Τα Σκόπια... go bananas


Ωραίο άρθρο του Μάκη Πολάτου στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Δεν σημαίνει ότι τα Σκόπια γίνονται μπανανία. Αν και δεν είμαι πολύ σίγουρος γι' αυτό. Σημαίνει ότι οι Σκοπιανοί τρελαίνονται. Χάνουν τα λογικά τους. Παλαβώνουν και σε λίγο θα είναι για δέσιμο.

Αφού πρώτα αποφάσισαν ότι θα ....


γεμίσουν τη χώρα τους με αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τώρα σκέφτονται ότι θα είναι καλή ιδέα να τον αγιοποιήσουν. Για τους Σκοπιανούς που δεν έχουν ιστορία η προσπάθεια να κατασκευάσουν κρατική υπόσταση είναι ο υπέρτατος αγών. Θεωρούν λοιπόν ότι αν φτιάξουν ένα μεγαλοπρεπές άγαλμα του Ελληνα στρατηλάτη θα καταστούν κι αυτοί αυτομάτως απόγονοί του. Εικοσιτρία μέτρα είναι το άγαλμα που έβαλαν στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Πρέπει να σας πω ότι με χάλασε λίγο η τσιγκουνιά των Τούρκων που αποφάσισαν να δωρήσουν κι αυτοί ένα άγαλμα του Έλληνα βασιλιά με ύψος μόλις 1,5 μέτρο. Κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι πρόκειται για μυθεύματα ακραίων αντισκοπιανών. Κι όμως. Το άγαλμα του Μεγαλέξανδρου που θα μπει στο αεροδρόμιο "Μέγας Αλέξανδρος" των Σκοπίων είναι δώρο της τουρκικής εταιρείας TAV που διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο αερολιμένα της ΠουΓουΔουμίας.

Ο αγών του Νίκου Γκρούεφσκι είναι να πείσει όλη την οικουμένη ότι ο Μεγαλέξανδρος ήταν από τα Σκόπια. Και γι' αυτό προγραμματίζει εκδηλώσεις για την 8η Σεπτεμβρίου οπότε συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ανεξαρτησία της χώρας του. Αυτός, στην τρέλα που τον δέρνει, είναι ικανός να ανακοινώσει και την μετονομασία των Σκοπίων σε Αλεξανδρούπολη. Πρέπει όμως, αν θέλει να είναι συνεπής με την τρελάρα και την παραφροσύνη του να ξαναβαφτίσει τα Σκόπια "Αλεξανδρούπολη η μεγάλη". Ξέρετε, για να είναι συμβατή η πόλη του με το μεγαλείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που τόσο πολύ φαντασιώνεται ότι του ανήκει (το... μεγαλείο εννοώ).

Δεν ξέρω γιατί γίνονται όλα αυτά. Δεν ξέρω αν μας ειρωνεύεται ο Γκρούεφσκι επειδή ποτέ δεν συμφιλιώθηκε με την ελληνική καταγωγή του. Δεν μπορώ όμως να τον ακούω να δηλώνει ότι θέλει λύση του προβλήματος της ονομασίας. Και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπει στη διαδικασία να ξανακουβεντιάσει το παραμικρό με τον κυρ Νίκο (Γκρούεφσκι) αν προηγουμένως ο τρελάρας δεν αποκαθηλώσει τα αγάλματα του Μεγαλέξανδρου. Ή έστω να βάλει την επιγραφή Μεγάλος Αλέξανδρος, ο Έλληνας στρατηλάτης. Διότι τα μισόλογα του Νίκου Γκρούεφσκι ότι δήθεν θέλει λύση είναι μπούρδες.

Ισως όλα αυτά συμβαίνουν επειδή οι Σκοπιανοί κάνουν πολύ παρέα με τους Τούρκους. Κι όταν τακιμιάζεις με τους Τούρκους, που έχουν γεμίσει τη χώρα τους με φωτογραφίες, πορτραίτα και αγάλματα του Μουσταφά Κεμάλ, τι να περιμένει κανείς από τους τρελούτσικους Σκοπιανούς;

Λέτε να έχει δίκιο ο Ανθιμος; Λέτε η σωστή στάση να είναι να ισοπεδώσουμε ό,τι το Σκοπιανό προσπαθεί να μεταμορφωθεί σε ελληνικό; Όλη αυτή η ιστορία στα Σκόπια δεν μπορεί πια να χαρακτηριστεί ως η μεγαλομανία του εθνικιστή πρωθυπουργού της ΠουΓουΔουμίας, αλλά ως κανονική υστερία. Και ώρες - ώρες νομίζω ότι η λύση δεν μπορεί να έρθει από τη συνεχή και στερεότυπη έκφραση της ελληνικής βούλησης για επίλυση του Σκοπιανού με πολιτικά μέσα.

http://taxalia.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια