Το χρονικό μιας μιας Εθνικής Εορτής που εξελίχθηκε σε κυνήγι των πολιτικών ...


Μήνυμα οργής έστειλαν χιλιάδες πολίτες χθες Παρασκευή, ημέρα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου με αποκορύφωμα τη ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης της Θεσσαλονίκης και την αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από την εξέδρα των επισήμων....

Οι έντονες αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του Κάρολο Παπούλια, προκάλεσαν την οργή του, αλλά και αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, καθώς θεωρήθηκε προσβολή στον θεσμό που εκπροσωπεί και χαρακτηρίστηκε ασέβεια προς τους πεσόντες της Εθνικής Αντίστασης.

"Λυπάμαι πάρα πολύ, είναι ντροπή. Ήρθα να τιμήσω την πόλη. Είναι ντροπή να ακούγονται τέτοια υβριστικά μηνύματα. Είναι ντροπή να με αποκαλούν προδότη, όταν εγώ πολέμησα για την πατρίδα από τα 15 μου", είπε εμφανώς συγκινημένος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Λίγο αργότερα, σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Παπούλιας, αναρωτήθηκε αν όσοι αμαυρώνουν μια εθνική επέτειο, είναι πατριώτες. 
Η "ντροπή" και ο... "καλύτερος φόρος τιμής"
Όπως ήταν φυσικό, τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να κάνει λόγο για "αυταρχισμό", τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να ασκεί σκληρή κριτική σε κυβέρνηση και διαδηλωτές και τον ΛΑΟΣ να ζητά την παραίτηση Παπουτσή.
Ωστόσο υπήρξαν και πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσαν συγχαρητήρια στους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του ήρωα της Εθνικής Αντίστασης και αγωνιστή της Αριστεράς Μανώλη Γλέζου, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, δήλωσε ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης απόκατέστησε την 28η Οκτωβριου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αυτοκαταλύθηκε.
"Στη Θεσσαλονίκη σήμερα αποκαταστάθηκε το πραγματικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση υποχρέωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποσυρθεί, δηλαδή, το επίσημο κράτος αποσύρθηκε και οι πολιτικοί λαϊκοί φορείς παρελαύνουν μπροστά στον ίδιο το λαό. Το νόημα της 28ης αποκαθίσταται.
Πριν από 71 χρόνια ο λαός μας είπε όχι στην προσπάθεια της κατάργησης της ελευθερίας του λαού μας και σήμερα ο ελληνικός λαός είπε όχι στη μετατροπή της χώρας μας σε προτεκτοράτο.
Αυτό είναι το πραγματικό νόημα και όχι όλα αυτά που έχουν ξαφνιάσει όσους δεν έχουν κατανοήσει τι έπρεπε να έχει γίνει στις παρελάσεις και πως διαστρεβλώνεται. Τα στρατεύματα του λαού και οι μαθητές παρελαύνουν μπροστά σε τι;"

Οι ευθύνες της αστυνομίας
Πυρά για τη στάση της δέχθηκε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη στάση της αστυνομίας.
Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή της ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι αιφνιδιάστηκε, ωστόσο υποστήριξε ότι δεν παρενέβη δυναμικά για να μην υπάρξουν επεισόδια και τραυματισμοί. Επίσης, φωτογράφισε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο για ό,τι συνέβη.
Οι αντιδράσεις του τύπου σε Ελλάδα και εξωτερικό
Όπως ήταν φυσικό οι "παρελάσεις της οργής" στην Ελλάδα απασχόλησαν τον ελληνικό και ξένο τύπο.
Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν στο ξέσπασμα οργής των πολιτών, ωστόσο αρκετές έκαναν λόγο για προσβολή θεσμών και ημέρα ντροπής.
Με το θέμα ασχολήθηκαν και τα διεθνή ΜΜΕ, αναμεταδίδοντας τα όσα έγιναν στις παρελάσεις, αλλά και τις οργισμένες δηλώσεις του Κάρολου Παπούλια.
Πλήθος διαδηλωτών εισήλθε στο χώρο όπου θα γινόταν η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να ματαιωθεί η διεξαγωγή της αναφέρουν η Washington Post, το CBS και το ABC.
Τα τρία αμερικανικά μέσα έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους το τηλεγράφημα του Associated Press το οποίο καταλήγει αναφέροντας ότι υπήρξε ένταση στη μαθητική παρέλαση της Αθήνας αλλά και σε  άλλες  όλη τη χώρα.
Παράλληλα αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλεσε το γεγονός "ντροπή" .
Οι φωτογραφίες που προβάλλονται στην ιστοσελίδα του Associated Press
Το γαλλικό ΤF1 και ο Nouvelle Observateur αναφέρονται στα σημερινά γεγονότα και φιλοξενούν στις ιστοσελίδες τους τις δηλώσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.


Επεισόδια σε όλη τη χώρα
Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, πρωτοφανή επεισόδια είχαμε χθες σε όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των παρελάσεων.
Πολύ αυστηρά ήταν τα μέτρα ασφαλείας στο Σύνταγμα, όπου ομάδες διαδηλωτών φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος.

Επεισοδιακές ήταν οι παρελάσεις, στο Περιστέρι, όπου οι μαθητές παρήλασαν με μαύρα ρούχα και περιβραχιόνια, στα Τρίκαλα, όπου χτυπήθηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και σε άλλες πόλεις.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, διαδηλωτές επιτέθηκαν με αυγά κατά των επισήμων,στην Ξάνθη οι μαθητές ενσωματώθηκαν στους διαδηλωτές και παρήλασαν όλοι μαζί, ενώ στην Τρίπολη πλήθος κόσμου ανάγκασε τον υπουργό Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου να αποχωρήσει άρον άρον.


Στη Λάρισα, μαθητής κατά τη διάρκεια της παρέλασης μούντζωσε τους επισήμους,
 ενώ εντύπωση προκάλεσε η κίνηση του Δημάρχου Στυλίδας Απόστολου Γκλέτσου, να κατεβάσει από την εξέδρα τους επισήμους και στη θέση τους να βάλει αντιστασιακούς του 40'.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια