Προς συμφωνια κοντα στο 50%, απομενουν οι εγγυησεις που θα δοθουν


Φαίνεται ότι έκλεισε η συμφωνία για την Ελλάδα για το ελληνικό κούρεμα. Αναμένεται να υπάρξει διαγραφή χρέους σε ποσοστό 48% – προφανώς για λόγους εντυπώσεων είναι χαμηλότερο από το 50%.
Επίσης, θα ανακοινωθεί νέο δάνειο για την Ελλάδα ύψους 130 δισ. ευρώ, περισσότερα δηλαδή από τα 109 δισ. ευρώ του Ιουλίου, που φυσικά θα δοθούν με εμπράγματες εγγυήσεις....

Σε απόλυτους αριθμούς η Ελλάδα θα διαγράψει ένα χρέος γύρω στα 90 με 100 δισ. ευρώ.
Επανέρχεται επίσης δυναμικά το σενάριο του διαφορετικού κουρέματος για ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Αν είναι χαμηλότερο ακόμη και από 40% τότε θα διασωθούν δύο ή και τρεις τράπεζες, δηλαδή η Εθνική και η συμμαχία Alpha – Eurobank. Οι υπόλοιπες θα περάσουν στο κράτος με την έκδοση κοινών κι όχι προνομιούχων μετοχών
Ένα ποσό της τάξης των 30 δισ ευρώ θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να αποκτήσουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9%, και που πρέπει να πετύχουν μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Επίσης, 13 χώρες θα χρειαστούν 106 δισ ευρώ προκειμένου κι αυτές να βρουν κεφαλαιακή επάρκεια 9%.
Στο μεταξύ, πριν από λίγο ο Τσ. Νταλάρα ανακοίνωσε ότι είναι ανοικτός σε διάλογο για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, δηλαδή δεν έχει κλείσει ακόμη τίποτε και όλα είναι ανοικτά.
Αυτό που θα πρέπει να δούμε πάντως είναι οι εγγυήσεις που δόθηκαν, τι περιλαμβάνουν και αν σχετίζονται με τη μόνιμη επιτροπεία. Αν π.χ. υπάρχει σχέδιο για να μπει χέρι στην κρατική περιουσία ώστε να εγγυηθεί η Ελλάδα το νέο δάνειο που θα πάρει, τότε μπαίνει ένα σοβαρό θέμα.
Επίσης, παίζει κι ένα ακόμη σενάριο, αυτό του διαφορετικού κουρέματος ομολόγων για τους επενδυτές του εξωτερικού και του διαφορετικού για τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Δηλαδή οι ξένοι τραπεζίτες, (δηλαδή ο Τζ. Νταλάρα) να συμφωνήσει σε κούρεμα κοντά ή ακριβώς στο 50% με συγκεκριμένες εγγυήσεις και για τους Έλληνες να συμφωνήσουν για κούρεμα στο 30% ώστε να μην καταρρεύσουν.
Υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις για το σενάριο αλλά στις Βρυξέλλες γίνεται χαμός με τα σχέδια που κατατίθενται και απορρίπτονται. Για παράδειγμα ένα άλλο σχέδιο έκανε λόγο για μικτό σύστημα κουρέματος και έκδοσης κουπονιών μακράς διάρκειας. Δηλαδή να υπάρξει ένα ποσοστό διαγραφής και τα υπόλοιπα ομόλογα να κρατηθούν από τους ιδιώτες για 20 ή 30 χρόνια ακόμη έναντι συγκεκριμένου κουπονιού με ευνοϊκό επιτόκιο.
 Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες
Δημοσιογραφικές πληροφορίες της WSJ αναφέρουν στο μεταξύ ότι οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα είχαν φτάσει σε αδιέξοδο επειδή ενώ Μέρκελ – Σαρκοζί ζητούσαν εθελοντική συμμετοχή σε ένα κούρεμα 50-60% των ελληνικών ομολόγων, οι τραπεζίτες απαιτούσαν περισσότερες και πιο αξιόπιστες εγγυήσεις.
Το αγγλικό κείμενο αναφέρει το εξής: “the private creditors have demanded to receive more high-quality collateral in guarantee, the person familiar with the matter said“. Το “high-quality collateral” σημαίνει “εγγυήσεις ΑΑΑ” δηλαδή και ακίνητη περιουσία του δημοσίου;
Η Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρωζώνης επιμένουν ότι το κούρεμα θα πρέπει να είναι εθελοντικό ώστε να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός, το οποίο πολλοί φοβούνται ότι θα έχει ανάλογες επιπτώσεις με εκείνες της Lehman Brothers το 2008.
Το “ατού” των ιδιωτών είναι το εξής: ένας από τους φορείς που θα αξιολογήσει τι συνιστά “πιστωτικό γεγονός” ή πτώχευση, ελέγχεται από ένα κονσόρτσιουμ τραπεζών.
Ωστόσο η Γαλλία έχει προειδοποιήσει τους ιδιώτες πιστωτές ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα γίνει 100% κούρεμα και χρεοκοπία.
http://www.antinews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια