17η ΝΟΕΜΒΡΗ 1973 - 2011 - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ - ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΟΜΕΝ ΚΑΙ ΑΣ ΤΡΩΓΩΜΕΝ ΠΕΤΡΕΣ !

(σ.σ.zouzouni Δεν είχα σκοπό να γράψω κάτι άλλο για το πολυτεχνείο αφού ήδη έχω κάνει τρεις αναρτήσεις για το θέμα. Όμως εξοργίστηκα βλέποντας σε κάποιο blog μια ανάρτηση με τίτλο '' Δεν το κλείνουν το μαγαζάκι που έχουν στήσει εκεί στο Πολυτεχνείο κάθε χρόνο, να τελειώνουμε''. 
Έτσι λοιπόν βρήκα ένα πολύ καλό άρθρο σαν απάντηση σε διάφορα παιδάκια που δεν καταλαβαίνουν τι έννοια της σημερινής ημέρας.).... 

Του  ¨ΝΤΑΝΤΟΝ¨
Τώρα το πως καταλαβαίνει ένας δεξιός , αριστερός και αναρχικός την Ελευθερία είναι ένα άλλο ζήτημα... Πάντως σε κάθε περίπτωση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ την οποία την είχαν στις σημαίες τους και οι επαναστάτες του 1821 ( ανεξάρτητα τα τι καταλάβαιναν με αυτή την λέξη , θα έλεγα πως σε κάθε εποχή σηματοδοτεί κάτι διαφορετικό) , δεν θα ήταν κακό να την επικαλούμαστε, όπως και ο Ν. Καζαντζάκης και οι ¨αρχαίοι ημών¨ , ΚΑΤΙ ΜΕΝΕΙ στο υποσυνείδητο ! 


Τους ¨πάλαιο- φασίστες - νοσταλγούς¨ δεν τους προσθέτω , διότι αυτοί από μόνοι τους αποκλείουν όχι μόνο την έννοια της , αλλά και τον όρο ακόμα. Όσο για τους πραγματικούς Νέο- Φασίστες του φονταμελιστικού  ( ολοκληρωτικού ) καπιταλισμού της ¨ ελεύθερης¨- αγοράς και της ¨ανταγωνιστικότητας¨, τους οποίους ορισμένοι τους ¨απαλάσσουν¨ σήμερα  με ¨αντιφασισμό ¨ , γράφοντας πως , ¨ho mon Dieu" - για ¨πρώτη φορά¨ ( ! ) συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση ¨ακροδεξιοί ¨ ( ¨this is terrible" θα έλεγα ) , αυτοί οι Νεοφασίστες ( που είναι και ¨democrats" ) δεν έχουν επίσης τίποτα να κάνουν με την Ελευθερία.


Και μια ευχή : Όσοι νοιώσουν την ανάγκη να βρεθούν στου δρόμους για να την τιμήσουν την Επέτειο αυτή  , η οποία όπως και η 28η Οκτωβρίου και η 25η Μαρτίου, η 14η Ιουλίου του 1789 - (Γαλλική Επανάσταση με την ¨πτώση της Βαστίλης ¨  ) και η  24η Οκτωβρίου του 1917  ( Ρώσικη/ Σοβιετική Επανάσταση  με την έφοδο στα  ¨χειμερινά ανάκτορα¨ )  - σηματοδοτούν την  στιγμή της  Ενότητας και του παλλαϊκού ξεσηκωμού  , την στιγμή της  Ελπίδας και της εφόρμησης των ονείρων - , διότι αυτό έχει σημασία ΚΑΙ όχι η κατάληξη των αγώνων με την ¨΄ νίκη ¨ ή την ¨απελευθέρωση ¨ , η οποία, η λογική και το λαϊκό αισθητήριο ξέρει πολύ καλά , πως σχεδόν ποτέ δεν ολοκληρώνει την αθώα αρχική επιθυμία - διότι οι αγώνες και επαναστάσεις  είναι μια  διαρκής διαλεκτική κίνηση με πολλές παλινδρομήσεις και ήττες , ΑΛΛΑ ...¨ 

¨Η ΕΦΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ¨ - ΠΑΙΖΕΙ ΠΑΝΤΑ ΡΟΛΟ  , αυτές οι στιγμές διαχρονικά είναι η κρυφή  Ελπίδα των καθημερινά καταφρονημένων ,  αδικημένων και καταδυναστευμένων από την κάθε ¨δική τους ¨ εξουσία   , σε ατομικό και συλλογικό- κοινωνικό επίπεδο ( η οποία πάντα σαν δική τους ξεκινά , ίσως και με τις ¨καλλίτερες  προθέσεις¨ , αλλά πάντα εναντίον τους καταλήγει ) ... , 

Όσοι λοιπόν νοιώσουν την επιθυμία να τιμήσουν την Ελπίδα , ας  έχουν πάντα υπόψη τους , ο καθένας ξεχωριστά , πως ΚΑΘΕ ΤΟΥΣ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ - ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ - ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ¨ΥΠΟΨΗ ΤΟΥΣ¨ - ΒΑΘΥΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ - ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΚΟΥΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ - ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ - , να εκφράζουν , όσο αυτό είναι δυνατό , το ¨όλο¨  , την συνείδηση και την ικανότητα της μεγάλης πλειοψηφίας - για λύσεις - που μπορεί να κατανοήσει και να αφομοιώσει , να ταυτιστεί μαζί τους .  

Ας έχουμε πάντα υπόψη μας πως κάθε μας κίνηση , κάθε μας σύνθημα ,  σε κρίσιμες περιόδους - όπως αυτή που διανύουμε - έχουν πάντα συνέπεια για - όλο τον λαό , για όλους τους ανθρώπους , όταν αυτό ξεπερνά τα όρια τουλάχιστον της πλειοψηφικής αποδοχής. Διότι δεν αναλαμβάνουν μόνο τα άτομα , οι ομάδες , τα κόμματα και οι οργανώσεις πρωτοβουλίες , αλλά και αυτό που λέμε ¨σύστημα¨ , το οποίο ξέρει να αντιστρέφει το κάθε μήνυμα του λαού /λαών . 

Η ενότητα , η όσο το δυνατό πιο μεγάλη , η μαχητικότητα και αποφασιστικότητα είναι το προαπαιτούμενο για όλα , αλλά και υπευθυνότητα όχι μόνο απέναντι στο εαυτό μας , αλλά και απέναντι σε όλους τους συνανθρώπους μας , τον λαό. 

Τέλος ας ευχηθούμε πως η  ¨πορεία¨ , που κάποτε την ακολουθούσαν 500.000 λαού , να μην πορευτεί μόνο προς της Αμερικάνικη πρεσβεία , σύμφωνα με το παραδοσιακό ¨τελετουργικό ¨ , αλλά να έχει και μια στάση στα Γραφεία της Ε.Ε. ΚΑΙ στην Γερμανική πρεσβεία  ( Λουκιανού και Βασ. Σοφίας ). Τότε μόνο το μήνυμα της 17ης Νοέμβρη 1973 θα έχει ¨επικαιροποιηθεί" . 

Επιμένω όμως στην έννοια της υπευθυνότητας , στο μετωπικό - ενωτικό και αλληλέγγυο πνεύμα σε κάθε κατάσταση και κινητοποίηση ,  στην ενσωμάτωση στην θεώρησή μας του ¨όλου¨ και του δυνατού , όπως και της ανυποχώρητης αποφασιστικότητας  , η οποία διαφοροποιείται ουσιαστικά και ποιοτικά από τον πολλές φορές παραλογισμό και υποκειμενισμό της ¨αγανάκτησης¨ .

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια