Τώρα κατάλαβαν ότι δεν είναι συνταγματική η εφεδρεία, και φτιάχνουν επιτροπή.

Καλά μιλάμε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τη μπάλα. Τόσο καιρό φωνάζουν για απολύσεις για εφεδρείες και τελικά τώρα θα κοιτάξουν αν είναι συνταγματικό. Ο Μπένι ο μεγάλος συνταγματολόγος δεν το είχε καταλάβει ; Σκέτο πανηγύρι είσαστε, παιδική χαρά έχετε καταντήσει την Ελλάδα....  Η τρόικα είναι εδώ και πιέζει. Εδώ και εβδομάδες συζητάμε τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η εργασιακή εφεδρεία. Σενάρια, αλλά και δηλώσεις υπουργών. Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι εδώ και καιρό αδειάζουν τα γραφεία τους. Αλλοι φεύγουν όπως όπως για να βγουν στην σύνταξη. Ολα αυτά μάταια. Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο ένας από τους αρμόδιους υπουργούς, έγκριτος συναγματολόγος ανακάλυψε συνταγματικά κωλύματα. 

Η εφεδρεία ήταν να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο που είναι σε εξέλιξη. Το βράδυ της Τετάρτης βγήκε από τη  ημερήσια διάταξη. Το πρωί όμως ξαναμπήκε. Θα το συζητήσουν, αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις, έλεγαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Και λίγο πριν τις 13.00 το μεσημέρι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός με κάθε επισημότητα έδωσε εντολή να συσταθεί διυπουργική επιτροπή η οποία θα αποφασίσει όπως είπε σε χρόνο dt για την εφεδρεία... Τι σημαίνει σε χρόνο dt; Σημαίνει οτι έως την Κυριακή η επιτροπή αυτή θα πρέπει να έχει λάβει οριστικές αποφάσεις οι οποίες και θα παρουσιαστούν σε νέο υπουργικό που θα γίνει το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Τότε, στην συνεδρίαση του υπουργικού θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Το αλαλούμ όμως συνεχίζεται και κάποιοι εξακολουθούν να διοχετεύουν σενάρια

Αυτή τη φορά είναι τρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι υπουργοί το τελευταίο διάστημα είχαν καταρτίσει τρία σχέδια αποχώρησης των δημοσίων υπαλλήλων του ευρύτερου και του στενού δημόσιου τομέα.

Το πρώτο σχέδιο (το μαλακό) προέβλεπε την ομαλή αποχώρηση δημοσίων υπαλλήλων και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα περιελάμβανε το στενό δημόσιο τομέα.
Το δεύτερο σχέδιο προέβλεπε μία πιο «σκληρή» αποχώρηση και το τρίτο σχέδιο ήταν απευθείας απολύσεις.

Ο Ε. Βενιζέλος ετοιμάζεται να ζητήσει από την τρόικα νέα προθεσμία για να παρουσιάσει τα αποτελέσματα καθώς είναι αδύνατο για την κυβέρνηση να παρουσιάσει λίστες με το 10% των υπαλλήλων που βγαίνουν σε εφεδρεία.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι οι περισσότεροι οργανισμοί δεν έχουν στείλει λίστες ή καθόλου στοιχεία. Τα επιτελεία των υπουργείων συνειδητοποιούν ότι οι οργανικές θέσεις στο Δημόσιο είναι τόσο πολλές που είναι αδύνατο να φύγει το 1/10ο.

Υπάρχει μεγάλο συνταγματικό πρόβλημα
Παράλληλα, εάν προκριθούν προς εφεδρεία άνθρωποι κοντά στη σύνταξη, τότε το γεγονός ότι μετά από 1-2 χρόνια αυτοί θα βγουν τελικά στη σύνταξη, έστω με μειωμένες αποδοχές, το δημόσιο θα χρειαστεί μεγάλα ποσά για εφάπαξ αλλά και τη συνταξιοδότησή τους, ποσά που ουσιαστικά οδηγούν στο ότι δεν είναι συμφέρον το μέτρο καθώς θα κοστίσει πολύ περισσότερο απ' τα μερικές δεκάδες εκατομμύρια που βραχυπρόθεσμα θα εξοικονομήσει.

Ένα τρίτο κόλλημα είναι ο ίδιος ο νόμος της κυβέρνησης που επιτρέπει σε όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης να μπορεί να παραμείνουν ακόμη και πλέον της 35ετίας στην εργασία και έτσι κανείς δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να βγουν σε εργασιακή εφεδρεία.

Κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή ποιο θα μπορούσε να είναι αυτό το κριτήριο, και αυτό που συζητείται πλέον είναι η ανάγκη να επιταχυνθεί το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών και η κατάργηση οργανικών θέσεων, αυτό όμως θα πάρει καιρό και σίγουρα δεν θα ικανοποιήσει την απαίτηση της τρόικας για 30.000 άτομα μέχρι τα τέλη του 2011. 
Share on Google Plus

About THE FUN BANK

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...