H κυβέρνηση Εξετάζει το ενδεχόμενο αποπληρωμής του χρέους και εξόδου από την Ευρωζώνη


Κορυφαία αμερικανική εταιρεία, με εξειδίκευση στις χρηματοοικονομικές υποθέσεις, απασχολεί εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση. Εξετάζεται το ενδεχόμενο αποπληρωμής του χρέους και εξόδου από την Ευρωζώνη

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό....
δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας", στις 27 Ιουλίου, στα "ψιλά γράμματα" κυβερνητικής ανακοίνωσης με αφορμή την ανάθεση του ρόλου χρηματοοικονομικών συμβούλων για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων στις τράπεζες ΒΝΡ Paribas, Deutsche Bank και HSBC, αναφερόταν και η συνεργασία με τη νεοϋορκέζικη εταιρεία "Cleary Gottlieb" (πλήρες όνομα "Cleary, Gottlieb, Steen and Hamilton LLP") ως διεθνούς νομικού συμβούλου, σε σχέση με την εφαρμογή του PSI.
Ωστόσο, η πρόσληψη της εν λόγω εταιρείας, που εδραιώθηκε μέσω της ανάμειξής της στις αναδιαρθρώσεις χρέους της Ουρουγουάης, της Αργεντινής και της Ισλανδίας, έγινε με άλλο σκοπό.
Επικεφαλής της ομάδας εργασίας στην Ελλάδα, ο δικηγόρος Λι Μπούχαϊτ, ο οποίος εκπροσώπησε τις κυβερνήσεις της Ισλανδίας και της Αργεντινής κατά τις διαπραγματεύσεις τους με τους πιστωτές τους και ο οποίος με δύο μελέτες του (η πρώτη εκ των οποίων δημοσιεύτηκε αρχές του 2010), είχε ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα, πριν την πρόσληψη της εταιρείας.
Σημειώνεται δε, πως και οι δύο μελέτες, εξετάζουν το νομικό καθεστώς των ελληνικών ομολόγων και τις εναλλακτικές της Ελλάδας, με την ολική αναδιάρθρωση χρέους μεταξύ αυτών.
Στις 3 Φεβρουαρίου πάντως, η εταιρεία οργάνωσε συνέδριο στη Ρώμη, κεκλεισμένων των θυρών, με αντικείμενο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Εισήγηση που παρουσιάστηκε στο συνέδριο (και συζητήθηκε κατ' επέκταση) με τίτλο "Φεύγοντας από την Ευρωζώνη", ανέφερε τη νομική δυσκολία εξόδου από την Ευρωζώνη, λόγω των διατάξεων των συνθηκών του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας.
Το "παράθυρο" της εθελοντικής αποχώρησης
Το άρθρο 50 της συνθήκης του Μάαστριχτ, το οποίο αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη που έγινε στη Λισαβόνα, επιτρέπει σε χώρα να αποχωρήσει από την ΕΕ, "ανάλογα με τις συνταγματικές διατάξεις του κράτους-μέλους".
"Συνεπώς, υπάρχει μηχανισμός εξόδου που περιλαμβάνει την ΕΕ και την Ευρωζώνη", αλλά "δεν υφίσταται διαδικασία υπό την οποία κράτος-μέλος να μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη αλλά να παραμείνει στην ΕΕ", ανέφερε η εισήγηση.
Ακόμη, στην εισήγηση σημειώθηκε, ότι ενδεχομένως υπό άλλο άρθρο της συνθήκης του Μάαστριχτ, το απερχόμενο κράτος να μπορεί να κάνει αίτηση για να ξαναμπεί στην ΕΕ, έχοντας αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και μάλιστα άμεσα.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, σε κανένα σημείο της εισήγησης δεν έγινε σαφής αναφορά στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπενθυμίζουμε, πως η Ελλάδα ήταν ούτως ή άλλως το αντικείμενο της "μυστικής" συνεδρίασης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια