Αλεξανδρούπολη: Έλληνες και Ρώσοι παρέλασαν μαζί


Λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα ο Ελληνικός και ο Ρωσικός στρατός ενώθηκαν σήμερα και παρέλασαν για πρώτη φορά μαζί, στην ίδια διάταξη, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης στους χιλιάδες κατοίκους της ακριτικής Αλεξανδρούπολης που τους αποθέωσαν.

Οι πεζοναύτες ανήκουν....

στο αποβατικό σκάφος (LST) Tsesar Kunikof, το οποίο έχει δέσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως προπομπός της Ομάδας Μάχης Αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», που όπως...γράφει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, έρχεται στα τέλη Νοεμβρίου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με δύναμη 150 Ρώσων πεζοναυτών και δεκάδες τροχοφόρα ΤΟΜΑ BTR-80 διαφόρων εκδόσεων, μεταξύ των οποίων και στην σπάνια έκδοση SHORAD με βλήματα SA-16, BRDM κλπ, το Tsesar Kunikof, αποτελεί ένα σχετικό σύγχρονο αποβατικό σκάφος.

Το κλίμα στην Αλεξανδρούπολη ήταν τελείως διαφορετικό από τις άλλες πόλεις της Ελλάδας. Μπορεί κι εδώ να μην έλειψαν οι αποδοκιμασίες των κυβερνητικών, αλλά η παρουσία των Ρώσων πεζοναυτών λειτούργησε κατευναστικά και όλοι περίμεναν να δουν την γαλάζια «χιαστί» σημαία του ρωσικού Ναυτικού να παρελαύνει στους δρόμους της πόλης.

Με εντυπωσιακό βηματισμό και τα ΑΚ-74 χιαστί, το τμήμα των Ρώσων πεζοναυτών έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Ανατολή.

Εμφανώς ικανοποιημένος Έλληνας αξιωματικός από την κοινή εμφάνιση Ελλήνων και Ρώσων στρατιωτών, δήλωσε στην απεσταλμένο του defencenet.gr «Πάντα τέτοια να έχουμε, παιδιά!».
Φυσικά δεν λείψανε και οι αγανακτισμένοι πολίτες της Αλεξανδρούπολης που ειρηνικά φώναξαν συνθήματα κατά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. 
"Όχι λέει ο λαός πάρτε την τρόικα και μπρος"
"Λαέ πεινάς γιατί χειροκροτάς"
"Εμπρός λαέ ή τώρα ή ποτέ"
"Ψωμί παιδεία ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το 73"
ήταν τα συνθήματα των αγανακτισμένων, οι οποίοι στο τέλος της παρέλασης πέταξαν και flyers.
Μετά την παρέλαση πραγματοποιήθηκε η τελετή αποκαλυπτηρίων του μνημείου για τους Ρώσους αξιωματικούς και στρατιώτες που πέθαναν στην Αλεξανδρούπολη το 1878 κατά τη διάρκεια του Ρωσωτουρκικού πολέμου.

Κατά την διάρκεια του πολέμου το 9ο Σύνταγμα της 3ης Μεραρχίας στρατοπέδευσε στην περιοχή μας. Μηχανικοί του Συντάγματος με εντολή του Διοικητή τους σχεδίασαν το ρυμοτομικό σχέδιο του τότε χωριού Δεδεαγάτς (σημ. Αλεξανδρούπολη). Τριάντα στρατιώτες του Συντάγματος πέθαναν από τύφο και ενταφιάστηκαν στο τμήμα της οδού Μαυρομιχάλη, μεταξύ των οδών Αίνου και Βιζβίζη.
Στη μνήμη αυτών των στρατιωτών και στην προσφορά τους στον τόπο μας είναι αφιερωμένο το νεόκτιστο μνημείο στην πλατεία του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου, δίπλα στο Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Το πλήρωμα του πλοίου συμμετείχε στο Τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων στρατιωτών ενώ ακολούθησε η τελετή των εγκαινίων του Μνημείου και θα τοποθετηθούν σ’ αυτό τα οστά των Ρώσων στρατιωτών. Σύμφωνα με το τυπικό πραγματοποιήθηκαν κανονιοβολισμοί από το ρωσικό σκάφος και τιμητικές βολές από το ρωσικό άγημα στο μνημείο. 




Κείμενο: defencenet.gr
Φωτογραφίες: e-evros.gr (Αλεξούδης Δημήτρης @ MediaTube)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια