Μας δουλεύουν κανονικά. Μεταξύ των οφειλετών εταιρείες που δεν υπάρχουν όπως το Μινιόν και η Τράπεζα Κρήτης



Διαβάστε τις 6.000 επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο
Ο μεγαλύτερος οφειλέτης είναι ο ΟΣΕ με περισσότερα από 1 δισ ευρώ οφειλές
Οι 6.000 επιχειρήσεις χρωστούν πάνω από 30 δισ ευρώ στο κράτος
Tην περιβόητη μαύρη λίστα με οφειλέτες....
του δημοσίου έδωσε τελικά στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Η λίστα αυτή αφορά στις επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ και για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Το μέτρο προβλέπεται στη νομοθεσία και ενεργοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που φθάνουν τα 41 δισ. ευρώ. 

Το σύνολο των οφειλών που περιλαμβάνονται στον πίνακα ξεπερνά τα € 30 δισ. από τα € 42 δισ. συνολικά των ληξιπροθέσμων οφειλών. Θα ακολουθήσει η ανάρτηση των ληξιπροθέσμων οφειλών φυσικών προσώπων μετά την ολοκλήρωση της υπό εξέλιξη διαδικασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την επιτάχυνση της οποίας έχει ζητήσει το Υπουργείο Οικονομικών. 
Μεταξύ των 6.000 επιχειρήσεων που έχουν συνολικά χρέη προς το δημόσιο περισσότερα από 30 δισ. ευρώ, βρίσκονται μεταξύ άλλων: Ο ΟΣΕ με χρέη 1,262 δισ. ευρώ που φιγουράρει πρώτος στον κατάλογο ως το μεγαλύτερος οφειλέτης, ενώ ακολουθούν στις πρώτες θέσεις ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών με 163,5 εκατ. ευρώ, αλλά και η Ολυμπιακή Αεροπορία με 152 εκατ. ευρώ. Ακόμη τα ναυπηγεία Νεώριον Σύρου έχουν οφειλές 146,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ΠΑΕ ΑΕΚ χρωστά 103,2 εκατ ευρώ. Η πτωχευμένη εταιρεία Γραμμή ΑΕ εμφανίζεται στη λίστα με χρέη 77,9 εκατ ευρώ. Η Λάρκο μεταλλευτική έχει χρέη 70,7 εκατ ευρώ, η Artisti Italiani 62,9 εκατ. ευρώ και η ΚΑΕ ΠΑΟΚ 68,4 εκατ. ευρώ.


Η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ Γενικών Ασφαλειών, που πτώχευσε, έχει οφειλές 38,5 εκατ. ευρώ, το Νέο Κανάλι Ραδιοτηλεοπτική - που επίσης έχει πτωχεύσει - εμφανίζεται με οφειλές 38,48 εκατ. ευρώ όπως και το Μινιόν με χρέη 22,32 εκατ ευρώ και η Πειραϊκή Πατραϊκή με οφειλές 20,6 εκατ ευρώ. Ο Πανιώνιος έχει χρέη 21,8 εκατ ευρώ, η Εξπρές Σέρβις 19,3 εκατ. ευρώ, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας 18,7 εκατ. ευρώ ενώ η ΠΑΕ Αθηναϊκός 15,9 εκατ. ευρώ.


Οι Αφοί Μιμίκου Κοτόπουλα έχει οφειλές 22,6 εκατ ευρώ, η Άρης Καλαθοσφαιρική ΑΕ 21,2 εκατ. ευρώ. Η Θεμελιοδομή Ανώνυμη Τεχνική Εταιρία ( που επίσης έχει πτωχεύσει) εμφανίζεται με οφειλές 20,45 εκατ. ευρώ ενώ στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η ΑΚΡΟΝ ΙΛΙΟΝ ΚΡΥΣΤΑΛ με χρέη 19,9 εκατ. ευρώ. Η Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ έχει οφειλές 13,74 εκατ. ευρώ και η ΑΕΛ (Λάρισα) χρωστάει 6,7 εκατ. ευρώ. 


Ωστόσο, πολλές από αυτές οι εταιρείες έχουν ήδη κλείσει, όπως για παράδειγμα το γνωστό πολυκατάστημα Minion και αυτό προκαλεί πολλά ερωτήματα. Μάλιστα, ως οφειλέτης βρίσκεται και η Τράπεζα Κρήτης του Κοσκωτά και τέτοιου είδους εταιρείες προκαλούν μιας και ουδείς γνωρίζει πόσο πιθανόν είναι να εισπραχθούν τα ποσά αυτά από τέτοιες εταιρείες.


 Η κυβέρνηση λοιπόν πέρα από τη δημοσίευση των ονομάτων θα πρέπει να αναφέρει και πόσα από όλα αυτά τα ληξιπρόσθεσμα χρέη μπορούν να εισπραχθούν από το κράτος έτσι ώστε να μην αποτελεί απλά ένα επικοινωνιακό τρικ, αλλά μία πράξη ουσίας που θα αποφορτίσει επιτέλους το δημόσιο χρέος.
Δείτε όλη τη λίστα με τους 6.000 μεγαλοοφειλέτες

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια