Απόλυτη διαφάνεια


Σε άλλες εποχές, ιστορίες σαν και αυτή των προσλήψεων ανέργων μέσα από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, θ' αποτελούσαν ένα ...πταίσμα. Τα ρουσφέτια οργίαζαν, οι προσλήψεις πραγματοποιούνταν αφειδώς, με αδιαφάνεια και με μεγάλους ρυθμούς.
Ανεξάρτητα από χρώμα κυβερνήσεων και εποχών. Στις ημέρες μας, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Οι άνεργοι....
πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς επικίνδυνους και πολλοί φοβούνται πως σύντομα οι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του ΟΑΕΔ άνεργοι (αλλά δεν είναι μόνο αυτοί) θα φτάσουν περίπου το ένα εκατομμύριο του ενεργού πληθυσμού. Οσο για τις πιθανότητες να βρει κάποιος εργασία, αυτές θεωρούνται ελάχιστες.
Στις σημερινές εποχές λοιπόν, κάθε πρόσληψη έστω μερικής και κακοπληρωμένης εργασίας που γίνεται από τον δημόσιο τομέα ή τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρέπει να περνάει από την απόλυτη κρησάρα της διαφάνειας. Η αξιοκρατία πρέπει ν' αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα για μια πρόσληψη και γι' αυτό δεν χωράει καμία έκπτωση.


Οταν, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Γ. Βέης διαβεβαιώνει (όπως έκανε χθες στη Βουλή) ότι το όργανο, στο οποίο προΐσταται, δεν μπορεί να εγγυηθεί για την αξιοκρατία που θα τηρηθεί στις προσλήψεις, μέσω των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, η κυβέρνηση δεν έχει παρά να βρει εναλλακτικούς τρόπους για την απασχόληση των ανέργων. Ή να εξασφαλίσει κανόνες απόλυτης διαφάνειας, όπως ζητάει όχι μόνο η κοινωνία, αλλά ακόμα και σημαντικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. «Η ηθική του όλου εγχειρήματος αμφισβητείται», είπε χαρακτηριστικά χθες ο Α. Κακλαμάνης, ζητώντας ενεργοποίηση των μηχανισμών του ΑΣΕΠ στην υπόθεση...


Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ pantelak@ enet.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια