Αφού τους δώσαμε ότι μας ζήτησαν επιστρέφει στην Αθήνα η τρόικα


Θέλουν "Γη και Υδωρ" για να μας σώσουν.  Το μήνυμα στην Αθήνα ήταν σαφές: δεν κάνουμε καμία έκπτωση, πάρτε τώρα όλα τα μέτρα. Προφανώς η απάντηση της Αθήνας ήταν “ναι σε όλα” και έτσι ώρες πριν την τηλεδιάσκεψη του Γ. Παπανδρέου με τον “ευρωάξονα” Μέρκελ-Σαρκοζί  η επίθεση “συμπάθειας” συνεχίζεται.


Από νωρίς το πρωί η Γαλλία....
καλλιεργεί κλίμα στήριξης της Ελλάδας. Ξεκίνησε με τον Γάλλο υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων Ζαν Λεονετί o οποίος δήλωσε ότι "δεν θα υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας, ούτε έξοδος από την ευρωζώνη”.


Οι γάλλοι δεν έμειναν εκεί. Η στήριξη ήρθε από πολύ ψηλά. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ενώπιον της κυβέρνησής τους είπαν οτι η Γαλλία είναι αποφασισμένη "να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σωθεί η Ελλάδα".
'Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές: "Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός επανέλαβαν με μια φωνή την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σωθεί η Ελλάδα".


Θα αναρωτηθεί κανείς: Έτσι ξαφνικά η Γαλλία βγαίνει μπροστά και στηρίζει την Ελλάδα; Η απάντηση είναι πως ΟΧΙ.  


Η κα Πεκρές αφού είπε τα καλά λόγια έδωσε και την είδηση: 


"Η Γαλλία", είπε η εκπρόσωπος, "θα ζητήσει εγγυήσεις από την Ελλάδα σήμερα στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ότι θα ανταποκριθεί στους στόχους για το έλλειμμα που έχουν οριστεί ως προϋπόθεση για την επέκταση του σχεδίου στήριξης".


Διευκρίνησε οτι το Παρίσι ΔΕΝ θα εκδώσει ανακοίνωση ούτε θα υπάρξει ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά την τηλεδιάσκεψη που θα έχουν στις 19.50 (ώρα Ελλάδας) με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την κρίση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.


"Υπάρχει από τη μια πλευρά η δέσμευση των δανειστών, η οποία πρέπει να οριστικοποιηθεί (...) και η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνηση και του ελληνικού κοινοβουλίου να εφαρμόσουν μια σειρά από μέτρα", δήλωσε η Πεκρές. "Αυτό είναι το αντικείμενο των σημερινών συζητήσεων".


Τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης εξακολουθούν να προωθούν τροπολογίες στους προϋπολογισμούς που χρειάζονται βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις 21 Ιουλίου για ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αλλά η Πεκρές υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτό που της αναλογεί.


"Αυτό το σχέδιο έχει επικυρωθεί από το ΔΝΤ", δήλωσε. "Είναι ένα αξιόπιστο σχέδιο για να επανέλθει η Ελλάδα στο σωστό δρόμο. Θέλουμε μια εγγύηση ότι το σχέδιο για την ανάκαμψη που ανακοινώθηκε θα τεθεί σε εφαρμογή".


Εκτός από τους γάλλους, ο Ζ.Μ. Μπαρόζο έστειλε σαφές μήνυμα ότι “η Κομισιόν θα παρουσιάσει σύντομα προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγων” εννοώντας ότι η επιχείρηση διάσωσης έχει δρομολογηθεί και σχεδόν ταυτόχρονα απ' την άλλη πλευρά του Ατλαντικού το μήνυμα από το ΔΝΤ είναι πλέον ξεκάθαρο “εάν δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις δεν θα επέστρεφε η τρόικα”.


Δηλαδή η Αθήνα είχε λειάνει το έδαφος. Είχε δώσει όλες τις εγγυήσεις. Ποιες είναι αυτές;


Μονάχα μέσα στον Οκτώβριο βάσει των ανακοινώσεων των τελευταίων ημερών έρχεται το ενιαίο μισθολόγιο με περικοπές ως και 40%.


Ταυτόχρονα και πριν προλάβουμε να μιλήσουμε για 3.500 υπαλλήλους προς εφεδρεία ανακοινώνεται ότι εντός του Οκτωβρίου στο μικροσκόπιο μπαίνουν άλλοι τουλάχιστον 27.000 υπάλληλοι των Δήμων.


Ακολουθούν άμεσα τα “κλειστά” επαγγέλματα με χαρακτηριστικότερο όλων αυτό των φορτηγών που αφού “άνοιξε” άνοιξε πριν ένα χρόνο ... ξαναανοίγει τώρα με τα ταξί.


Μέσα στο Οκτώβριο έρχονται και οι πρώτες πωλήσεις λιγνιτικών μονάδων (2-3) στη Φλώρινα αλλά και ιδιωτικοποιήσεις ή μακροχρόνιες μισθώσεις άλλων όπως μετά η απελευθέρωση της ενέργειας στη χώρα μας


Παράλληλα σχηματοποιούνται και τα μέτρα της τάξης των 6,5 δισ. που πρέπει να ληφθούν και αυτά δεν περιλαμβάνονται στις έως τώρα ανακοινώσεις.


Θα παρθούν λοιπόν και νέα μέτρα. Η απάντηση είναι ναι και μάλιστα υπό αυστηρή επιτήρηση. Αυτό ακριβώς είπε ο Όλι Ρεν στο Ευρωκοινοβούλιο αναφερόμενος στο χαρτί των ευρωομόλγων που θα χρησιμοποιηθεί για τη σωτηρία της Ελλάδας: “τα ευρωομόλογα, όποια μορφή και αν έχουν, θα πρέπει να συνοδεύονται από ενισχυμένη δημοσιονομική επιτήρηση”.


Κάπως έτσι όλα δείχνουν ότι στην Κυβερνητική επιτροπή μάλλον θα σχηματοποιηθεί το επόμενο πακέτο μέτρων και στη συνέχεια θα ανακοινωθουν από τον Γ. Παπανδρέου κατά την απογευματινή τηλεδιάσκεψη με Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί. (Διαβάστε την είδηση)


Θα τους μιλήσει μόνος του


Η τηλεδιάσκεψη μπορεί να γίνει και απλή τηλεφωνική σύσκεψη αφού μέχρι και την τελευταία στιγμή υπάρχει φόβος για τεχνικά προβλήματα. Ο κ.Παπανδρέου την ώρα που θα εξηγεί στους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας όλα όσα έχουν αποφασισθεί από την ελληνική κυβέρνηση, θα είναι μόνος του χωρίς κανέναν υπουργό στο πλευρό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλληνας πρωθυπουργός θα αναλύσει σε Μέρκελ και Σαρκοζί 


- τις αποφάσεις των 2 τελευταίων υπουργικών
- θα διαβεβαιώσει οτι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές
και θα ζητήσει την ταχύτερη εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου


newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια