζητήσουν για «αξιοποίηση», όχι βέβαια την Ακρόπολη, αλλά το οικοπεδάκι απέναντι από το παλάτι του Αγαμέμνονα; Αρνείστε, θα μας πουν; Δεν θα έχετε τη σωστή δόση. Και τότε δεν θα μας σώζει καμιά αρχηγική υπογραφή...

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.