Το χωριό Κοίλα απειλεί η φωτιά στον Έβρο - Αμέτρητες και σήμερα οι πυρκαγιές - Έρχονται ενισχύσεις από Ισπανία και Γαλλία


Με εναέρια μέσα από εσωτερικό, αλλά και από ξένα κράτη, θα προσπαθήσουν οι πυροσβέστες να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει περιοχές του Έβρου, έχοντας ήδη αποτεφρώσει περισσότερα από 30 χιλιάδες στρέμματα από δρύες, πεύκα και καλλιέργειες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η....

φωτιά απειλεί το χωριό Κοίλα. "Είναι στα 300 μέτρα από το χωριό", είπε χαρακτηριστικά στο Newsit ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης. 
Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης, στα εναέρια μέσα που ήδη επιχειρούν στην περιοχή (4 αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική), αναμένεται να προστεθούν δύο σινούκ, τρία καναντέρ από τη Χρυσούπολη, δύο γαλλικά- περί τις δύο το μεσημέρι- και άλλα δύο ισπανικά, αργότερα το απόγευμα.

"Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τίποτα", τόνισε ο κ. Γιαννακίδης, σύμφωνα με τον οποίο γύρω στις 6 το πρωί υπήρξε μια μικρή ύφεση, αλλά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν αυτή την ώρα στην περιοχή υπήρξαν κάποιες αναζωπυρώσεις.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΕΔΙΝΕ ΜΑΧΗ
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αναζωπυρώσεις καταγράφηκαν στην περιοχή των ραντάρ και στην Πεσάνη.

"Υπάρχουν πολυμέτωπα διάσπαρτα σε όλη τη γεωγραφία του χώρου, τα οποία και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε", σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή επιχειρεί μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής, ενώ από τις 7 παρά 10 το πρωί, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, ξεκίνησαν και οι ρίψεις από αέρος.

Χθες το απόγευμα, το μέτωπο της φωτιάς είχε φτάσει τα πέντε χιλιόμετρα, μεταξύ των τοποθεσιών, Λευκίμης -Σαράντα Σπίτια - Ερείπια Βυρίνης - ερείπια Κιτρινόπετρας - Ύψωμα Καρβουνιάρης - Μελία - Β. Οικισμού Κοίλων και Ερείπια Αμυγδαλιάς.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε χθες το χωριό Κοίλα και μια μονάδα αεροπορίας, ενώ ειδοποιήθηκαν και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για την απομάκρυνση των ζώων από τις μονάδες τους.

Χθες το μεσημέρι κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας ολόκληρη περιοχή νοτίως της Λευκίμης Έβρου. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, υπεύθυνο για όλη αυτή την οικολογική κατσστροφή είναι ένα χαλασμένο τρακτέρ το οποίο πετούσε σπίθες εν κινήσει!

Τα υπόλοιπα μέτωπα 


Μεγάλη φωτιά μαίνεται στην περιοχή Πάπαρη της Τρίπολης. Επι τόπου 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρα τμήματα και 4 αεροπλάνα.

Φωτιά ξέσπασε σε δάσος στις Ορθονιές Ζακύνθου. Επι τόπου 9 πυροσβέστες με 3 οχήματα, 2 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο.

Φωτιά και στην Γαβρόλιμνη Ναυπάκτου. Επι τόπου 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα, 2 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο.

Φωτιές και στην Αμφιλοχία και τις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας. 

Σήμερα αναμένεται να έρθουν και τέσσερα καναντέρ από Γαλλία και Ισπανία για να βοηθήσουν στη μάχη της κατάσβεσης, μιας και ήδη έχει ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας.

Νύχτα τρόμου στην Αττική


Υπό έλεγχο έχει τεθεί η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε περίπου στις 04:30 τα ξημερώματα στην Πάρνηθα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 10 οχήματα βρίσκονται επί τόπου και δίνουν μάχη για να περιορίσουν τη φωτιά. Οι ισχυροί άνεμοι, όμως, κάνουν δύσκολο το έργο τους.

Νύχτα τρόμου έζησαν και οι κάτοικοι της Άνω Γλυφάδας καθώς στις 23:55 το βράδυ της Πέμπτης, από άγνωστη αιτία, ξέσπασε πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση, στην οδό Πορταριάς και σύντομα εξαπλώθηκε στις οδούς Σαλαμίνας, Σερρών και Αρετής και εξαιτίας των ανέμων γρήγορα επεκτάθηκε! 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα έσπευσαν και τα ξημερώματα την έθεσαν υπό έλεγχο. 

Η φωτιά πέρασε μέσα από τις αυλές των σπιτιών και από την Αιξωνή της Γλυφάδας έφτασε μέχρι και το Πανόραμα Βούλας.
Δυο σπίτια, το ένα χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη ενώ το άλλο ήταν υπό κατασκευή, κάηκαν, ενώ μια ηλικιωμένη γυναίκα μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας με αναπνευστικά προβλήματα. Άγνωστο παραμένει πως ξεκίνησε η φωτιά, που τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 06:00. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν στην περιοχή για παν ενδεχόμενο.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΓΛΥΦΑΔΑ
Πυρκαγιά και σε δασική έκταση στην ευρύτερη περιοχή των Άνω Λιοσίων, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο περίπου στι; 08:00. Στη μάχη για την κατάσβεση έλαβαν μέρος 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Φωτιά ξέσπασε και στην Ηλιούπολη, με τους ανέμους να στρέφουν τη φωτιά στα σύνορα με την Αργυρούπολη! 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια