Π. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση Παπαδήμου έχει συγκεκριμένη αποστολή και δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα....


ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ΑΘΗΝΩΝ – Ν.Δ.
Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.


«Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, στη σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News», ανέπτυξε με σαφήνεια και το λόγο αλλά και τους όρους υπό τους οποίους η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την Κυβέρνηση Παπαδήμου. Ειδικότερα:

Ι. Κατά πρώτο λόγο η Κυβέρνηση Παπαδήμου είναι....
μεταβατική, υπό τη διπλή του όρου έννοια. Ήτοι αφενός έχει ημερομηνία λήξης, την 19η Φεβρουαρίου του 2012, οπότε και θα διενεργηθούν εκλογές. Και, αφετέρου, έχει συγκεκριμένη αποστολή, η οποία συνίσταται, κατά βάση, στην ψήφιση του πολυετούς προγράμματος ΕΕ/ΔΝΤ που συμφωνήθηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της 26ης-27ης Οκτωβρίου 2011, όπως αυτό θα διαμορφωθεί τελικώς και της συνακόλουθης δανειακής σύμβασης. Διευκρινίζω, επομένως, ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έχει εξουσιοδοτηθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα, όπως άλλωστε έχει προηγουμένως δεσμευθεί ρητώς προς την κατεύθυνση αυτή και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος. Διευκρινίζω επίσης ότι η κύρωση της δανειακής σύμβασης θα γίνει με την απλή πλειοψηφία που προβλέπει το άρθρο 36 παρ. 2 του Συντάγματος περί κύρωσης των διεθνών συνθηκών και όχι με την αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 κατά το άρθρο 28 παρ. 2 του Συντάγματος, δοθέντος ότι η ΝΔ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί οιαδήποτε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

ΙΙ. Κατά δεύτερο λόγο είναι ανάγκη να διευκρινισθεί ότι ο κατά τ’ ανωτέρω μεταβατικός χαρακτήρας της Κυβέρνησης Παπαδήμου οφείλεται στις συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκε. Και στο σημείο αυτό πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς προς τον Ελληνικό Λαό. Η Κυβέρνηση Παπαδήμου επιβλήθηκε, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη συνάντηση στις Κάννες. Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από την κατάρρευση της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, λόγω της οικτρής αποτυχίας της και της εθνικώς επικίνδυνης επιλογής της περί δημοψηφίσματος, η δημιουργία συμμαχικής κυβέρνησης ετέθη ως όρος από τους εταίρους μας για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Ο κ. Α. Σαμαράς, ο οποίος όχι μόνο δεν φέρει καμία ευθύνη για το κατάντημα στο οποίο οδήγησε τη Χώρα η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, αλλά, επιπλέον, είχε εγκαίρως προβλέψει από τον Μάιο του 2010 το πλήρες αδιέξοδο της μνημονιακής πολιτικής, είχε να επιλέξει ανάμεσα στην απαρέγκλιτη τήρηση της πάγιας πολιτικής του περί διενέργειας εκλογών προ του τέλους του 2011 και στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Και ειδικότερα της υπεράσπισης της εθνικής μας οικονομίας, η οποία προφανώς θα κατέρρεε πλήρως αν δεν καταβαλλόταν η 6η δόση. Με παρρησία και ευθύτητα επέλεξε το δεύτερο, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος.

ΙΙΙ. Άρα η Κυβέρνηση Παπαδήμου δεν προέκυψε ούτε ύστερα από την ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού ούτε καν ύστερα από οργανωμένη και συγκροτημένη συμφωνία  των Κομμάτων που τη στηρίζουν, όπως είχε συμβεί με την Οικουμενική Κυβέρνηση Ξ. Ζολώτα.  Είναι λοιπόν προϊόν έκτακτης ανάγκης και γι’ αυτό έχει τον υπό τη διπλή του όρου έννοια μεταβατικό χαρακτήρα που προανέφερα. Κατά συνέπεια η διενέργεια εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου 2012 είναι επιβεβλημένη και για λόγους που αφορούν την ομαλή λειτουργία του κοινοβουλευτικού μας συστήματος και την πιστή εφαρμογή της δημοκρατικής αρχής. Μόνον ο Ελληνικός Λαός μπορεί να δώσει διέξοδο στο σημερινό αδιέξοδο, στο οποίο μας οδήγησε η παντελώς ανεύθυνη διακυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.

IV. Οι έκτακτες αυτές συνθήκες δημιουργίας της Κυβέρνησης Παπαδήμου τονίζουν εναργέστερα το παραδοσιακό δημοκρατικό έλλειμμα που εμφανίζει, δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έλλειμμα αυτό επιτείνεται όσο οι κραδασμοί στην ευρωζώνη γίνονται ισχυρότεροι. Και αυτό είναι κακός οιωνός στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ως προς την Ελλάδα δε πρέπει να τονιστεί ότι η έναντι της συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τόσο δυσκολότερα κατανοητή και δικαιολογημένη όσο είναι ανάγκη να ληφθεί υπόψη και η ακόλουθη αλήθεια: Βεβαίως το κύριο μέρος της ευθύνης για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας βαρύνει την Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, λόγω της πρωτοφανούς ανικανότητας και ανευθυνότητας της. Πλην όμως σημαντικό μερίδιο ευθύνης ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΔΝΤ, που επέβαλαν στην Ελλάδα – με παθητικό παρατηρητή τον κύριο Γ. Παπανδρέου - την αδιέξοδη και καταστροφική μνημονιακή πολιτική, όπως εγκαίρως είχαν επισημάνει ο κ. Α. Σαμαράς και η ΝΔ.

V. Σχετικά με την απαίτηση του Eurogroup, όπως διατυπώθηκε και από τον κ. Όλι Ρεν, περί συνυπογραφής του πολυετούς προγράμματος και από τον κ. Α. Σαμαρά, τονίζω τούτο: Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα εμμείνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Μια τέτοια απαίτηση ως προς τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όχι μόνο συνιστά ευθεία παραβίαση του Ελληνικού Συντάγματος, αλλά και είναι αντίθετη προς το ίδιο το ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο καθορίζει τις αρμοδιότητες και του Eurogroup και του κ. Όλι Ρεν. Με απλές λέξεις ουδεμία διάταξη του ευρωπαϊκού δικαίου τους παρέχει θεσμικό έρεισμα για μια τέτοια απαίτηση. Ας σεβασθούν, λοιπόν, τουλάχιστον την ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Και ως προς αυτό ο κ. Α. Σαμαράς έχει καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

VI. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι συνάδελφοί μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα στηρίξουν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αυτή τη γενναία και εθνικώς υπεύθυνη στάση του κυρίου Α. Σαμαρά.»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια