Απίστευτο και όμως αληθινό. .....Ακόμα και οι Συγγενείς των πεθαμένων θα πληρώσουν την έκτακτη εισφορά

Μετά την παράταση που δόθηκε για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς, το υπουργείο δίνει και τις απαραίτητες διευκρινίσεις σχετικά με τις εξαιρέσεις και τις απαλλαγές από την εξόφλησή της. H προσφυγή στη δικαιοσύνη δεν σημαίνει αναστολή της καταβολής της έκτακτης εισφοράς διευκρινίζει με εγκύκλιο του το υπουργείο Οικονομικών. Σε περίπτωση....
θανάτου του υπόχρεου, οι κληρονόμοι του ευθύνονται για την πληρωμή του ποσού της εισφοράς, ανάλογα με το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας, αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Ακόμα, περιγράφονται και οι προϋποθέσεις απαλλαγής ανέργων, στρατευμένων ή επιτηδευματιών από την καταβολή της έκτακτης εισφοράς και του τέλους επιτηδεύματος.

Για να πάρουν απαλλαγή οι άνεργου θα πρέπει να ισχύουν δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ ή να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Σε καμία άλλη περίπτωση δεν προβλέπεται απαλλαγή. Δεύτερον, να μην έχουν κατά τη χρήση του 2011 πραγματικά εισοδήματα άλλης πηγής έστω και μικρού ποσού.

Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι από την εισφορά απαλλάσσεται μόνο το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ και όχι άλλες ειδικές επιδοτήσεις , ακόμα κι αν καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ ή από άλλα Ταμεία και Οργανισμούς.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι δεν απαλλάσσονται ούτε τα εφάπαξ ποσά κοινωνικής ενίσχυσης που καταβλήθηκαν ελεύθερα φόρου από τον ΟΑΕΔ, σε απολυόμενους της Ολυμπιακής Αεροπορίας και άλλων Οργανισμών, διότι αυτά δεν αποτελούν ποσά αποζημιώσεων.

Εξαιρούνται επίσης από την εισφορά αλληλεγγύης όσοι σταμάτησαν να δουλεύουν για να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία, εφόσον κατά το χρόνο της βεβαίωσης της εισφοράς δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.

Από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται, μόνο οι ατομικές επιχειρήσεις εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία χρόνια από το έτος συνταξιοδότησής του, με τη διευκρίνιση ότι ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας. Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι εξαιρούνται όσοι γεννήθηκαν πριν την 1-1-1949.

Όσον αφορά την εξαίρεση των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων κατά τα πέντε πρώτα έτη από την πρώτη τους έναρξη, σημειώνεται ότι η πρώτη έναρξη πρέπει να είναι μετά την 1-1-2006. Στις περιπτώσεις που ο επιτηδευματίας έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν κι άλλη έναρξη, δεν εξαιρείται ακόμη κι αν τη συγκεκριμένη έναρξη την έχει διακόψει. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια