Ψάρι σπέρνει τον πανικό στην Ελλάδα


Στην Ιαπωνία και την Κορέα θεωρείται εκλεκτό έδεσμα, αν και οι μάγειρες πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς ένα και μόνο λάθος στην προετοιμασία του, μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για τον καταναλωτή, λόγω της νευροτοξίνης που φέρει στα σπλάχνα και το δέρμα του. Μάθε περισσότερα.
Το ψάρι λαγοκέφαλος, που έκανε τελευταία την εμφάνισή του στα νερά της Χαλκιδικής, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες....
να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αποφυγή κατανάλωσης, αντιμετωπίζεται διαφορετικά στις ασιατικές χώρες, όπου σερβιρισμένο ως sashimi, δηλαδή ωμό, χωρίς να είναι τυλιγμένο με φύκι και ρύζι, αποτελεί υψηλή γαστρονομική απόλαυση.

“Είμαστε στο στάδιο προετοιμασίας πρότασης, σε πανεπιστήμια και φορείς της Ιαπωνίας και της Κορέας, προκειμένου να μελετήσουμε τον λαγοκέφαλο, fugu αποκαλείται στις χώρες αυτές, και γενικότερα το φαινόμενο της διασποράς των ξενικών ειδών στην ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ. Θαλάσσιας Βιολογίας και ερευνητής στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Στέφανος Καλογήρου.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, υπάρχουν ψαράδες στο Αιγαίο που μπορούν να βγάλουν μέχρι και 50 κιλά λαγοκέφαλου σε μια ώρα, γεγονός που καταδεικνύει την ευρεία διασπορά του είδους.

Για την προετοιμασία και το σερβίρισμα προς κατανάλωση του λαγοκέφαλου απαιτείται ειδική εκπαίδευση, καθώς το παραμικρό λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο λόγω της υψηλής τοξικότητας του ψαριού. Οι σεφ εκπαιδεύονται σε κρατικές σχολές και παίρνουν σχετική πιστοποίηση μετά από γραπτό και πρακτικό τεστ. Μόνο το 1/4 από αυτούς επιτυγχάνουν στο γραπτό τεστ, ενώ στην πρακτική εξέταση που ακολουθεί, πρέπει να προετοιμάσουν ανάλογα και να φάνε το ψάρι που έχουν φτιάξει, πάντα με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή!

 
“Η τοξίνη βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στα αναπαραγωγικά όργανα και στο συκώτι του ψαριού, από όπου και πρέπει να αφαιρεθεί με χειρουργική ακρίβεια”, εξηγεί ο κ. Καλογήρου.

Η προετοιμασία του ψαριού περιλαμβάνει 30 στάδια, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν δηλητηριαστεί ή ακόμα έχουν χάσει τη ζωή τους από τη λάθος παρασκευή. “Αν τρως ψάρι fugu και νιώθεις γαργαλητό στα δάχτυλα των ποδιών και τα χείλη σου μελανιάζουν, ο θάνατος επέρχεται σύντομα”, επισημαίνεται σε σχετικές αναφορές επιστημόνων για τον λαγοκέφαλο.

Το 90% των ξενικών ειδών περνάει από το Σουέζ

Η γενικότερη πάντως αύξηση των ξενικών ειδών στην ανατολική Μεσόγειο αποδίδεται από τον κ. Καλογήρου, στο μεγάλο πλάτος της Διώρυγας του Σουέζ, από όπου εισβάλλουν εκατοντάδες νέα, για το θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου, είδη.

 
Οταν διανοίχτηκε η Διώρυγα, το 1869, το βάθος της έφθανε τα οχτώ µέτρα και το πλάτος της κυµαινόταν από 60 έως 100 µέτρα. Σήµερα, το κανάλι έχει βάθος 25 µέτρα και πλάτος 400 µέτρα, γεγονός που έχει οδηγήσει στην αύξηση των ξενικών ειδών.

Στην αύξηση έχει συμβάλει και η κλιµατική αλλαγή, με την άνοδο της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό, όµως δεν έχει ακόµη αποδειχτεί ότι όλα αυτά τα είδη τροπικής καταγωγής µετανάστευσαν στη Μεσόγειο για να βρουν καταφύγιο σε θερµά νερά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια