Χαμός σήμερα με τον αυξημένο Φ.Π.Α. στα μαγαζιά.



Τρελή σύγχυση στην αγορά δημιουργεί η μετάταξη του ΦΠΑ 
Ενδεικτικά: Σουβλάκι στο μαγαζί πάει στον υψηλό ΦΠΑ, στο δρόμο στον χαμηλό, delivery πάλι στον υψηλό
Ερωτήματα για "στάση πληρωμών": Θα εισπράτουν φόρο που δεν τους ανήκει και δεν θα τον αποδίδουν;

Απειλές καταστηματαρχών να αφήσουν τη ΔΕΘ χωρίς φαγητό 
 Το απόλυτο αλαλούμ στην πρεμιέρα μετάταξης των προϊόντων εστίασης στον υψηλό ΦΠΑ. Θολό το τοπίο καθώς η μετάταξη δημιουργεί ομοειδή προϊόντα που θα τρέχουν με δύο ταχύτητες τιμών, προκαλώντας πονοκέφαλο στους εμπόρους.


Ερωτήματα προκαλεί ωστόσο και ο τρόπος που αντιδρούν οι ίδιοι με τη "στάση πληρωμών", αφού ο ΦΠΑ είναι φόρος που ο πελάτης αποδίδει στο κράτος και όχι στους ίδιους, άρα μπαίνει το θέμα με τί δικαίωμα θα τον παρακρατήσουν.


Στο αυξημένο ΦΠΑ 23% μετατάσσονται όλα τα - πρώην φτηνά - προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, από όπου το κράτος υπολογίζει να εισπράξει πολλά, όπως το παραδιασιακό σουβλάκι, η δημοφιλης πίτσα, οι ευρείας κατανάλωσης τυρόπιτες και άλλες σφολιάτες, τα αναψυκτικα, οι χυμοί και φυσικά το... καφεδάκι.. Μόνο το εμφιαλωμένο νερό παραμένει σε χαμηλό συντελεστή. 
Στο μεταξύ, επικρατεί σύγχυση με το τί ισχύει και για τους εμπόρους. Ενδεικτικά αν πάρουμε ένα σουβλάκι και το φάμε στο δρόμο θα πληρώσουμε χαμηλό ΦΠΑ. Αν το πάρουμε και το φάμε στο εστιατόριο πληρώνουμε τον υψηλό. Αν μας το φέρει delivery στο σπίτι όμως πληρώνουμε και πάλι τον ακριβό συντελεστή. Πλήρης σύγχυση δηλαδή.


Το ίδιο και με τα γλυκά. Αν τα φάμε στο ζαχαροπλαστείο πάει 23% ο ΦΠΑ. Αν τα φάμε σπίτι στον χαμηλό.


Από την άλλη πλευρά αλαλούμ επκρατεί και στο μέτωπο των εστιατόρων, καθώς θέλουν να κάνουν "στάση πληρωμών" με ξένα λεφτά. Δηλαδή ο καταναλωτής θα πληρώνει κανονικά τον αυξημένο ΦΠΑ που δια του νόμου θα πρέπει να περάσει στις αποδείξεις ωστόσο ο μαγαζάτορας δεν θα τον αποδίδει στο κράτος. Το ερώτημα είναι που θα πηγαίνουν αυτά τα λεφτά, καθώς αν εισπράτονται μπαίνει θέμα ανήθικης πρακτικής.


Οι εστιάτορες εμφανίζονται διχασμένοι ως προς τις αντιδράσεις. Άλλοι υποστηρίζουν τη στάση πληρωμών, ενώ άλλοι - πιο ψύχραιμοι - ψάχνουν τρόπους πιο αποτελεσματικής αντίδρασης, σε ένα μέτρο που ομολογουμένως θα τους κόψει τα πόδια.


Όπως δήλωσε στο Newsit η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Νίκη Κωνσταντίνου " η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% θα οδηγήσει σε αφανισμό τους περισσότερους επιχειρηματίες. Ήδη φυτοζωούν οι επιχειρήσεις καθώς έχει μειωθεί η πελατεία και με τον αντικαπνιστικό νόμο και γενικότερα οι Έλληνες δεν έχουν χρήματα. Παρ' όλα αυτά σε καμία περίπτωση η στάση πληρωμών των φόρων προς το Δημόσιο δεν είναι μέτρο αντιμετώπισης. 


Αυτο είναι μια μή σοβαρή πρόταση άλλων συναδέλφων μας. Για παράδειγμα η άρνηση απόδοσης φορολογικής ενημερότητας δεν ξέρω τι προβλήματα θα δημιουργήσει. Δε θέλουμε να επικρατήσει πανικός, ούτε αλαλούμ. Οι κινήσεις οι δικές μας είναι δύο. Πρώτον μελετάται απο τους δικηγόρους μας εάν υπάρχει αντισυνταγματική δομή πάνω στην εγκύκλιο ώστε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεύτερον σχεδιάζουμε να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας και να βγούμε στους δρόμους κυρίως τις μέρες της ΔΕΘ, να ασκηθεί μια πίεση από την πλευρά μας".
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια