Στον αέρα το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα

Αλλαγές στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα, προωθεί η Γερμανία. Συζητήσεις για μεγαλύτερο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους. Δεν βιάζεται το ΔΝΤ για την εκταμίευση της 6ης δόσης

Δραματικές είναι πλέον οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, καθώς όλα δείχνουν πως το πακέτο στήριξης που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου, οδεύει προς αναθεώρηση.
Η καγκελάριος Μέρκελ μετά από τη συνάντησή....
της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι  η Ευρωζώνη ίσως πρέπει να αναθεωρήσει τις παραδοχές πάνω στις οποίες βασίστηκε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το δεύτερο πακέτο στήριξης.
Η κα Μέρκελ τόνισε ότι η Ελλάδα "πρέπει να έχει ευκαιρία μια να σταθεί στα πόδια της και να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης", ωστόσο κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το κόστος για τον ελληνικό λαό.
Η Γερμανίδα καγκελάριος η οποία την Κυριακή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, δήλωσε ακόμη ότι ελπίζει πως όλα τα κοινοβούλια της ευρωζώνης θα εγκρίνουν την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Τη συζήτηση για την αναθεώρηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου είχε ανοίξει για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έχει δηλώσει ότι εξετάζεται "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, μεγαλύτερο από το 21% που έχει συμφωνηθεί.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά η συμφωνία του Ιουλίου μοιάζει παρελθόν.
ΔΝΤ: "Καμία βιασύνη"
Το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδας θα πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς η κατάσταση της οικονομίας είναι χειρότερη από την αναμενόμενη και ο ρυθμός προώθησης των μεταρρυθμίσεων είναι αργός, είπε την Τετάρτη ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Αντόνιο Μπόρχες.
Η εκτίμηση ότι το ύψος του πακέτου θα είναι 109 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, ήταν βασισμένη σε υποθέσεις που έκτοτε έχουν μεταβληθεί.
Το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει, απαραίτητα, να αναλάβουν μεγαλύτερες ζημίες (σ.σ. από το 21% που προβλέπει το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων), διευκρίνισε.
Ο κ. Μπόρχες πρόσθεσε, σύμφωνα με το Associated Press, ότι δεν υπάρχει βιασύνη για την απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει κάποια μεγάλη λήξη ομολόγων μέχρι τον Δεκέμβριο.
Συμμετοχή υπό προϋποθέσεις
Σε συνέντευξή του στο Reuters ο Αντόνιο Μπόρχες, σημείωσε ότι το ΔΝΤ θα "συμμετάσχει σίγουρα" στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αν η χώρα δείξει ότι είναι πρόθυμη να επιλύσει τα προβλήματα με το χρέος της, συμπλήρωσε.
"Εάν υπάρξει δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα, πράγμα το οποίο περιμένουμε, νομίζω ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οπωσδήποτε, με τον όρο ότι θα παραμείνουμε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι θα μπορέσουν να εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές, ότι το χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο", δήλωσε.
Εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα έχουν θετική κατάληξη, υποστηρίζοντας ότι το νέο ελληνικό πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και στην φερεγγυότητα.
news247

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια