Παραδώσαμε τα κλειδιά της χώρας στους Γερμανούς και ο Γάπ λέει τους θέλουμε συνέχεια κοντά μας.


Τα πρώτα νέα μαθεύτηκαν από το δίδυμο Μέρκελ - Σαρκοζί και στην συνέχεια από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου.

Ο οποίος εκτός από το κούρεμα το οποίο είναι 50% μας ανακοίνωσε ότι ήταν και δικός του διακαής πόθος η επιτροπεία. “Εμένα δεν μου αρέσει κάθε τρεις μήνες να γίνεται αυτό το σόου. Εμείς αυτό....
που θέλουμε είναι να βρίσκονται δίπλα μας  συνέχεια (η τρόικα) και όταν υπάρχει πρόβλημα να το συζητάμε και να βρίσκουμε λύση. Εμείς θα φτιάξουμε την Ελλάδα κανένας άλλος”. Αυτές ήταν οι κουβέντες που συνόψισαν όσα από το μεσημέρι και την ομιλία της στην Βουλή είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

Ότι δηλαδή επειδή δεν μπορούμε μόνοι μας, επι της ουσίας θα παραδώσουμε τα κλειδιά και την λήψη των αποφάσεων στους ελεγκτές της τρόικας και κατ επέκτασιν στην ΕΕ.

Επίσης, παρά τις διαβεβαιώσεις των προηγούμενων μηνών, οι έλληνες πολίτες πληροφορήθηκαν από τον πρωθυπουργό ότι στις αγορές θα βγούμε το 2020, ενώ ο στόχος ήταν το 2012 άντε το 2013.

Με μια πρώτη ματιά τα συν και τα πλην της συμφωνίας: 

ΤΑ ΣΥΝ


- 100 δισ. λιγότερο χρέος στο 120% του ΑΕΠ - δηλαδή βιώσιμο
-  Ενεργοποιείται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
-  Αυξάνεται το πακέτο βοήθειας στα 130 δισ.

ΤA ΠΛΗΝ


- Μόνιμη εποπτεία της τρόικας
- Παρατεταμένη λιτότητα έως το 2020
-  Αποδεκατίζεται πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ


Τελείωσε στις 05:15 το πρωί η πολύωρη συνεδρίαση των ηγετών της ευρωζώνης, με τους Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ  να δηλώνουν μετά από το πέρας της ότι κατέληξαν σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές, για haircut 50% του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους.
 
Συγκεκριμένα, πρώτος βγήκε από τη συνεδρίαση και κατευθύνθηκε στην αίθουσα Τύπου ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος και τόνισε ότι βρέθηκε διαρκής λύση για την ελληνική κρίση, ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την εμπλοκή του ιδιωτικού ρόλου στην ελληνική υπόθεση.
 
Μάλιστα, δήλωσε ότι «αποφεύχθηκε το δράμα μιας ελληνικής χρεοκοπίας», καθώς και ότι θεωρεί πως πλέον ο κόστος θα καθησυχαστεί από τις αποφάσεις που έλαβε η ευρωζώνη.
O Γάλλος πρόεδρος ήταν ο πρώτος που βγήκε από τη σύνοδο. ΦΩΤΟ REUTERS
O Γάλλος πρόεδρος ήταν ο πρώτος που βγήκε από τη σύνοδο. ΦΩΤΟ REUTERS
Σε 400 δισ. δολάρια ΗΠΑ προσδιόρισε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, την οικονομική αξία των αποφάσεων που έλαβε η μαραθώνια, περιπετειώδης Σύνοδος Κορυφής του Eurogroup. Ο ίδιος, χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμες» τις αποφάσεις που κατέστη δυνατόν να ληφθούν, μετά και από τη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδος για εθελοντικό «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50%. Ο ίδιος, ανέφερε, ότι η πολυπλοκότητα των ζητημάτων που συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup και η αναγκαιότητα να υπάρξει συμφωνία, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξει μια μακριά νύχτα διαπραγματεύσεων. «Μπορούμε τώρα να ανακουφιστούμε», πρόσθεσε.
Η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι κάναμε το σωστό για την ευρωζώνη. ΦΩΤΟ REUTERS
Η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι κάναμε το σωστό για την ευρωζώνη. ΦΩΤΟ REUTERS
Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνκγελα Μέρκελ, το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδος, τελικά θα προβλέπει ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδος, με μόνιμη παρουσία ελεγκτών εφαρμογής του προγράμματος. Τη σύνταξη του νέου προγράμματος θα συνδράμει η τελευταία έκθεση της τρόικας, ενώ στόχος είναι η μείωση του χρέους της Ελλάδος στο 120% του ΑΕΠ της μέχρι το 2020, ούτως ώστε η χώρα να καταφέρει να επιστρέψει ρεαλιστικά στις αγορές. Η κα Μέρκελ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Ιταλία δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα περιορισμού του χρέους της στο 113% του ΑΕΠ της.
 
«Αποφασίσαμε να πολλαπλασιάσουμε τους πόρους του EFSF. Αυτός ο τρόπος θα επιτρέψει να τετραπλασιάσουμε ή να πενταπλασιάσουμε τους διαθέσιμους πόρους του ταμείου» (μόχλευση), είπε ο κ.Σαρκοζί. «Θα υπάρξει στενότερη συνεργασία και με το ΔΝΤ σε αυτό το πλαίσιο, για την υλοποίηση των αποφάσεων». Ο κ.Σαρκοζί χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές» τις εξελίξεις, για την αποτροπή της μετάδοσης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανακοινώνουν το κούρεμα του ελληνικου χρέους. ΦΩΤΟ REUTERS
Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανακοινώνουν το κούρεμα του ελληνικου χρέους. ΦΩΤΟ REUTERS
Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ: Στην Ελλάδα μέχρι το 2020 το χρέος θα έχει υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ. Οι συνθήκες από τον Ιούλιο επιδεινώθηκαν, ένα νέο πρόγραμμα 100 ΕΕ-ΔΝΤ δισ. ευρώ θα μπει σε ισχύ μέχρι τέλος του έτους. Ο ιδιωτικός τομέας θα συνεισφέρει 50% του ελληνικού χρέους ή 100 δισ. ευρώ.Πενταπλασιάζονται οι πόροι του ΕΤΧΣ στα 1.000 δισ. ευρώ, μέσω μόχλευσης.

Η σημερινή απόφαση για την Ελλάδα επιτυγχάνει το στόχο να καταστεί διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος, δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
 
Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Ενα νέο πρόγραμμα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια