ΗΜΑΡΤΟΝ! Ξέφυγε στο 8,8% το έλλειμμα - Απειλή για νέα μέτρα!



Κίτρινη κάρτα βγάζει η τρόικα στην κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνει ότι το έλλειμμα για το 2011 θα ξεπεράσει κατά τουλάχιστον 1% τον στόχο, καθώς τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί δεν εφαρμόστηκαν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ, η τρόικα θεωρεί ότι ίσως πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα της....
τάξης του 0,5% του ΑΕΠ ή 1,2 δισ. ευρώ, αν δεν εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα, χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να επιδεικνύει μεγάλη επιτυχία.


Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι ελεγκτές διαμηνύουν στην Αθήνα πως το έλλειμμα θα εκτοξευθεί ως 8,8% του ΑΕΠ με στόχο το 7,6%. Οι τροικανοί δέχονται ότι ένα μέρος οφείλεται στην ύφεση και συγκεκριμένα το 0,5% ωστόσο για το υπόλοιπο που έχει ξεφύγει ζητούν να ληφθούν μέτρα και να τρέξουν πιο γρήγορα τα ήδη υφιστάμενα.


Η τροίκα έδωσε έμφαση στην καθυστέρηση είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αν αυτό διορθωθεί ίσως δεν χρειαστούν νέα μέτρα ή ίσως χρειαστούν λιγότερα. Στις καθυστερήσεις τόνιζαν ιδιαίτερα αυτή των δικαστικών αποφάσεων για φορολογικά θέματα.


Όλα αυτά βαραίνουν πολύ στην αξιολόγηση, ώστε να τρέξει και η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου για επιμήκυνση, χαμηλότερο επιτόκιο και δεύτερο δάνειο.


Στο κλίμα αυτό βρίσκεται και η ΕΕ, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να διαμηνύει την "ύψιστη" σημασία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από τη χώρα μας. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.


Στο μεταξύ, φόβο και τρόμο προκαλεί η εκτίμηση του νεοσυσταθέντος Γραφείου Προϋπολογισμού, πως ακόμη και αν εφαρμοστεί πλήρως το Μεσοπρόθεσμο, πάλι δεν πιάνουμε τους στοχους για έλλειμμα και χρέος.


"Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα υπερβεί τις προβλέψεις ακόμη και με την υπόθεση ότι το σύνολο των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου (και αφορούν τον ΚΠ) καθώς και κάποια μέτρα που ελήφθησαν αργότερα, θα υλοποιηθούν εγκαίρως και στο ακέραιο ως το τέλος του έτους" αναφέρει η σχετική έκθεση.


Σήμερα η δεύτερη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου με την τρόικα, με ασφυκτικές πιέσεις. Η χθεσινή ξεκίνησε το απόγευμα και έληξε γύρω στις δέκα το βράδυ.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια