Την «έξοδο» στον Γιώργο Παπανδρέου δείχνουν οι πολίτες


Την «έξοδο» στον Γιώργο Παπανδρέου και στην κυβερνητική του πολιτική δείχνουν οι πολίτες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που δημοσιεύει σήμερα ο «Τύπος της Κυριακής».
Το κυβερνών κόμμα συνεχίζει την ελεύθερη πτώση του αγγίζοντας ποσοστά που καταδεικνύουν....
ότι έχει χάσει κάθε κοινωνική νομιμοποίηση ενώ αμφισβητείται  ευθέως και από το σύνολο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Στον αντίποδα, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου διευρύνεται,  με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, ο Αντώνης Σαμαράς στην καταλληλότητα πρωθυπουργού βρίσκεται «μπροστά» με δώδεκα μονάδες διαφορά ενώ η απάντηση της κοινής γνώμης απέναντι στην απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για το δημοψήφισμα είναι καταλυτική: «είναι εις βάρος της χώρας» απαντά η συντριπτική πλειοψηφία (57%) αλλά και το 42% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Η «βουτιά» για το κυβερνών κόμμα συνεχίζεται χωρίς τέλος: μέσα σε ενάμισι μήνα έχασε άλλες δύο ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας στο δραματικό 13,5% ενώ η ΝΔ βρίσκεται σταθερή στο 21,5%. Η επόμενη Βουλή, κατά την ίδια δημοσκόπηση, θα είναι εξακομματική αφού ανάβει το πράσινο φως για τη «Δημοκρατική Αριστερά» που «καβατζάρει» το όριο και φτάνει το 4%. Ο ΛΑΟΣ είναι σε σταθερά ποσοστά (5,5%), ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει άνοδο 2,5% ενώ οι Οικολόγοι πράσινοι χάνουν μισή μονάδα όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη. Αντίθετα 0,5% κερδίζει το Αρμα Πολιτών και η αδιευκρίνιστη ψήφος κυμαίνεται γύρω στο 34%.
Όπως επισημαίνουν γαλάζια στελέχη, η συσπείρωση της ΝΔ που βρίσκεται στο 60% μαζί με τη δεξαμενή των αναποφάσιστων θα αποτελέσουν το «ρεύμα» της νίκης την ώρα της κρίσιμης απόφασης, δηλώνοντας την εμπιστοσύνη στη σταθερή πολιτική του Αντώνη Σαμαρά, η οποία καθημερινά δικαιώνεται.
Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας αφού έχει εγκαταλειφτεί από τους ίδιους τους ψηφοφόρους του (32% είναι η συσπείρωσή του) ενώ το προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου έχει «τσακίσει» στο ερώτημα της καταλληλότητας πρωθυπουργού όπου έχει χάσει άλλες τρεις μονάδες μέσα σε ενάμισι μήνα αγγίζοντας το τραγικό 12%.
Αξιολογώντας τις τελευταίες πρωτοβουλίες του, η κοινή γνώμη και πάλι τον καταψηφίζει. Θεωρεί σε ποσοστό 86% ότι η πρόσφατη συμφωνία των Βρυξελλών για την Ελλάδα δίνει απλώς παράταση χρόνου και όχι οριστική λύση στο πρόβλημα του χρέους, θέση που ασπάζεται το συντριπτικό επίσης 80% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Κόλαφος είναι οι απαντήσεις για τον «επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό», θέση που κατακεραύνωσε εξ΄αρχής ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς το 46% πιστεύει ότι θίγει άμεσα την εθνική μας κυριαρχία και το 31% ότι δημιουργεί προϋποθέσεις για μελλοντική εκχώρησή της. «Δεν έχει η κυβέρνηση τη νομιμοποίηση για συνέχιση λήψης οικονομικών μέτρων για την επικύρωση της συμφωνίας» υποστηρίζει το 69% των ερωτηθέντων και το 54% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ενώ εντυπωσιακό είναι το ποσοστό των πολιτών που δίνουν άφεση αμαρτιών σε όσους διαμαρτυρήθηκαν στους εορτασμούς της 28ηςΟκτωβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 69% θεωρεί ότι οι αντιδράσεις μαθητών και πολιτών ήταν δικαιολογημένες, ίδια άποψη εκφράζει το 53% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και το 65% της ΝΔ.
Στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη λύση, κι ενώ στην επικαιρότητα κυριαρχούσαν οι δηλώσεις Μέρκελ- Σαρκοζί, το 38% απάντησε «να υπάρξει άμεσα κυβέρνηση συνεργασίας».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια