Νέες άδειες για μπαρ στην Αθήνα


Η προσφυγή από καταστηματάρχες ακύρωσε την απόφαση Καμίνη
Παράνομες έκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής («κρατική Περιφέρεια») τις αποφάσεις με τις οποίες ο Δήμος Αθηναίων προσπαθούσε, υποτίθεται, να βάλει μια τάξη στα κέντρα αναψυχής (μπαρ, καφέ κ.λπ.), απαγορεύοντας την ίδρυση νέων καταστημάτων σε περιοχές όπου υπάρχει κορεσμός και έντονες διαμαρτυρίες από τους περιοίκους.
Το θέμα απασχόλησε....
το δημοτικό συμβούλιο αλλά και την παράταξη Καμίνη σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, προκαλώντας μάλιστα και έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό της. Μάλιστα, όταν στις αρχές Μαΐου συζητήθηκε το θέμα στην «κλειστή» Εκτελεστική Επιτροπή με το δήμαρχο και τους δέκα δικούς του αντιδημάρχους, ο Γ. Καμίνης κατάφερε να περάσει με το ζόρι και με διαφορά μίας ψήφου (της δικής του) το σχέδιο για αναστολή χορήγησης νέων αδειών. Απέναντι στο δήμαρχο είχε σταθεί τότε ο αντιδήμαρχος Τ. Αβραντίνης (προερχόμενος από το κόμμα του Στ. Μάνου), που πρέσβευε ότι δεν πρέπει να στραγγαλίζεται η επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο κ. Αβραντίνης είναι και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία καλείται σήμερα να αποφασίσει εάν θα ασκηθεί προσφυγή κατά των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ ο ίδιος μας δήλωσε ότι θα ψηφίσει θετικά.
Υπενθυμίζεται ότι από την περίοδο Κακλαμάνη ίσχυε μια απόφαση αναστολής χορήγησης αδειών σε καταστήματα σε συγκεκριμένα σημεία στις περιοχές Κολωνάκι, Γκάζι, Θησείο και Παγκράτι. Η περίοδος ισχύος εκείνης της απόφασης κόντευε τότε να λήξει και το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο στις 21 Φεβρουαρίου 2011, στην επεισοδιακή συνεδρίαση που ασχολήθηκε με τους απεργούς πείνας της «Υπατίας» και κατέληξε στην υποβολή παραιτήσεων από τρεις αντιδημάρχους (Αναγνωστόπουλο, Προβατά, Παπαχελά). Τότε δόθηκε παράταση μέχρι τις 10 Μαΐου, ώστε ο δήμος να αποφασίσει εάν θα επιβληθεί απαγόρευση και σε άλλες περιοχές της πόλης.
Κατά εκείνης της απόφασης άσκησαν προσφυγή τον Μάρτιο ιδιοκτήτες καταστημάτων στο Γκάζι και αποκαλύπτεται τώρα ότι ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Η. Λιακόπουλος, είχε κάνει δεκτή την προσφυγή τους από τις 2 Μαΐου. Με ποιο σκεπτικό; Οτι ο δήμος έπρεπε πριν αποφασίσει να λάβει υπόψη τις απόψεις «των αρμόδιων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων».
Προσφυγές
Πάντως, ο δήμος προχώρησε, σαν να μην ήξερε τίποτε για εκείνη την απόφαση, σε νέες αποφάσεις, με τις οποίες απαγόρευε τη χορήγηση νέων αδειών μέχρι 31/12/2011 σε περισσότερες περιοχές, αφού προστέθηκαν τα Προσφυγικά της Πανόρμου, περισσότεροι δρόμοι σε Κολωνάκι και Γκάζι, τμήματα των οδών Πατησίων, Ιουλιανού, Δηλιγιάννη, Αγίου Κωνσταντίνου, Πανεπιστημίου και ολόκληρο το 6ο διαμέρισμα (Κυψέλη-Αγ. Παντελεήμονας) πλην της Φωκίωνος Νέγρη. Η προθεσμία τής 31ης/12 δόθηκε ώστε μέχρι τότε να έχει γίνει μελέτη για κάθε περιοχή, τις ιδιαιτερότητές της και το τι θα πρέπει να ισχύει.
Το θέμα συζητήθηκε δύο φορές στο δημοτικό συμβούλιο, στις 2/5 και στις 20/6, εν μέσω αντιδράσεων από τους επαγγελματικούς φορείς, αλλά και διαμαρτυρίες από κατοίκους που φώναζαν ότι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν και να κοιμηθούν.
Κατά της απόφασης στις 2/5 άσκησαν και πάλι προσφυγή οι καταστηματάρχες των κέντρων διασκέδασης στο Γκάζι και ο κρατικός περιφερειάρχης την ακύρωσε (όπως και στις 20/6), με το σκεπτικό ότι ο δήμος δεν βάζει κανόνες «ρυθμίζοντας όρους και προϋποθέσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία καταστημάτων», αλλά «αποφασίζεται με γενικό τρόπο η αναστολή» - κάτι που είναι αντίθετο στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
Το παράδοξο, πάντως, είναι ότι τόσο ο κ. Αβραντίνης όσο και η αντιδήμαρχος Νέλλη Παπαχελά, που ήταν εισηγήτρια στις ακυρωθείσες αποφάσεις, είναι και οι δύο νομικοί επιστήμονες. Μέχρι να ασκηθεί προσφυγή και να γίνει δεκτή (αν γίνει) από την κρατική Περιφέρεια, χορηγούνται κανονικά άδειες σε νέα καταστήματα... πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια