Τέλος και στις αποδείξεις από σούπερ μάρκετ


Μίκα Κοντορούση
Κατάργηση της αναγνώρισης των αποδείξεων από τα σούπερ μάρκετ ή μείωση του ποσοστού στο 50% και αύξηση του ποσοστού αναγνώρισης για τις αποδείξεις από κλάδους όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή εξετάζει το ΥΠΟΙΚ
Εισηγήσεις για....
αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα πάρει το δρόμο για την βουλή μέσα στον Οκτώβριο, σε μία προσπάθεια να τονωθεί το κίνημα των αποδείξεων που εκτιμάται ότι θα εξασθενήσει μετά την κατάργηση του μπόνους.
Όπως επισημαίνουν τόσο από το υπουργείο όσο και από την αγορά, δεν είναι σωστό να έχουν την ίδια αξία οι αποδείξεις από καταστήματα όπως τα σούπερ μάρκετ που τις εκδίδουν ακόμα και για μικροποσά, με τις αποδείξεις από κλάδους που πρωταγωνιστούν σε φαινόμενα φοροδιαφυγής, κυρίως στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών (γιατροί, ηλεκτρολόγοι, συνεργεία κ.ά.).
Υπενθυμίζεται ότι για να αναγνωρισθεί το -νέο- αφορολόγητο όριο των 8.000 ευρώ, οι πολίτες θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις ίσες με το 25% του εισοδήματος τους. Δηλαδή, μισθωτός με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει να συλλέξει αποδείξεις αξίας 5.000 ευρώ.
Στο τραπέζι είναι τα εξής σενάρια:
* Κατάργηση της αναγνώρισης των αποδείξεων από τα σούπερ μάρκετ ή μείωση του ποσοστού στο 50%, δηλαδή για αγορές αξίας 100 ευρώ να αναγνωρίζονται τα 50.
Αυτό το μέτρο, αν προχωρήσει, εκτιμάται ότι θα πλήξει κυρίως τους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για την αγορά τροφίμων και δεν θα μπορούν να καλύψουν το αφορολόγητο όριο.
* Αύξηση του ποσοστού αναγνώρισης για τις αποδείξεις από κλάδους όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή. Ενδεχομένως, το ποσοστό αυτό να αυξάνεται μέχρι και το 200% (δηλαδή αποδείξεις 100 ευρώ να υπολογίζονται για 200), εφόσον το υπουργείο αποφασίσει την πλήρη κατάργηση για τα σούπερ μάρκετ.
πηγή

Share on Google Plus

About THE FUN BANK

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...